RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Дружній вогонь": росіяни зруйнували підприємства Фірташа

Іноді б'ють і по своїх

Іноді б'ють і по своїх Фото:

Підсанкційний український олігарх Дмитро Фірташ ніколи не приховував своїх зв'язків із Росією. Відомо, що партнером Фірташа з бізнесу є один із друзів Путіна Аркадій Ротенберг. Має Фірташ і нагороду від московського патріарха Кирила (Гундяєва). ЗМІ також згадували про причетність Фірташа до фінансування партії "Острів Крим" на початку 2000-х та проросійської організації "Російська єдність", яка у 2014-му брала активну участь в окупації Криму Росією. Ось уже 9 років олігарх мешкає в Австрії, щодо нього порушено кілька кримінальних справ.Попри це бізнес Фірташа в Україні процвітав. Підприємства олігарха продовжують працювати і після повномасштабного вторгнення. А деякі з них, що знаходяться недалеко від лінії фронту, навіть не постраждали від російських обстрілів. Не виключено, що росіяни не б'ють по цих заводах навмисне. Але все ж таки деякі підприємства проросійського олігарха були зруйновані російськими обстрілами і наразі несуть небезпеку для екології. Детальніше про це, читайте в матеріалі "Апострофа".

Завод "Азот"

Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" одне з найбільших в Європі підприємств хімічної промисловості з виробництва азотних добрив.В ході боїв за Сєвєродонецьк, 9 червня 2022 року "Азот" потрапив під обстріли росіян. Як заявила пресслужба компанії Group DF Дмитра Фірташа до складу якої входить хімічне підприємство, в результаті вибухів пошкоджено щонайменше два цехи. Один із них ключовий – цех аміаку 1-Б. Як стверждували в пресслужбі, викидів хімічних речовин у навколишнє середовище не відбулося – всі добрива та хімікати було вивезено з території підприємства на другий день війни.

Читайте також: Білоруський дипломат: чи вдасться Фірташу пропетляти від правосуддя

Вранці 24 травня 2022 року росіяни знов відкрили вогонь по території об'єднання "Азот", де було облаштовано декілька бомбосховищ. В результаті обстрілу загинули чотири людини.

31 травня того ж року російські війська завдали повітряного удару по підприємству і цього разу знищили цистерну з азотною кислотою. Внаслідок цього авіаудару над містом утворилась хмара випарів кислоти рожевого кольору.Тодішній глава Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив про небезпеку та закликав мешканців не виходити з укриттів і підготувати захисні маски для обличчя, просякнуті содовим розчином.Куди вітер поніс кислотну хмару і чи були постраждалі – наразі невідомо.

Наступного дня, 1 червня російські окупанти знову відкрили вогонь по "Азоту" і цього разу влучили в один з адміністративних корпусів підприємства і склад, де зберігався метанол. Наслідки цього влучання теж невідомі.

11 червня 2022 року російські загарбники обстріляли територію транспортного цеху хімкомбінату "Азот". Сталося займання паливо-мастильних матеріалів. Чорний дим від пожежі розлітався по місту.

"Постраждала практично вся інфраструктура підприємства – системи водопостачання та водоочищення, система енергозабезпечення, логістичне та залізничне господарство (пошкоджено залізничне полотно, склад, вузли перевантаження), зруйновано два сховища метанолу, пошкоджено чотири сховища КАС.Найболючіше для підприємства – повна руйнація системи електропостачання "Азоту", - заявили в компанії.

Порт "Ніка-Тера"

Порт "Ніка-Тера" розташований в Миколаєві входить до портового бізнесу Group DF Дмитра Фірташа. Це високомеханізований морський термінал, в складі якого чотири спеціалізовані комплекси: зерновий, комплекс із перевалки добрив, із перевалки сипучих вантажів відкритогозберігання, із перевалки наливних вантажів.

Перший приліт російської ракети в портову інфраструктуру стався 4 червня 2022 року. Як стверджують в пресслужбі Group DF, в наслідкуцього удару було повністю знищено 3 підлогових склади загальною площею 13349 кв.м, які використовувались для зберігання зернових і олійних культур, а також продуктів їх переробки, загальним обсягом зберігання 105 тис. тонн. У підсумку на складах було повністю знищено близько 35 тис. тонн шроту соняшника.

30 серпня 2022 року російським ударом були пошкоджені 4 зернові силоси, 2 зернові хопери і зерносушильний комплекс. У результаті виникнення пожежі і її подальшого гасіння постраждало близько 11 тис. тонн зерна і біля 1 тис. тонн повністю знищено.

В компанії Group DF повідомляють, що за 17 місяців війни порт "Ніка-Тера" піддавався прямим обстрілам росіян понад 10 разів.

Цікаво, що зі складів порту підсанкційного олігарха Фірташа у рамках "зернової угоди" було відвантажено понад 237 000 т зернових та 27 000 т кукурудзи.

***

Дмитру Фірташу вдається досить успішно петляти від українського та американського правосуддя. Він продовжує підтримувати зв'язки з Росією, натомість – росіяни намагаються не руйнувати його підприємства. Але наведені два випадки можна назвати "дружнім вогнем". Це повномасштабна війна, і тут нічого виключати не можна.

Читайте: Чи стане другим Чорнобилем: до чого може призвести підрив окупантами хімзаводу "Кримський титан"

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів