RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Процес заради процесу: чим завершився "мирний план" Єрмака в Давосі

Експерти не помітили реальних зрушень у процесі просування Банковою так званого плану миру

Експерти не помітили реальних зрушень у процесі просування Банковою так званого плану миру Фото:

У неділю, 14 січня, у швейцарському Давосі завершився четвертий раунд дискусій щодо українського плану миру в Україні. На зустрічі, що відбулася напередодні офіційного початку Всесвітнього економічного форуму, були присутні представники 83 держав, у тому числі країн так званого Глобального Півдня, а саме 18 країн Азії та 12 Африки. Щоправда, серед цих країн не було великого азійського гравця – Китаю. Досить багаточисельну українську делегацію на цьому заході очолював голова Офісу президента Андрій Єрмак. Як зазначали західні ЗМІ, Київ сподівався заручитись підтримкою "Формули миру Зеленского" саме з боку країн Глобального Півдня. Але ця зустріч завершилася без якогось чіткого результату. Також вкрай дивну заяву під час зустрічі зробив міністр оборони України Рустем Умєров. Докладніше про це читайте в матеріалі "Апострофа".

Для чого зустріч?

Підбиваючи підсумки четвертого раунду перемовин щодо українського плану завершення війни, Андрій Єрмак відзначив, що у всіх учасників – спільне бачення загальних принципів формули миру, які стосуються незалежності, територіальної цілісності України та статуту ООН. Щодо деталей плану, Єрмак зауважив, що “буде неправдою, якщо я скажу, що всі позиції – абсолютно однакові”.

"Важливо, що всі країни, які долучаються справді й відверто хочуть взяти участь і допомогти покласти край цій війні та встановити мир. Але є різні думки й ідеї, як це можна зробити. В різних країн – різний досвід... І це добре, тому що універсальна формула й план - це поєднання різних позицій і зусиль, але, знову ж таки, базуючись на головних принципах, на які спирається міжнародне право та статут ООН", – зазначив голова Офісу президента.

Глава МЗС Швейцарії Іньяціо Кассіс, який був співголовою зустрічі, заявив, що учасникам вдалося прояснити частину питань для обговорення "на певному етапі". За його словами, ні Україна, ні Росія, яку на зустріч не покликали, не готові вдатися до територіальних поступок.

Читайте: Майже 105 млн гривень: канал "Рада" купує програми у фірми ексзаступника Єрмака

Між тим, на офіційному сайті Президента України опубліковано підсумки цієї зустрічі у Давосі. Текст повідомлення досить великий та розлогий, і якоїсь конкретики він не містить.

Без Китаю неможливо?

"Підсумки зустрічі радників з питань національної безпеки та зовнішньополітичних радників країн щодо імплементації Формули миру, яка відбулася в Давосі, дійсно схожі на якісь бла-бла-бла, - каже в коментарі "Апострофу" політичний експерт-міжнародник Володимир Воля, - Але якогось прориву від цієї зустрічі очікувати було і не варто, оскільки в ній не приймав участі Китай. Я вважаю, що мета цієї зустрічі більш інформативна, оскільки Україна хоче спробувати перетягнути на свій бік держави Глобального Півдня".

Але на думку експерта, в Давосі відбувся все ж великий політичний діалог України з іншими країнами.

"Я теж не очікував якогось проривного результату від цієї зустрічі, - коментує "Апострофу" політолог Віталій Кулик, - Там не було Китаю, а без нього обговорювати результативно “Формулу миру” неможливо. Але зустрічатися треба і розмовляти треба. Тим більше, що у деяких країн Глобального Півдня є протиріччя з Китаєм".

"Чому Китай ігнорував цю зустріч теж зрозуміло, - пояснює Володимир Воля, - По-перше, в нього є своя позиція, яку він озвучив. По-друге, Україна внесла китайські компанії у список спонсорів війни, а це Китаю, звичайно, не подобається. І третє, в нас більшість експертів у ЗМІ критикують Китай і з симпатією ставляться до Тайваню. Китайці звичайно все відслідковують і їм це не подобається".

"Давос – це майданчик для контактів і там треба було нашій делегації бути. Там відбулись зустрічі в непублічному форматі і вони, на мій погляд, мали результат про який ми ще не знаємо, - каже "Апострофу" політичний експерт Ярослав Макітра, - А от в публічному форматі, про який написали в Офісі президента, варто було б чіткіше донести мету поїздки нашої делегації на чолі з Єрмаком. Бо складається таке враження, що результатів немає".

"Те, що в Давосі зустріч відбулась без якихось наслідків, достатньо передбачувано, тому що там не було представників Китаю", - зазначив у коментарі “Апострофу” виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда.

Утім, на думку експерта, сама "Формула миру Зеленського" теж викликає питання.

"Ця формула миру маловідома всередині самої України і мені незрозуміло чому за значний час її створення вона не просувається в Україні. Можна це пояснити тим, що тривають консультації з партнерами, але мені видається, що цього замало, тобто такий документ повинен мати підтримку саме всередині країни. Тому я впевнений, що "Формула миру" це процес заради процесу, а не заради результату", - зауважив Магда.

Наміри Умєрова

На зустрічі по просуванню “Формули миру Зеленського” у Давосі був присутній і міністр оборони України Рустем Умєров, який зробив неоднозначну заяву.

"Запропонував створити Міжнародну робочу групу на рівні міністрів оборони та радників з питань національної безпеки, щоб спільно напрацювати механізм виведення військ", – сказав міністр.

"Наголосив, що неможливо говорити про відновлення суверенітету і територіальної цілісності України без повного виведення та роззброєння російських військ та терористичних організацій з тимчасово окупованих територій", – пояснив він.

"Ця заява Умєрова виглядає дивно, - каже Ярослав Макітра, - Про який механізм виведення російських окупаційних військ може йти мова? Вони самі просто так не підуть. І механізм може бути один – виганяти силою".

Згоден з Макітрою і Володимир Воля.

"Умєров просто хотів засвітитись, тому і висказав таку ініціативу. Насправді, механізму виведення російських військ з України, крім нашої перемоги, нема", - підкреслив експерт.

"Що стоїть за словами Умєрова? На мій погляд, тільки наміри, - каже Віталій Кулик, - Це, так би мовити, дорожня карта. Війна закінчиться і виведення російських військ з України має відбутись".

"Але зараз говорити про вихід окупаційної армії неможливо. Зараз це не реально", - резюмував експерт.

Загалом, експерти досить стримано оцінюють результати форуму Єрмака. Як і перспективи подібних заходів.

Поки ж Зеленський анонсував Глобальний саміт миру, який пройде в Швейцарії. Щоправда, очільник Міністерства закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс уже заявив, що для припинення війни Росія має бути якимось чином залучена до переговорів з Україною. "Необхідно зробити крок, щоб так чи інакше залучити Росію. Без Росії не буде миру, а український мирний план – це фундамент для припинення конфлікту з Москвою", – заявив він.

Читайте: Три варіанти: чим українська ППО збила російські літаки вартістю понад $500 млн

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів