RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Три варіанти: чим українська ППО збила російські літаки вартістю понад $500 млн

Головне - Росія вже не може панувати у повітрі

Головне - Росія вже не може панувати у повітрі У росіян залишилося чотири працюючих літаки А-50 Фото: mil.in.ua

Сили оборони України збили розвідувальний літак А-50 ЗС РФ та серйозно пошкодили повітряний командний пункт Іл-22М. Чим могли бути збиті ці літаки і як ці чудові події зможуть вплинути на розвиток бойових дій - "Апострофу" розповів військовий аналітик, полковник ЗСУ Петро Черник.

А-50 - літак дальнього радіолокаційного виявлення та управління (створений на базі військово-транспортного літака Іл-76). Він призначений для того, щоб стежити за небом, а також за цілями на землі та на морі. Також він може допомагати супроводжувати ракети Х-101 та Х-55. Ми повинні розуміти, що 90% бойових дій – це лінія зіткнення. І тому головне у знищенні та пошкодженні цих російських літаків – це моральна складова.

Дивіться: Щойно вцілів: з'явилося фото пошкодженого літака Іл-22

Справа в тому, що таких літаків росіяни будувати більше не можуть. Літаків А-50 було дев'ять одиниць. Три з них не літають, один на ремонті - його було пошкоджено ще 2022 року в Білорусі. Боєздатних лише п'ять... було, тепер чотири. Повітряних командних пунктів Іл-22М було п'ять, але два чи три теж вже було збито.

Росія претендує на звання "другої держави у світі", але не може більше будувати таку техніку. І це, звісно, чудово, що їх збили. Ще один плюс – це мінус 330 мільйонів доларів за кожен літак. Як кажуть, дрібниця, але приємно. Знову ж таки, загинув екіпаж (це я щодо А-50). Це досвідчені льотчики, які мали серйозну підготовку. І не лише пілоти, а ще й фахівці, які обслуговують безпосередньо розвідувальну апаратуру.

Читайте: Це історична подія: генерал оцінив втрату Росією літаків А-50 та Іл-22

Найголовніше, на мій погляд – українці продемонстрували, що мають таке озброєння, яке здатне діставати і знищувати подібні цілі. Якщо брати точку зникнення літаків із радарів, удару було завдано на відстані 130 кілометрів. Ніхто зараз достеменно не знає, що сталося. Але навіть якщо якась покращена версія ракети MIM-104 Patriot (задекларована дальність – 120 кілометрів), плюс 20 кілометрів мінімум має бути буферна зона, то вже вимальовується дуже позитивний варіант. Тобто дальність – щонайменше 150 кілометрів.

Можливо, це якась найсучасніша версія Patriot. Чому ні? Можливо. Другий варіант – французько-італійський зенітно-ракетний комплекс SAMP/T, дальність якого – 300 км. Теж – чому ні? Теж можливо. Ну і третя версія, яка може здаватися фантастичною, малоймовірна, але цілком можлива - це F-16. Та хочу наголосити – це лише одна з версій. Третя. А то вже деякі ЗМІ почали захоплено писати – "Ура-ура, у нас нарешті запрацювали F-16". Але це тільки може бути. А може й не бути.

Але в будь-якому разі, і перший, і другий літак було знищено і пошкоджено одним і тим же видом сучасного зенітно-ракетного озброєння. І головний висновок – росія більше не може захищати свою серйозну та дуже дорогу авіаційну техніку.

Дивіться: Крейсеру "Москва" сумно не буде: яскраві меми та фотожаби на збиття А-50 над Азовським морем

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців