RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Умєрова відправляють на підвищення

Ідея Мар'яни Безуглої знаходить підтримку в експертів, але чи погодиться Банкова

Ідея Мар'яни Безуглої знаходить підтримку в експертів, але чи погодиться Банкова Рустем Умєров Фото: Facebook

Народна депутатка Мар'яна Безугла останнім часом дуже жорстко критикує військове керівництво країни, зокрема головкома ЗСУ Олександра Сирського та його команду, а також міністра оборони Рустема Умєрова. Але вчора Безугла опублікувала в соцмережах черговий пост, в якому несподівано запропонувала міністру оборони нову посаду. На розуміння нардепки, Умєров має піти на підвищення та стати "оборонним" віце-прем'єром. Що стоїть за словами Безуглої, чи потрібна ця посада та наскільки реальні такі зміни розбирався "Апостроф".

Умєрова у віце-прем'єри

"Ідея створення посади "оборонного" віце-прем'єра в Кабінеті міністрів обговорювалася неодноразово", - написала Безугла у Facebook. На думку нардепки реалізація цієї ідеї затягнулась.

"У Кабміні України є різні віце-прем'єри, але досі немає того, хто координує сферу оборони у воюючій країні: Міністерство оборони, Мінстратегпром, Мінветеранів, частину складових МВС в умовах воєнного стану тощо. Це бентежно та прикро, про що я неодноразово наголошувала під час внутрішніх комунікацій", – зазначила нардепка.

Безугла навіть знайшла кандидата на цю посаду. "Оборонним" віце-прем'єром, на її думку, міг би стати нинішній очільник Міноборони Рустем Умєров.

"Враховуючи дипломатичні та координаційні навички Рустема Умєрова, ця посада могла б стати подальшим розвитком його кар'єри. Мова не стільки про жорсткий контроль та менеджмент оборонного відомства, скільки про координаційну та погоджувальну складову. Міркування та спостереження за ситуацією, що відбувається, визначення тенденцій і перспектив", – підсумувала Мар'яна.

Чи є сенс?

У зв'язку з цим постає питання: Безугла транслює думку Банкової, де і розглядають підвищення Умєрова, чи каже це від себе? А також чи має взагалі сенс пропозиція Безуглої?

"Я впевнений, що це не голос Банкової, - каже в коментарі "Апострофу" політолог Віталій Кулик, - на мою думку, останнім часом Безуглій приходять непогані ідеї і вона їх генерує".

Ідею створення посади віце-прем'єра, який би координував сферу оборони, експерт підтримує.

"Я б таку ідею підтримав, це слушна пропозиція. Нам наразі потрібен перехід до військово-промислової економіки і окремий віце-прем'єр міг би координувати роботу різних відомств "заточених" на оборонку. Треба, на мою думку, забрати економічні функції в Міноборони. Тим більше, шо ще у лютому в Україні створили промислово-оборонний комітет, призначений вивести оборонно-промисловий комплекс на новий рівень", - пояснює він.

За словами Кулика, Генштаб завжди вважав Міноборони завгоспом. "А так бути не повинно. Міноборони має генерувати політику", - зазначив він.

Читайте: Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Водночас він скептично дивиться на ідею Безуглої щодо призначення Умєрова на посаду віце-прем'єра. "Кандидатури ще треба обговорювати", - підкреслив Кулик.

У свою чергу генерал-лейтенант Ігор Романенко виступив за введення в уряді посади віце-прем'єра по ВПК.

"Я не знаю, що там пропонує Безугла, її пости не читаю, але, я сам не раз казав, що нам треба ВПК якось координувати, під час війни це суперважливо - заявив "Апострофу" Романенко, - а для координації якраз і повинен бути в уряді відповідальний віце-прем'єр. Але цього досі не зроблено".

"Що стосується кандидатури на цю посаду очільника Міноборони Умєрова, то я нічого казати не буду", - наголосив Романенко.

Тобто, створення посади "оборонного" віце-прем'єра експерти оцінюють позитивно. Та чи дослухається до Безуглої керівництво країни?

"Раніше Безугла транслювала ідеї Офісу президента, а тепер – ні. Важко сказати, що буде зараз. Іноді Банкова дослуховується до слушних порад. Якщо в суспільстві цю ідею сприймуть позитивно, то, можливо, що її буде втілено. Бачу, що зараз люди, які раніше не сприймали Безуглу, починають до неї прислуховуватись", - каже Віталій Кулик.

Хомчака в міністри

Трохи раніше Мар'яна Безугла повідомила, що генерал Руслан Хомчак "за підтримки головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського рветься в міністри оборони". Якщо Рустем Умєров дійсно стане віце-прем'єром, то такий варіант виключати не можна. В кулуарах влади циркулюють чутки, що начебто Хомчак вже збирає до себе у команду заступників.

Безугла навіть провела на своїй сторінці в Facebook опитування, яке показало, що 91% її підписників висловились проти того, аби Хомчак очолив Міністерство оборони. В коментарях вони написали, що нібито саме Руслан Хомчак несе цілковиту відповідальність за “Іловайський котел” та загибель українських військових.

"Я не можу виключати нічого. Ми бачили вже заміну міністра оборони, заміну Головкома ЗСУ. І тут ідеальної кандидатури бути не може. Навіть до Залужного виникали питання", - каже Віталій Кулик.

"Що стосується персоналій, то тут все складно, - каже в коментарі "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак, - На перший погляд, людина може бути гарною на одній посаді, а на іншій вона ніяка. Крім того, влаштовувати абсолютно всіх будь-яка кандидатура не може".

"Ідеї про нові посади Умєрова і Хомчака належать виключно Безуглій. Наразі ніяких переміщень не обговорюється", - сказало "Апострофу" джерело в комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.

Читайте також: У складі ЗСУ з'явиться новий рід військ: що відомо

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нинішня критика генералів з боку Безуглої має під собою підстави

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Новини партнерів