RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Разом з голосуванням за президента можна провести ще одні вибори – новий член ЦВК

Серйозних реформ до виборів 2019 року провести не встигнуть

Верховна Рада нарешті змогла оновити склад Центральної виборчої комісії. Одним з нових членів ЦВК став ЄВГЕН РАДЧЕНКО, обраний за квотою "Самопомочі". "Апострофу" він розповів, чи встигне комісія вчасно почати реєстрацію кандидатів у президенти України та коли розблокують вибори в об'єднані територіальні громади.

- Ви вже починали переймати якісь справи? Наприклад, 31 грудня починається реєстрація кандидатів у президенти, чи встигнете ви підготувати все необхідне? На якому етапі справи зараз?

- Ні, справ іще ніхто не переймав, бо просто ніколи. Що саме робиться зараз у комісії, я вам сказати не можу, однак те, що до грудня все це встигнеться, я не сумніваюся. Думаю, не буде жодних проблем.

Інше питання в тому, що ми не встигнемо провести серйозних реформ із тих питань, які завжди викликали нарікання як у депутатів, так і в міжнародної спільноти. Ми будемо проводити вибори не те, що за старими законами, а за старими лекалами, йдучи по старій наїждженій колії. А цього робити не хотілося би.

Мені би хотілося, щоб ми встигли зробити серйозні кроки щодо внутрішньо переміщених осіб, відпрацювати питання безпеки й щоб у нас була дуже добре налагоджена система передачі інформації від дільничної комісії до ЦВК під час підрахунку голосів. Це ті три речі, які ми мусимо встигнути зробити так, щоб ні в кого не виникало жодних нарікань

Саме через те, що в нас немає закону про місцевий референдум, в нас заблоковані вибори до об’єднаних територіальних громад. Хоча вони там і неправомірно заблоковані.

- Ви зараз про ті вибори, які мали би відбутися у жовтні й не відбудуться?

- Так.

- А ви можете їх провести у жовтні чи в грудні?

- У жовтні – ні, виборчий процес триває не два тижні. Їх можна встигнути призначити. Оскільки я не бачив документів від ОТГ, то не можу сказати, що візьму, одразу ж проголосую – й будуть вибори. Подані ОТГ документи потребують вивчення і юридичного висновку. Якщо все в порядку, то вибори можна призначати. Я сподіваюся, що одним із перших рішень нового складу ЦВК буде якраз вирішення цього питання.

Поки що я не готовий сказати, у який спосіб це буде зроблено. Між нашими колегами вже відбулися суто експертні, не комісійні, дискусії про те, що є підстави розблокувати цей процес. Як це відбуватиметься? Ми – колегіальний орган і вже будемо якось всі разом виписувати постанови.

- І на коли можна призначити вибори, якщо все вдасться?

- Дуже добре, якщо вибори відбудуться 18 чи 19 грудня. Це той термін, коли територіальні громади після виборів отримують кошти з бюджету. Тоді ця проблема знімається, й наступний рік з точки зору фінансів для цих об’єднаних громад буде нормальний. Це оптимістичний сценарій.

У песимістичному варіанті, і це, знову ж таки, моя думка як експерта, а не члена ЦВК, можна провести вибори в ОТГ разом з президентськими. Уже була практика, коли кошти, які потрібні цим ОТГ, оформлялися додатком до бюджету. Нехай не з січня, але з квітня громади зможуть запрацювати. Але хотілося б, чесно кажучи, встигнути розібратися із цим до Нового року.

Повний текст інтерв'ю читайте на "Апострофі" найближчим часом.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів