RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Приборкання норовливих: союзники Порошенка в Раді прогнулися під тиском

Питання оновлення ЦВК нарешті зрушило з місця

Питання оновлення ЦВК нарешті зрушило з місця Фото: Getty Images

Після піврічної кулуарної боротьби у Верховній Раді питання оновлення "простроченого" складу Центральної виборчої комісії (ЦВК) все-таки зрушило з мертвої точки. У парламенті вже готуються до результативного голосування за нових членів Центрвиборчкому в найближчий четвер, 20 вересня. Не в останню чергу успіх Адміністрації президента став можливий завдяки примусу до миру головних союзників "Блоку Петра Порошенка" в парламенті – "Народного фронту". Як вдалося переконати "фронтовиків" і при чому тут НАБУ, розбирався "Апостроф".

Коли не допомагають демарші

Питання оновлення складу Центральної виборчої комісії може бути закрито вже в найближчий четвер, у крайньому разі – наступного тижня, запевняють "Апостроф" джерела в "Блоці Петра Порошенка". Перший крок у цьому напрямку Верховна Рада зробила у вівторок, 18 вересня, коли дозволила збільшити кількість членів Центрвиборчкому з 15 до 17. За відповідний проект закону, внесений особисто спікером парламенту Андрієм Парубієм, проголосували 236 народних депутатів. Голоси в основному дали фракції БПП, "Народного фронту", Радикальної партії Олега Ляшка, а також двох депутатських груп "Воля народу" і "Відродження". Не голосували за цей законопроект "Опозиційний блок", "Самопоміч" і "Батьківщина".

Результати голосування за законопроект "Про Центральну виборчу комісію" Фото: Скріншот відеосюжету
1 / 1
Результати голосування за законопроект "Про Центральну виборчу комісію" Фото: Скріншот відеосюжету
1 / 1

"Сподіваємося, що після послання Петра Порошенка (щорічне послання президента буде в цей четвер, 20 вересня, – "Апостроф") парламент під враженням все-таки проголосує за нових членів. Особливо це стосується фракції "Народний фронт". Крайній термін – наступний четвер", - сказав виданню один з нардепів від БПП.

Кулуарна боротьба за склад ЦВК тягнеться з лютого цього року – після того, як у Верховну Раду надійшло подання від президента України Петра Порошенка з 14 прізвищами нових членів Центрвиборчкому. Це не влаштувало головних союзників БПП у Верховній Раді – "Народний фронт". Своє небажання голосувати там із завидною постійністю прикривали позицією ПАРЄ: мовляв, у Парламентській асамблеї Ради Європи виступають за те, щоб надати місця в новому складі ЦВК всім фракціям, представленим у парламенті, а значить, потрібно дотримуватися квот. Справа в тому, що серед 14 кандидатур, поданих у ВР главою держави, не знайшлося місця представникам "Опозиційного блоку". Втім, справжньою причиною затягування цього питання з боку НФ було небажання посилювати позиції Порошенка, який отримує більшість у новому складі Центрвиборчкому.

До середини липня ситуація загострилася: заради питання ЦВК президентська фракція навіть показово відмовилася від однієї з своїх представниць – Ольги Лотюк, скоротивши список претендентів до 13. Але коли і це не допомогло – зважилася на демарш, покинувши залу засідань ВР. Проте решта фракції успішно проголосували за інші питання в порядку денному, продемонструвавши свою самостійність. А далі Рада пішла на літні канікули – без ЦВК.

Болюче питання відклали на осінь. За цей час в Адміністрації президента, за даними "Апострофа", активно шукали вихід із ситуації. І, схоже, знайшли...

Примус до миру

Компромісне рішення з'явилося звідти, звідки його не чекали. Спікер парламенту Андрій Парубій подав законопроект про збільшення кількості членів ЦВК, аргументувавши це тим, щоб всі фракції і групи парламенту були представлені в комісії.

"Ця формула є коректним шляхом вирішення ситуації з оновленням ЦВК. Свого часу цифра 15 просто була скопійована з Росії, і вона не має ніякого принципового значення... Цифри не мають ніякого значення. Головне, щоб знайти компроміс. Щоб ми могли вирішити дилему і щоб всі фракції могли мати представництво в ЦВК", - пояснив спікер Ради. Втім, чому ця ідея з'явилася тільки зараз – сім місяців після появи подання президента – Парубій говорити не став.

Неофіційно в НФ запевняють: пішли на це через жорсткий тиск. "НАБУ на НФ натравила Адміністрація президента для того, щоб змусити нас голосувати за потрібні їм законопроекти. Їм не подобається, що наші депутати можуть відкрито виступати проти ініціатив АП і керівництво фракції не може вказувати нам, що робити і що говорити. На засіданні фракції [в понеділок] керівництво попередило, що АП буде копати під нас. І можливо, будуть нові підозри. Ми вирішили поки підтримувати законопроекти, в тому числі й ЦВК. Хоча з цим не всі фракції погодилися", - розповів "Апострофу" один з народних депутатів-"фронтовиків". Цю інформацію не під запис підтвердили і інші депутати.

Нагадаємо, в минулий четвер, 13 вересня, стало відомо про те, що НАБУ вручило підозру міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, а також завело справу проти міністра юстиції Павла Петренка, яких (з деякими застереженнями) відносять до квоти "Народного фронту". У п'ятницю стало відомо про те, що бюро зацікавилося доходами нардепа від НФ Антона Геращенка, близького до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

За інформацією "Апострофа", в понеділок на закритому засіданні фракції Олександр Турчинов і Арсеній Яценюк говорили про проблему ЦВК. "Вони говорили, що потрібно голосувати за запропонований Парубієм – а за фактом підготовлений на Банковій – законопроект. І попередили про те, що крім НАБУ також може посилитися тиск з Генпрокуратури. До речі, сьогодні (у вівторок, – "Апостроф") була свого роду демонстрація, коли ГПУ направила подання щодо трьох депутатів від Опоблоку (мова йде про подання про позбавлення депутатської недоторканності Олександра Вілкула, Сергія Дунаєва та Дмитра Колесникова, – "Апостроф")", - розповів виданню один з учасників засідання.

Голова РНБО Олександр Турчинов та екс-прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк Фото: УНІАН

У свою чергу глава фракції БПП Артур Герасимов ці звинувачення відкидає. "Про тиск – це все нісенітниця. З "фронтовиками" ніхто ні про що не домовлявся, вони самі вирішили голосувати", - сказав він "Апострофу".

Втім, про політичне підґрунтя цих справ розповів "фронтовик" Андрій Тетерук. "НАБУ взялося за представників НФ через нашу принципову позицію. Це дратує не тільки зовнішніх ворогів, але і внутрішніх опонентів. Але ми вистоїмо!" – заявив він кореспонденту "Апострофа". Про яку саме "принципову позицію" і в якому конкретно питанні, Тетерук так і не сказав.

У свою чергу політолог Петро Олещук не виключає: НАБУ атакує представників НФ не просто так. "Я думаю, що НАБУ взялося за фронтовиків через послаблення їхніх позицій. Вони обіймають серйозні посади, але захисту, як у БПП, у них немає. Усі розуміють, що з наближенням виборів ця політична сила зникне, тому за них можна братися. Не виключено, що НАБУ діє за вказівкою АП. Не варто забувати нічні посиденьки [директора НАБУ Артема] Ситника у президента (у липні інформація про зустріч у будинку Петра Порошенка з'явилася в ЗМІ, – "Апостроф"). Але оцінюючи ситуацію, це швидше виконання НАБУ плану з корупціонерів, їхня підготовка до звіту в Раді й аудиту", - говорить експерт.

НАБУ vs НФ

Останнім часом в кулуарах ВР досить часто говорять про зв'язки НАБУ з президентською вертикаллю. Втім, у Верховній Раді так вважають не всі. Версію про політичне замовлення стосовно "Народного фронту" з боку Банкової спростовує нардеп Сергій Лещенко, відомий своєю лояльністю до бюро. "Я згоден з тим, що "фронтовики" повинні сидіти у в'язниці. А те, що вони в цьому звинувачують когось, це звичайна тактика захисту. Я не знаю, чи співпрацює Ситник з АП. Але думаю, що не співпрацював і не співпрацює. Якби співпрацював, то вони б не займалися Демчиною (перший заступник глави СБУ Павло Демчина, – "Апостроф") – людиною Кононенка і Грановського", - сказав Лещенко "Апострофу".

У той же час джерела "Апострофа" стверджують, що підготовка НАБУ підозри Демчині, про яку стало відомо в минулий четвер – це окрема історія, яка не має ніякого відношення до тиску на "фронтовиків".

"Конфлікт НАБУ-Демчина має інші корені. І є серйозні сумніви, що справа щодо нього завершиться якимось результатом. Більш того, якщо ви звернули увагу, то вже минув тиждень після появи інформації про підготовку підозри, проте її досі не вручено. А чергові заяви Артура Герасимова на погоджувальній раді ВР про неефективну роботу НАБУ були приготовані спеціально для публіки. Після таких дій не варто очікувати, що незабаром пройде аудит НАБУ", - говорить "Апострофу" інформований нардеп, який побажав залишитися неназваним.

І знову ЦВК

Якщо ж повернутися до питання ЦВК, то слід зазначити, що результативне голосування стало можливим не тільки завдяки несподіваній зміні позиції з боку "фронтовиків", але і в результаті знаходження компромісу з групою депутатів у БПП, що орієнтуються на мера Києва Віталія Кличка.

Колишні "ударівці" дуже болісно поставилися до ідеї повного обнулення чинного складу ЦВК, оскільки вони мали там одного представника – Олега Діденка, призначеного в 2014 році за квотою УДАРу. Але, схоже, його, а також дружину екс-генпрокурора Олега Махніцького Катерину, яку тоді ж ВР завела до ЦВК за квотою "Свободи", чіпати не будуть. "Дві людини так і залишаться до кінця свого терміну. Немає передумов їх звільняти", - сказав "Апострофу" народний депутат від БПП Олександр Черненко.

Таким чином, у разі успішного голосування у ЦВК буде 15 членів: 2 старих, а також 13 нових. Що робити з двома вакантними місцями? Одне з них пропонується передати Опоблоку. Однак представник цієї політсили Ігор Шурма каже, що цього замало. "Є у нас сьогодні за квотним принципом 2 місця в складі 15 осіб – будь ласка, надайте. Хочете збільшити до 17 – давайте за розрахунками 3 місця. Ми тоді будемо пропонувати свої кандидатури", - сказав він. За словами Шурми, одного кандидата, його фракція не буде вносити: мовляв, це спроба президента узурпувати владу.

У БПП лише розводять руками. "Опоблок може захотіти і десять кандидатів від себе. Але повинен бути один, подання на якого внесе президент. Коли воно буде, ніхто не знає. Може бути й таке, що президент внесе ще одного свого представника", - розповів "Апострофу" Олександр Черненко.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України