RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Що приховує ЗеКандидат по 188-му округу Оксана Бочкарьова

Хто така Оксана Бочкарьова і чому її підозрюють у фінансових зловживаннях

Хто така Оксана Бочкарьова і чому її підозрюють у фінансових зловживаннях Фото: з відкритих джерел

Зміна країни на краще, до якої всі ми прагнемо, - це не тільки зміна влади і прихід у владні кабінети нових обличь. Це ще й громадянський контроль за якістю людей, які претендують на високі державні посади. Саме журналісти і активісти часто знаходять факти, які були випадково або навпаки навмисно приховані від громадськості під час представлення кандидата. Історія, яка буде викладена далі, якраз є прикладом такого факт-чекінга.

Добрі наміри

В перший день липня на одному з сайтів вийшло інтерв’ю з головою президентської партії «Слуга народу» Дмитром Розумковим. Розмова виявилася досить цікавою. Відповідаючи на запитання, які люди від зазначеної партії мають зайти в новий парламент, пан Розумков відповів: «Ми хотіли б привести в парламент людей, які були б новими. Так, у них може не бути такого глибокого знання роботи парламенту, але цього вони навчаться швидко. Але головне, щоб вони не навчилися заробляти на законах, займатися корупцією, займатися політичною корупцією, багатьма іншими речами, які мають місце в цьому парламенті». Отже, критерії прості й зрозумілі. Головне – щоб були новими і не крали.

В цьому ж інтерв’ю Розумков розповів, що після оприлюднення списків кандидатів від «Слуги народу» в партії почався постпраймеріз. Іншими словами – «чистка рядів». Партія закликала усіх громадян, у кого є факти про причетність її кандидатів до корупції або інших дій, які можуть спаплюжити репутацію партії, одразу ж повідомляти про це публічно. В разі, якщо факти підтвердяться, людина буде виключена із списку"… ми досить швидко реагуємо на повідомлення, що хтось десь неадекватно потрапив в наш список…Ми його ще, швидше за все, почистимо на третьому етапі з'їзду... Якщо ми щодо якихось людей допустили помилки, ми їх виправимо", - заявив лідер партії «Слуга народу». Нагадаємо, 8 липня був останнім днем, коли може бути скасована реєстрація кандидатів.

Справа Бочкарьової

Вранці 2 липня, відомий український журналіст і публіцист Сергій Руденко на власній сторінці у ФБ опублікував пост, який стосується кандидатки від «Слуги народу» на 188-му виборчому окрузі Оксани Бочкарьової. Для збереження фактологічного змісту, публікуємо пост без редагування.

Оскільки "Слуга народу" закликає давати їм інформацію про "проблемних" кандидатів, напишу і я про можливий гучний скандал. Тепер вже на Хмельниччині, де у 188-му мажоритарному окрузі від команди Зе балотується Оксана Бочкарьова - головний лікар Хмельницького обласного госпіталю для ветеранів війни (ХОГВВ). На цій посаді вона з 2015 року.

Як стало відомо, пані Бочкарьова є фігуранткою кримінального провадження (№12018240000000152 в ЄРДР), що веде відділ розслідування особливо тяжких злочинів Слідчого управління Головного управління національної поліції (СУ ГУНП) в Хмельницькій області.

Зазначена справа стосується привласнення в 2017-2018 рр. групою осіб бюджетних коштів у розмірі більше 1,8 млн грн з 11,7 млн грн, які були виділені Хмельницькою обласною радою на виконання робіт із реконструкції системи стічних вод ХОГВВ.

Згідно матеріалам справи, головний лікар госпіталю (Оксана Бочкарьова) у змові з керівництвом ТОВ "Поділля Інвест Сіті" (генеральний підрядник) і ТОВ "Юнібуд Енергосервіс" (проектувальник) через низку підконтрольних фірм з ознакою фіктивності сфальсифікували документи щодо закупівлі та встановлення на насосній станції ХОГВВ обладнання на суму 1,8 млн. грн.

За даними слідчих, дії пані Бочкарьової та осіб, які проходять з нею по справі, мають ознаки кримінального злочину, який класифікується за ст. 191 КК України «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». Точніше, - ч.3 цієї статті "дії, вчинені повторно або за попередньою змовою осіб".

Якщо провина Оксани Бочкарьової буде доведена в суді, їй загрожує одне з наступних покарань: "обмеження волі на строк 3-5 років, або позбавлення волі на строк 3-8 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років".

Маю питання до керівництва партії "Слуга народу" та Дмитрий Разумков, невже кандидатів від Зе елементарно не перевіряли? Ця інформація, про яку я згадую, є у вільному доступі в Youcontrol. Можете пересвідчитися особисто.

Дивно, що після гучних скандалів з партійним списком, ви припускаєтеся таких прикрих помилок. Висуваєте на мажоритарний округ від партії людину, яка є фігурантом кримінального провадження, розслідування якого знаходиться в активній фазі.

За цим посиланням рішення суду, де можна ознайомитися, як кажуть слідчі, з фабулою справи

Звісно, через кілька днів Бочкарьова усе заперечила, мовляв має процесуальний статус лише свідка і підозра їй поки не вручалася. Проте адвокати-криміналісти, спираючись на досвід розслідування таких справ, вказують на наступну послідовність процесуального статусу: свідок – підозрюваний – обвинувачений –засуджений.

Хто така Оксана Бочкарьова?

Останнім часом всі журналістські розслідування починаються з Google. У пошуковику, відверто кажучи, інформації про Бочкарьову Оксану Валеріївну небагато. Досить куці біографічні дані можна прочитати на сайтах «Подільського науково-медичного центру», Хмельницького обласного госпіталю для ветеранів війни і політичної партії «Слуга народу». Узагальнюючи, можна стверджувати, що пані Бочкарьовазакінчила Буковинську державну медичну академію за спеціальністю «Лікувальна справа» й інтернатуру за спеціальністю «Акушерство і гінекологія». Крім того закінчила Подільський державний аграрно-технічний університет за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування». Має вищі категорії за спеціальністю «Дитяча гінекологія» та «Організація і управління охороною здоров’я», а також наукову ступінь - кандидат медичних наук. Більшість професійної кар’єри, а саме 12 роківОксана Бочкарьовапропрацювала в Хмельницькому обласному центрі планування сім’ї на посаді дитячого лікаря-гінеколога. З серпня 2015 р. вона знаходиться на посаді головного лікаря того самого Хмельницького обласного госпіталю для ветеранів війни, про який писав журналіст Сергій Руденко. Зафіксуємо важливу деталь – останні 16 років Бочкарьова працює в бюджетних структурах.

Також в інтернеті присутня декларація пані Бочкарьової за 2018 рік.І, схоже, тут керівництво партії «Слуга народу» знову чекає неприємний сюрприз. В декларації кандидатка від Зе по 188-му округу зазначає, що має готівкою 25 тис євро і 703 тис грн і ще 228 тис доларів США, які вона позичила третім особам. Якщо всі ці суми та перевести в гривні за поточним курсом, вийде, що пані Бочкарьова має готівкою 7,4 млн грн. Також, згідно декларації, офіційні доходи зе-кандидатки за підсумком 2018 року становили 206,5 тис грн, тобто приблизно 17,2 тис грн на місць. До речі, згідно декларації за 2017 рік, Бочкарьова отримала офіційних дохід в розмірі 195,6 тис грн. Отже, за два зазначених роки разом – 402,1 тис грн.

Навіть, якщо припустити, що протягом всієї медичної кар’єри Оксана Бочкарьова отримувала таку зарплату, як в 2018 р., аби заробити 7,4 млн. грн їй знадобилося б 430 (!) місяців, або майже 36 (!) років. Згадаємо, що, згідно біографії, в професії пані Бочкарьова перебуває всього 16 років.І весь цей час отримує зарплату від держави. Отже, легально пояснити походження готівкових грошей кандидатки від партії «Слуга народу» дуже важко, якщо взагалі можливо. Це дуже схоже на ознаки незаконного збагачення, тому, мабуть НАЗК має належно відреагувати на таку метаморфозу цифр в деклараціях Оксани Валеріївни.

Це означає, що невдовзі після початку роботи нового парламенту вона може стати мішенню для антикорупційних органів та структур, як особа, яка підозрюється у незаконному збагаченні. Адже відновити дієвість відповідного закону – одне з невідкладних завдань, яке президент Зеленський поставив перед парламентом.

І ще невеличкий штрих, який дасть нам краще уявлення про природу політичних поглядів пані Бочкарьової. З 2015 року вона брала активну участь в діяльності партії «За конкретні справи» Олександра Гереги. Того самого Гереги, якого, як стверджують джерела, екс-президент Порошенко поставив «смотрящим» за Хмельницькою областю. Того самого Гереги, який був членом «Партії регіонів», голосував за «закони 16 січня», був одним із спонсорів екс-президента, зрадника України Віктора Януковича. В інтернеті залишилися підтвердження того факту, що в 2015 році Оксана Бочкарьовабалотувалася до Хмельницької обласної ради саме від партії «За конкретні справи». В 2018-2019, за словами місцевих активістів, Герега і Бочкарьова активно агітували за Порошенка, остання, зокрема, в госпіталі де є головним лікарем.

Така політична метаморфоза здається неможливою: вчора Порошенко і Герега, сьогодні – Зеленський. Але факт присутності нашої героїні в переліку мажоритарників від «Слуги народу», як кандидата по 188-го округу, каже про те, що в політичному меню вона не дуже перебірлива.

Сімейний підряд

Для об’єктивності загальної картини ми поцікавилися чоловіком Оксани Бочкарьової - Вавринчуком Сергієм Михайловичем. Як свідчать дані з відкритих джерел, він є досить цікавим персонажем. Виявляється, що пан Вавринчук протягом 2014-2017 рр. був головним екологом Хмельниччини. Офіційно займав посаду директора Департаменту екології та навколишнього природного середовища Хмельницької обласної державної адміністрації. Необхідно відзначити, що бізнесмени та активісти вважають аналогічні посади одним із найбільш корупціогенних.

Аналіз декларацій Сергія Вавринчука за період перебування на зазначеній посаді показує, що, працюючи на державній службі, наш герой значно збагатився. Хоча легальних підстав для цього не було. Так, в 2014 р., на момент призначення головним екологом Хмельниччини, пан Вавринчук вказав в декларації в розділі «Вклади у банках, цінні папери та інші активи, що перебувають у власності декларанта (грн)» - суцільні нулі. В наступному розділі «Вклади у банках, цінні папери та інші активи, що перебувають у власності членів сім’ї декларанта (грн)» він також вказав нулі. В розділі «Відомості про нерухоме майно» Вавринчук подав інформацію про 4 земельні ділянки, загальною площею 2,83 га і два будинки в Хмельницькому: 296 і 97 кв. м.

Через чотири роки, за підсумками 2017 р. головний еколог задекларував 9 земельних ділянок загальною площею 10,95 га. З них 3 – Хмельницькому і одна – в Євпаторії (АР Крим). Окрім землі, за роки державної служби на відповідальній посаді, приросли у Сергія Вавринчука і статки в готівці. Чиновник задекларував 1,03 млн грн і 35 тис. євро. Тобто, в готівці пан Вавринчук став багатшим на 2,1 млн. грн. Щоб зрозуміти, наскільки це законно, достатньо проаналізувати, скільки ж офіційно заробив наш герой протягом 2014-2017 рр. Згідно деклараціям, загальна сума офіційного доходу Вавринчука становить лише 444,6 тис. грн.

Загалом за чотири роки перебування на державній службі чоловік кандидата в депутати по 188-му округу Оксани Бочкарьової невідомо яким чином отримав у власність 8,12 га землі і готівки в еквіваленті 1,62 млн. грн. Все це дуже схоже на незаконне збагачення, і, мабуть, правоохоронні органи, повинні дати належну оцінку викладеним фактам, які, до речі, є у відкритому доступі.

Таким чином, можна підбити підсумки і оцінити загальні статки сім’ї Бочкарьової-Вавринчука, якіобоє сумлінно працювали за кошти платників податків у бюджетних установах. Отже, станом на кінець 2018 року сім’я має у власності 12 ділянок землі загальною площею 13,13 га. З них, 4 ділянки знаходяться в Хмельницькому і одна в Криму. Причому, є ймовірність, що остання була придбана під час російської агресії на Донбасі та анексії Криму. Втім, цяінформація потребує додаткової перевірки. Також у власності сім’ї екс-головного еколога Хмельницького і головної лікарки ХОГВВ знаходяться два будинки і квартира в обласному центрі - 296 і 97 кв. м і 96 кв. м, відповідно. Крім того, у власності пані Бочкорьової знаходиться об’єкт незавершеного будівництва в Хмельницькому, площею 470 кв. м. І на решті, готівка: загальні грошові статки Бочкарьової і Вавринчука становлять 9,5 млн. грн, або більше 364 тис. доларів США за поточним курсом. При цьому є великі питання щодо законності набуття як мінімум 8,12 га землі і мінімум 2/3 всієї готівки, якої володіє сім’я наших героїв.

Депутат – слуга народу?

Ми проаналізували доступну у відкритих джерелах інформацію про кандидата в народні депутати України по одномандатному виборчому округу №188 – Оксану БочкарьовуВалеріївну. Та звернули увагу на її чоловіка, - Сергія Вавринчука. Вважаємо, без нього загальне сприйняття пані Бочкарьової, як претендента на депутатський мандат у президентській партії, було б неповним.

В якості висновку хочемо задати декілька питань голові партії «Слуга народу» Дмитру Розумкову.

1. Чи може фігурантка чинного кримінального впровадження, яка звинувачується у привласненні грошей платників податків, що були виділені фактично на ветеранів війни, бути кандидатом в депутати від партії президента Володимира Зеленського «Слуга народу»?

2. Чи може бути новим обличчям у владі людина, яка представляла на місцевих виборахпартію «За конкретні справи» Олександра Гереги, який був одіозним «смотрящим»від Петра Порошенка за Хмельницькою областю, членом Партії регіонів і, як стверджують ЗМІ, одним з фінансистів екс-президента зрадника Віктора Януковича?

3. Чи може висуватися від партії «Слуга народу» кандидатка, яка разом із чоловіком за роки роботи в бюджетних установах набули мільйони гривень заощаджень і багато гектарів землі, законність придбання яких вони швидше за все не можуть пояснити за допомогою даних офіційних декларацій?

І якщо ви, шановний Дмитре Олександровичу, відповісте стверджувально хоча би на одне з цих питань, то про які зміни країни і нові обличчя з чистою біографією у владі ви можете говорити? На нашу думку, в ситуації з Оксаною Бочкарьовою мало вчинити по совісті, треба вчинити по закону.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів