RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

США потрібні пропозиції по Донбасу: навіщо глава Пентагону їде до Києві

Україні слід працювати над розширенням "нормандського формату"

Україні слід працювати над розширенням "нормандського формату" Міністр оборони США Джеймс Меттіс прибуде до Києва до Дня святкування незалежності України Фото: EPA/UPG

До Дня Незалежності України в Київ прибуде міністр оборони США Джеймс Меттіс. Глава Пентагону планує зустрітися з президентом Петром Порошенком і міністром оборони України Степаном Полтораком. Як сам Меттіс заявив американським журналістам, США збираються підкреслити свою відданість стратегічному партнерству з Україною і підтримку суверенітету й територіальної цілісності країни. Політолог, аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич розповів "Апострофу", що Києву треба зробити, щоб залучити американців до активнішої участі у врегулюванні конфлікту на Донбасі та ситуації з Кримом, і в чому зараз Україна недостатньо активна.

Сам факт візиту, крім демонстрації політичного ставлення до тієї чи іншої країни, не несе нічого. Основне – це які питання будуть обговорюватися. Виходячи з того, який порядок денний озвучується до візиту, і того, що буде озвучено після нього, можна робити якісь висновки. Поки що це лише демонстрація. Поки я не бачу сигналів, завдяки яким можна було б щось твердо сказати про мету візиту. Єдиний сигнал – це сам факт приїзду і демонстрація, що досить впливова персона приїжджає до столиці України привітати країну з Днем Незалежності.

Білий дім не має ілюзій щодо України. У Білому домі розуміють, що на сьогодні підтримувати Україну для них важливо. При цьому Білий дім чудово розуміє негативні моменти внутрішньої української політики і чим вони можуть загрожувати. Тому, природно, будуть обговорюватися якісь больові точки, але я не думаю, що варто оцінювати цей візит як щось епохальне. Так, це буде діалог. Так, поговорять – особливо в світлі зустрічі в Мінську американської і російської сторін (спецпредставника США по Україні Курта Волкера та помічника президента РФ Владислава Суркова, - "Апостроф") – про Донбас. Але тут, знову-таки, м'яч на боці України. Питання, чи є в України якісь свої пропозиції, якесь своє бачення. Якщо вони є, Україна їх зможе запропонувати. Тому що, повторюся, хоча Білий дім не має ілюзій щодо української політики, він сприймає ситуацію так, що для них вигідна підтримка України.

У разі, якщо таких пропозицій від України не буде, а буде просто чергове прохання "Дайте грошей, дайте підтримки!" і очікування, що скаже добрий сильний дядько з-за океану, рано чи пізно сильний дядько може сказати те, що не сподобається офіційному Києву. Але м'яч на боці Києва.

На сьогодні США формально не присутні в "нормандському форматі". Йдучи до бажаної мети, не треба вимагати всього і одразу: між пунктами A і C стоїть якийсь пункт B. Тому було б, на мій погляд, логічно, якщо б з боку Києва пішли пропозиції про більш активну участь Сполучених Штатів хоча б у консультаціях навколо "нормандського формату" без формального входження. А далі, коли вже співпраця розвинеться, просувати новий. У будь-якому випадку, сам формат, коли є розтяжка між ЄС і РФ без участі третіх гравців, на мій погляд, дещо нестабільний. Уявіть собі табуретку на двох ніжках... Тільки якщо табуретка має чотири ніжки, на ній можна сидіти.

Є ще США, Китай, ті ж регіональні держави. Але поки що Україна, на мою думку, не виявляє достатнього інтересу і наполегливості, щоб залучити цих товаришів до переговорів навколо війни на Донбасі й Криму.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників