RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Піратство Росії в Керченській протоці: доля українських моряків проясниться до Різдва

Слава Рабінович про санкції ЄС проти Росії за захоплення українських кораблів

Слава Рабінович про санкції ЄС проти Росії за захоплення українських кораблів Фото: GettyImages

Президент Петро Порошенко запевнив, що більшість лідерів країн ЄС висловили готовність ввести санкції проти Росії за захоплення українських моряків і кораблів. Раніше ЗМІ повідомляли, що лише меншість країн ЄС виступає за введення нових санкцій. "Апостроф" запитав російського блогера і фінансиста Славу Рабіновича, яких дій очікувати від західних країн у зв'язку з цією агресією.

Я вважаю, що сама Україна на вищому політичному рівні робить недостатньо для того, щоб змусити міжнародну спільноту ввести санкції проти Росії за агресію в Керченській протоці. Акт міжнародного розбою і піратства в морі - це те, що легко доводиться в судах, на Радбезі ООН і Генасамблеї ООН, в особистих дзвінках політичного керівництва України главам інших держав.

Припускаю, що зараз, як і в випадку з анексією Криму і війною на сході України, світові лідери поставили собі за мету оцінити, чи в своєму розумі Путін і дати йому можливість схаменутися. Коли стало зрозуміло, що він не схаменувся, почали вводити санкції. Думаю, що якісь санкції за це ми ще побачимо.

І в цьому акті міжнародного тероризму, агресії, розбою і піратства є два аспекти. Перше - сам факт того, що це сталося, і необхідність підняти планку ціни перед Путіним таким чином, щоб йому не захотілося робити це знову. І другий аспект - необхідність повернути кораблі і моряків в Україну. Необхідно підняти планку ціни утримання заручників для Путіна.

Думаю, що як мінімум другий аспект буде обіграний санкціями. І мені здається, що традиційно для західнохристиянського світу зручною датою є 24-25 грудня, напередодні Різдва або саме Різдво, яке асоціюється в історії різних конфліктів XX століття з такими словами: ми зробимо все, щоб до Різдва наші _ (потрібне вставити) були вдома.

Відповідно, я думаю, що якщо нічого не станеться у вівторок 25 грудня, то якісь санкційні дії будуть в решту днів того тижня. І я тільки можу побажати, щоб планка ціни для путінського режиму була піднята якомога вище.

Читайте також

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7