RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Обмін полоненими між Україною і Росією: заяви Путіна, звільнення Цемаха і інші подробиці

Путін підтвердив масштабний обмін полоненими

Путін підтвердив масштабний обмін полоненими Фото:

Обмін полоненими між Україною і Росією, який став топ-темою минулого тижня, а потім відійшов на другий план, вийшов на новий рівень обговорення. У четвер, 5 вересня вперше про підготовлюваний обмін заговорив президент РФ Володимир Путін. А буквально за годину до цього Апеляційний суд Києва ухвалив рішення відпустити під особисте зобов'язання Володимира Цемаха, важливого фігуранта у справі збитого на Донбасі літака Boeing MH17, якого раніше називали одним з учасників обміну. Що відбувається з обміном і коли він може відбутися, - у матеріалі "Апострофа".

За попередніми даними, як уже повідомляв "Апостроф", в список для обміну увійшли 28 українців, серед яких, Олег Сенцов, Павло Гриб, Володимир Балух та українські моряки, захоплені у полон під час атаки Росії в Азовському морі.

Коли обмін

Російські ЗМІ раніше повідомляли, що процес обміну може бути запущений 7 вересня. Українська сторона поки не коментує інформацію про обмін.

Заява Путіна

Президент Росії 5 вересня на Східному економічному форумі вперше прокоментував ситуацію з обміном полоненими. Він підкреслив, що обмін буде масштабним. "Виходячи з міркувань гуманності, ми підходимо до фіналізації переговорів, які ми ведемо, зокрема і з офіційною владою. Я думаю, найближчим часом це стане відомо", - сказав Путін.

Російський президент додав, що по деяким людям було досить складно приймати рішення: "Я вже сказав, що ми фіналізуємо наші переговори з приводу обміну. Він буде таким досить великим, масштабним, і це вже було б хорошим кроком вперед в сторону нормалізації (відносин між Росією і Україною, - "Апостроф")".

У залі в цей час перебував депутат Верховної Ради України Віктор Медведчук.

Путін також поспілкувався з Медведчуком, який попросив його обміняти Миколу Карпюка та Станіслава Клиха: "Це знакові для України люди".

"По двом цим фігурантам у нас особлива позиція. Найближчим часом ми оголосимо про прийняті рішення", - відповів російський президент.

Дивне рішення по Цемаху

Буквально за годину до конференції Путіна у Києві відбулося засідання Апеляційного суду, на якому було прийнято рішення відпустити під особисте зобов'язання Володимира Цемаха, прізвище якого спливло на початку липня. Тоді в результаті спецоперації він був вивезений українськими силовиками з окупованого Донбасу. Пізніше в мережі нагадали відео, на якому він хвалився, як забирав і ховав "Бук", з якого був збитий пасажирський літак.

Під час засідання прокурор запевняв суд в тому, що на волі Цемах не буде у безпеці - адже Москва може ліквідувати незручного свідка.

Нагадаємо, що 30 серпня виник ажіотаж через чутки про можливий обмін, а Цемах фігурував в новинах як один з кандидатів. Зокрема, журналіст Юрій Бутусов заявляв, що Росія навмисне затягує процес, оскільки хоче виторгувати для себе вигідніші умови, вимагаючи передачі Цемаха.

Головні фігуранти обміну

Олег Сенцов. Українського режисера російські спецслужби затримали в Криму у 2014 році. У серпні 2015 його засудили до 20 років колонії суворого режиму. У липні в Офісі президента Володимира Зеленського запропонували Росії обміняти Сенцова на затриманого в Києві російського журналіста Кирила Вишинського.

Українські моряки. У листопаді 2018 року Росії в Керченській протоці захопила 24 українців. 31 серпня 2019 року Зеленський провів телефонну розмову з Путіним, але до сих пір конкретної інформації про терміни їх звільнення немає.

Зеленський проти євродепутатів

Заступник міністра з питань окупованих територій і переміщених осіб Георгій Тука в коментарі "Апострофу" жорстко висловився про рішення суду звільнити з-під варти Володимира Цемаха. Він нагадав, що депутати Європарламенту звернулися до Зеленського з проханням не видавати Цемаха Росії.

"Що можна у цій ситуації прокоментувати цензурними словами? З-під варти звільнили головного свідка у справі збитого Boeing. Можливо, він повернеться в Росію. Там він не потрібен, але, аби Кремль не звинувачували, що Цемаха десь прикопали у болоті, його можуть показати пару раз на телеекрані. Мовляв, ось він – борець за "Новоросію", живий-здоровий. А може і дійсно десь прикопають. Справа МН17 дуже складна. Доказова база збиралася по всьому світу. Для мене показовим є той факт, що 40 депутатів Європарламенту зверталися з проханням не видавати Цемаха, аби його допитали в якості свідка. Але, судячи з усього, нашому президенту це питання не цікаве. Треба було тим хлопчикам, які Цемаха з того боку витягали, взяти суддю, який виніс рішення, і відправити на той бік і залишити його там", - заявив Тука.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників