RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Виступ Зеленського перед Бундестагом: чи спрацює сила переконання

Як переконати Німеччину підтримувати Україну ще сильніше

Як переконати Німеччину підтримувати Україну ще сильніше Фото:

Володимир Зеленський продовжує виступати у парламентах країн Заходу. У четвер, 17 березня, президент України нагадав німецькому Бундестагу, що саме Берлін активно співпрацював із росіянами, замість того, щоб карати Москву серйозними санкціями. Про те, чи почули Зеленського в Бундестазі, як підуть справи з членством у ЄС, чи припинить Німеччина купувати енергоресурси у Росії, і які аргументи переконають німців більш рішуче душити санкціями Росію, "Апострофу" розповів аналітик Стокгольмського центру вивчення Східної Європи Андреас Умланд.

Дискусія в Німеччині навколо політики щодо України та Росії змінилася докорінно за останній місяць, проте зсув німецької політичної доктрини не встигає за трагічними подіями в Україні. Тому Німеччина у чомусь відстає від підходу Польщі чи США до цієї ситуації. І тому можна лише сподіватися, що промова Зеленського у Бундестазі матиме ефект.

З Німеччиною треба працювати щодо постачання важчої та серйознішої зброї для України. Це насамперед стосується того, що для України найбільше потрібно. Наскільки я розумію, найбільше Україні потрібна набагато серйозніша протиповітряна зброя. Це допомогло б Україні, якщо і не створити безпольотну зону, але принаймні створити "зону ризикованого польоту" для російських пілотів над Україною.

Такий самий запит має бути спрямований Києвом й іншим західним партнерам, щоб вони допомогли Україні просунутися у бік безпольотної зони над Україною.

Що ж до того, якими будуть подальшими дії Німеччини стосовно Росії щодо взаємодії у сфері енергоресурсів, необхідно розуміти таке. Якщо конфлікт триватиме і не буде повністю вирішений, або поки не відбудеться зміна режиму в Росії, то рівень співпраці Німеччини з Росією в енергетичній сфері скорочуватиметься. І міністр економіки Німеччини вже сказав, що має на меті до кінця цього року принаймні більшу частину цієї співпраці поступово закінчити.

Питання в тому, як швидко Німеччина піде цим шляхом. Бо якщо зараз Німеччина обірве весь цей імпорт російського газу, нафти та вугілля, то це призведе до економічної нестабільності всередині самої Німеччини: зростання інфляції, безробіття, зростання цін і навіть може призвести до політичної нестабільності. Тому поки що є ось цей опір до різкіших санкцій. Але я думаю, що тут є динамічна дискусія, і це може призвести до швидших наслідків, ніж очікується. Я сподіваюся, що промова Зеленського у Бундестазі матиме відповідний ефект.

На мою думку, Україні та її друзям треба більше говорити про реальні ризики безпеки самої Німеччини та для всього ЄС. Йдеться зокрема про ситуацію на захоплених росіянами українських атомних станціях.

Але також слід звертати увагу на те, що підривається режим нерозповсюдження ядерної зброї через те, що Росія офіційно є ядерною державою в рамках Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, а Україна є неядерною державою в рамках цього ж договору. Те, що відбувається зараз, підриває весь сенс ядерного договору, тому що він дає зараз Росії можливість розширювати свою територію за рахунок неядерної держави, яка не тільки не має ядерної зброї, а й якій це заборонено, на відміну від Росії. Тобто про такі ризики для західних країн варто говорити, і тоді, можливо, ми прийдемо до того, що Німеччина буде рішучішою у своїх санкціях проти Росії, і рішучішою у своїй підтримці України.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів