RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Фактор "Вагнера": чи підірве Пригожин владу Путіна

Приватна армія Євгена Пригожина набуває все більшого впливу в Росії

Приватна армія Євгена Пригожина набуває все більшого впливу в Росії Фото:

У п'ятницю 4 листопада в російському Санкт-Петербурзі відкрився "ПВК Вагнер Центр". У ньому працюватимуть фахівці у галузі оборонних та інформаційних технологій задля підвищення обороноздатності росії. Про це заявив засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. Відкриття представництва ПВК "Вагнера" та зростаюче воєнне значення цієї структури, свідчить про те, що Пригожин має намір стати суб'єктом політичної боротьби в росії – і це не обіцяє нічого доброго чинному кремлівському режиму.

Будівля "Вагнер Центру" в Санкт-Петербурзі є сучасним хмарочосом, побудованим зі скла. Технології будівництва цієї споруди можуть викликати лише приглушене ремствування в окупованих росією українських містах, наприклад, у Маріуполі, де після весняних боїв досі ніхто навіть не намагався вставити вибиті вікна. Про це свідчить мовчазний протест у написах на будинках зруйнованого міста.

Але у засновника ПВК "Вагнера", бізнесмена Євгена Пригожина, відомого також як "кухар путіна", свої резони. У стінах "Вагнер Центру" не просто здійснюватимуть діловодство та підписуватимуть контракти з бажаючими поповнити ряди "Вагнера" - центр стане "хабом", де проводитимуться військові розробки та плануватимуться інформаційні операції. За словами самого Пригожина, якщо проєкт покаже свою "успішність і актуальність", то можуть бути відкриті його "філії" в інших містах росії.

Масштаби еволюції організації Пригожина вражають. Існування приватних військових компаній не передбачено російським законодавством, але ця обставина не завадила ПВК "Вагнер" стати вельми впливовою військовою силою, яка складає конкуренцію ЗС РФ.

До початку широкомасштабного російського військового вторгнення на територію України "вагнерівці" являли собою подобу іноземного легіону. Компанія була створена у 2013 році та комплектувалася найманцями, які мали бойовий досвід. Вони воювали у місцях, де росія мала інтереси, але не хотіла афішувати свою присутність — на Донбасі у 2014 та 2015 роках, у боях у Сирії, Лівії, Судані. Наприклад, у Сирії офіційно діяло лише російське авіакрило. На неофіційному рівні сухопутний компонент представляли саме "вагнерівці". Сирійський бойовий досвід далеко не завжди був "славним". Найманці Пригожина згадуються у зв'язку зі стрімким залишенням Пальміри, тортурами мирних сирійських громадян, а також розгромом під Хішамом, вчиненим американськими військами в ніч проти 8 лютого 2018 року.

Читайте також: Солдати невдачі: чи є страшними бойовики ПВК "Вагнера"

Навесні 2022 року "вагнерівці" були спрямовані й в Україну, але зазнали тяжких втрат. З того часу Євген Пригожин ставиться до людського ресурсу акуратніше. Він відвідує місця позбавлення волі, де вербує ув'язнених для подальших бойових дій в Україні. Наразі на території України воюють понад 5000 "вагнерівців". Крім "зеків" серед них є і бійці, які брали участь і в інших війнах. У "Вагнері" є попит практично на всіх військових фахівців, включаючи льотчиків та операторів РСЗВ. Найманців Пригожина можна побачити на бахмутському напрямку, де вони часто воюють навіть краще за регулярні російські війська, оскільки їхні командири ініціативніші та швидше приймають рішення. До речі, спроби наступати під Бахмутом, де вже ліквідовано понад 8 тисяч росіян, включаючи "вагнерівців" - це переможний кейс для Пригожина. Йому важливо показати, що його бійці воюють краще за російську армію, яка на деяких напрямках лише обороняється або відступає.

Загальна чисельність підрозділів ПВК "Вагнер" оцінюється у 20-30 тисяч осіб (в Україні, нагадаємо, перебувають лише 5 тисяч). Решта – і серед них практично немає колишніх ув'язнених – проходять тренування на російських полігонах, де негласно відпрацьовується тактика ведення боїв саме у російських містах. Крім того, Євген Пригожин все більш активно впливає на процеси ухвалення політичних та військових рішень у Кремлі. Саме Пригожин разом із головою Чечні Рамзаном Кадировим сприяли зміщенню з посади командувача угрупуванням "Центр" в Україні генерала Олександра Лапіна та заміні його на Андея Мордвічева. Мова тут не про якісь виняткові військові таланти останнього, а про його добрі стосунки з Кадировим. Стає помітним вплив зв'язки Пригожин — Кадиров — Суровікін на ухвалення кадрових рішень у російській армії, які виходять далеко за межі їхніх повноважень.

Історія з Лапіним, до речі, серйозно розлютила генералів, які, за чутками, хочуть розправитися з Пригожиним та Кадировим. Поки що це лише чутки, а ось атака Пригожина на губернатора Санкт-Петербурга Олександра Беглова — реальність. Зокрема Пригожин направив до генпрокуратури заяву "про злочин з проханням провести перевірку за можливим фактом створення губернатором Бегловим організованої злочинної спільноти на території Санкт-Петербурга з метою пограбування держбюджету і збагачення корумпованих чиновників, що входять до його оточення". Такі дії можна розцінити як спробу вплинути на кар'єру ставлеників самого володимира путіна, причому в його рідному місті - Санкт Петербурзі ("Вагнер Центр", нагадаємо, також побудований саме в Пітері). Путін поки ніяк не відреагував на ці дії.

Тим часом формування ПВК "Вагнер" як альтернативного центру сили, рівнозначного офіційним структурам, підриває путінську вертикаль влади. У такій ситуації приватна армія Пригожина неминуче стане інструментом боротьби за владу, а сам Пригожин — фігурою, яка визначає політичний порядок денний у Росії.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни