RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перша розмова: що залишилося за лаштунками візиту президента Південної Кореї до України

Сеул може стати найважливішим партнером Києва на сході

Сеул може стати найважливішим партнером Києва на сході Фото:

У суботу, 15 липня, до України з неанонсованим візитом прибув президент Республіки Корея Юн Сок Йоль. Хоча дипломатичні відносини між нашими країнами встановлені понад 30 років тому, це, хоч як це дивно, перший в історії візит лідера Південної Кореї до України. Про історію взаємовідносин України та Республіки Корея, підсумки візиту корейського лідера та про те, що залишилося за лаштунками зустрічі, читайте у матеріалі "Апострофа".

Україна в категорії ризику

Говорячи про Південну Корею, відразу на думку спадає фраза "корейське економічне диво". І справді, за 30 років ця країна пройшла шлях від відсталої аграрної диктатури до однієї з найпотужніших економік світу. За даними МВФ станом на 2023 рік, Південна Корея посідає 14-те місце у світі за рівнем ВВП.

Дипломатичні відносини між Республікою Корея та Україною було встановлено 10 лютого 1992 року. Проте за більш як 30 років жоден президент Республіки Корея не побував в Україні хоча б із робочим візитом. А ось українські президенти Корею відвідували.

1996 року до Кореї з державним візитом з'їздив Леонід Кучма. Через 10 років 2006-го до цієї країни з офіційним візитом приїжджав Віктор Ющенко. І навіть у 2012 році Республіку Корея відвідав Віктор Янукович, але візит його був не державним, а робітником: він взяв участь у Саміті з питань ядерної безпеки, на який його запросив президент США Барак Обама.

Читайте також: Я відчуваю гнів: прем'єр Японії відвідав Бучу

"Так склалося, що Україна та Південна Корея знаходяться на протилежному боці земної кулі і з орбіти наших політиків ця країна якось випадала, - каже в коментарі "Апостроф" політолог Володимир Воля, - Фокус нашої зовнішньої політики був або на Заході в Європі та США, або в Росії. Роль маленької, але економічно потужної держави в Південно-Східній Азії наша влада недооцінювала. Та й президенти Кореї теж до нас не їздили. Не було глобального інтересу".

Як зазначав посол Республіки Корея в Україні Лі Янг-Гу, причиною повільної динаміки розвитку наших економічних відносин була нестача інформації один про одного, про потенціал наших країн. А ще, за словами посла, Україна входила до категорії країн інвестиційного ризику.

Хоча співпраця України з Кореєю в економіці все ж таки була. Достатньо згадати спільне з компанією Daewoo виробництво легкових автомобілів та агротехніки на Запорізькому автозаводі, а також присутність у нашій країні офісу компанії Samsung.

Культурна дипломатія

Інтерес до Південної Кореї у керівництва нашої країни зріс з початком повномасштабної агресії Росії. Тут слід зазначити, що ця південноазійська країна після початку війни надавала Україні гуманітарну допомогу. У травні 2023 року як "посол" Корею відвідала перша леді України Олена Зеленська. Дружина президента України зустрілася у Сеулі із президентом Південної Кореї Юн Сок Йолем. Вона подякувала Південній Кореї за підтримку та солідарність, а також гуманітарну допомогу, яку та направила до України. Перша леді також звернулася з проханням про участь південнокорейського бізнесу у повоєнному відновленні України, зокрема в Херсоні, де мешкає багато етнічних корейців.

"Зараз нам потрібна ще й допомога технологіями, якими славиться країна. Обговорили з Президентом потребу в засобах ППО, щоб припинити ракетний тероризм країни-агресора. Потрібні також засоби, щоб розмінувати ті пастки, які Росія залишила на нашій території, і в медичному обладнанні , щоб рятувати тих, кого агресорам вдалося поранити",сказала Олена Зеленська.

Перша леді також зустрілася і з дружиною Президента Республіки Корея Кім Кон Хі, яка займається культурною та громадською діяльністю. Зеленська наголосила, що досвід Республіки Корея щодо збереження культурної спадщини знадобиться Україні.

За словами політолога Володимира Фесенка, Оленою Зеленською якраз і було зроблено заділ для візиту президента Кореї до України.

"Отже, це теж приклад, як вибудовується велика політика. Це не просто спонтанний візит, а цей візит, який готувався", - зазначив політолог.

"Лише два місяці тому, під час візиту до Південної Кореї, особисто запросила в Україну президента Республіки Юн Сок Йоля та його дружину Кім Кон Хі. І ось сьогодні, після спільної участі у саміті НАТО, зустрічаємо їх у Києві", - написала перша леді. України.

Офіційні заяви

"Приїхати до нашої країни з візитом президента Кореї підштовхнула війна, - зазначає політолог Володимир Воля, - Підтримка України – це маркер для всіх лідерів демократичних країн. Крім того, у Південної Кореї по сусідству неадекватний сусід – Північна Корея, яку стимулюють та сама Росія та Китай".

Під час свого першого в історії візиту південнокорейський президент разом із дружиною відвідали Бучу, де на власні очі побачили звірства російських окупантів в Україні.

За підсумками візиту на спільній із Володимиром Зеленським конференції Юн Сок Йоль зазначив, що цього року його країна має намір надати на підтримку України 150 мільйонів доларів. Він також зазначив, що Південна Корея надавала нашій країні військову амуніцію, серед якої бронежилети та шоломи, та висловив сподівання, що рівень цієї допомоги зростатиме.

Юн Сок Йоль також порівняв ситуацію в Україні із ситуацією в Південній Кореї 70 років тому, коли країна зазнала незаконного вторгнення Північної Кореї. Він також підтвердив відданість Формулі світу Зеленського.

"Ми ознайомилися з Формулою миру, яку нам надали, і дійсно вважаємо, що її необхідно виконати. Особливо враховуючи, що Корея намагається відігравати роль посередника у мирних самітах та зустрічах країн, що належать до так званого Глобального Півдня", - наголосив корейський президент.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що також обговорював із Юн Сок Йолем питання безпеки та співробітництво між двома країнами в інших сферах.

"Повернення депортованих дорослих та дітей, реалізація "формули миру" та підготовка Глобального саміту світу, продовольча та енергетична безпека та економічна співпраця... Впевнений, що разом ми дамо більше сил нашим народам та глобальним позиціям України та Республіки Корея", — написав Зеленський у Твіттері.

Що за дужками?

Щодо реальних домовленостей, то, на думку Володимира Фесенка, дуже багато залишилося за дужками.

"Тому що є делікатна тема. Насправді Південна Корея — один із найбільш передових виробників сучасної зброї. Наприклад, поляки закуповують південнокорейську зброю, бронетанкову техніку. І не тільки. Я не виключаю, що ця тема теж обговорювалася, просто з міркувань суто політичних, яка стосується інтересів Південної Кореї, ця тема офіційно не озвучувалася. Це моє припущення", - сказав він.

Військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак заявив, що Південна Корея може запропонувати Україні танки Т-80У та різні безпілотники і, на думку експерта, було б корисно домовитися про довгострокові постачання Україні цих безпілотників.

"Нам дуже потрібні безпілотники і не просто разово, а на довгострокову перспективу , - каже Іван Ступак у коментарі "Апострофу ", - якщо Корея для нас виготовлятиме якусь їхню кількість і буде стабільно нам передавати. Це дуже допоможе".

Варто зазначити, що Південна Корея відмовлялася безпосередньо постачати озброєння в Україну, обмежуючись лише постачанням гуманітарної допомоги, або брала участь у постачанні зброї побічно. Наприклад, Сеул схвалив передачу Україні польських самохідних гаубиць Krab, які використовують компоненти корейського виробництва. Krab використовує шасі, розроблене у Кореї.

Офіційною підставою для відмови постачати озброєння є закон про зовнішню торгівлю Республіки Корея, де наголошується, що експорт товарів з країни може бути використаний лише з "мирною метою" і "не повинен впливати на міжнародний світ, підтримку безпеки та національну безпеку".

Щоправда, Південна Корея приєдналася до західних санкцій проти Росії та експортного контролю за стратегічними товарами. Через це Росія внесла її до списку "недружніх країн".

"Кожна країна має свої геополітичні інтереси. У Кореї, наприклад, під боком КНДР, яка визнала "ДНР" і "ЛНР", і Росія чи Китай може будь-якої миті дати режиму Кіма відмашку на загострення ситуації. Тому Південна Корея була обережною, - зазначив Ступак, - Але зараз, мабуть, Корея вирішила, що небезпеки для неї немає".

Але не лише постачанням зброї нам може бути цікава співпраця у Південній Кореї.

"Нам може бути цікавим досвід стрімкого економічного зростання Кореї, застосування її технологій у відновленні України", - каже політолог Володимир Воля.

Політолог Володимир Фесенко зазначив, що Республіка Корея є демократичною країною і дуже близька до глобального Заходу.

"Південна Корея одночасно і представниця сходу, і водночас країна, яка активно співпрацює із західним світом і багато в чому є частиною західного світу. Тому для нас це країна, де маємо великі резерви та ресурси для подальшого розвитку двосторонніх відносин, і просування наших позицій в Азії, на сході Азії", - зауважив експерт.

Читайте також: Олена Зеленська в костюмі пурпурового кольору зустрілася з президентом Південної Кореї та його дружиною

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів