RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Збройна коаліція зростає: коли Байден дасть добро на удари ракетами по Росії

Вже 11 країн підтримали Україну, дозволивши бити по російській території їхньою зброєю

Джо Байден Для України вкрай важливим є рішення Джо Байдена Фото: Getty Images

Станом на 29 травня вже 11 країн-партнерів офіційно повідомили, що не проти використання їхньої зброї для атак на країну-агресору. Йдеться про Францію, Литву, Латвію, Канаду, Швецію, Естонію, Польщу, Фінляндію, Чехію, Велику Британію та Нідерланди. Після прориву російських військ у Харківській області гостро постало питання про дозвіл нашими західними партнерами на використання їхньої зброї на території Росії. Проте, незважаючи на це, залишаються країни, які вперто не бажають йти на цей крок. Що дасть Україні появп "коаліції зі зброї", а також чому нам вкрай важливо, щоб використовувати свою зброю для ударів по території РФ дали згоду в США, розбирався "Апостроф".

Ситуація кричуща

Хворої для нас теми торкнувся Володимир Зеленський під час свого візиту до Бельгії. Під час прес-конференції з прем'єр-міністром королівства Олександром Де Кроо Зеленський сказав: "Ти не можеш їм нічим відповісти. Навіть бачиш точки, навіть від розвідок отримуєш карти, супутникові знімки. Ти бачиш, де вони стоять, але ти не можеш їм відповісти. Мені здається це несправедливо. Але ми не можемо, і це факт, ризикувати підтримкою партнерів".

Глава держави заявив, що Україна не використовує зброю партнерів територією РФ.

"І звертаємося: дайте нам можливість відбивати удари у відповідь по їх військовим", — закликав Зеленський.

Читайте: Обережність на межі з боягузтвом: чи наважиться НАТО закрити небо над Україною

Раніше ми писали, що в німецьких ЗМІ з'явилася інформація про те, що ЗСУ щонайменше один раз використовували американську систему Patriot, яка надійшла з Німеччини, щоб "вжити заходів" проти російських літаків, які атакують Україну. Після цього, за даними видання, Берлін та Вашингтон пригрозили припинити постачання, якщо таке повториться.

Як зазначає німецьке видання Bild, Україні заборонено використовувати західну зброю проти атакуючих російських літаків, військові повинні чекати, доки випущені ракети опиняться над українською територією.

На думку Зеленського, забороняючи нам використовувати зброю територією РФ, країни НАТО бояться ескалації. "Але всі говорять слово, яке всіма мовами звучить однаково: всі бояться ескалації. Те, що українці гинуть - вже всі звикли. Це не ескалація для людей", - заявив президент в інтерв'ю агентству Reuters.

Доволі дивним рішенням союзників обурені й українські військові.

"На жаль, наші союзники не дозволяють нам використовувати далекобійні боєприпаси, ті ж Storm Shadow, ATACMS, російською територією. Щоб вибивати їх штаби, аеродроми, склади з боєприпасами, локації військової техніки", - зазначив в інтерв'ю "Апострофу" військовослужбовець 2-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, молодший сержант Олексій "Буревій" Чайковський.

"На жаль, союзники поводяться зараз так само, як до початку Другої світової війни. Обговорюють, обіцяють... Бояться конфронтації, що це підігріє війну. Як боялися Гітлера, що може початися війна, і віддавали території Німеччини. І війна врешті справді почалася", - сказав військовий.

На думку військового експерта Владислава Селезньова, ситуація кричуща і несправедлива. "Уявімо, що в роки Другої світової війни уряд США, передаючи радянській армії боєприпаси, зазначав би, що по території Німеччини бити не можна. Це абсолютна маячня і так не може бути", - зауважив експерт у коментарі "Апострофу".

Зрушення є?

Утім, вже зараз формується пул країн, які заявили про те, що готові дати дозвіл використати свою зброю територією РФ.

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон, після відвідування Києва, 2 травня сказав, хоч і досить розпливчасто, що Україна має право використовувати зброю Великобританії для свого захисту: "Україна має це право. Подібно до того, як Росія завдає удару всередині України, ви цілком можете зрозуміти, чому Україна потребує переконатися, що вона захищається".

Президент Франції Емманюель Макрон на прес-конференції з німецьким канцлером Олафом Шольцом також зазначив, що підтримує право України бити по військових об'єктах Росії безпосередньо на території РФ. За його словами, Франція має дозволити Україні нейтралізувати російські військові бази, з яких запускаються ракети.

Таку ж думку висловили у Чехії, Польщі та країнах Балтії та Північної Європи. А також Канада.

Зокрема відзначилася Швеція. Крім дозволу, Столкгольм виділив 16-й і найбільший з початку вторгнення пакет військової допомоги. Він включає літак радіолокаційної розвідки та управління ASC 890 і зможе допомогти нашим військовим виявляти загрози в повітрі з боку РФ (ракети, літаки, гелікоптери).

Важливою є і підтримка генсека НАТО Єнса Столтенберга, який в інтерв'ю The Economist також підтримав прохання України і зазначив, що для окремих союзників настав час переглянути обмеження щодо використання наданої Україні зброї проти цілей на території РФ.

Поки що не готові

Утім, низка ключових для України країн, які є нашими основними збройовими донорами, продовжують категорично виступати проти застосування своєї зброї територією Росії, навіть на рівні розмов.

Прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні, коментуючи заяву генсека НАТО, заявила: "Я не знаю, чому Столтенберг так сказав, я думаю, що ми маємо бути дуже обережними".

Водночас вона зазначила, що "згодна з тим, що Альянс повинен залишатися жорстким, а не подавати сигнал про те, що він поступається".

Прем'єр-міністр Бельгії Олександр Де Кроо, підписуючи з Зеленським угоду про передачу винищувачів F-16, заявив, що використовувати їх Україна може лише для оборони на власній території.

Впирається і канцлер Німеччини Олаф Шольц. ФРН відмовляється постачати Україні крилаті ракети "Taurus" через те, що "українці не можуть ними користуватися".

Також не знімає обмеження використання американської зброї для ударів по об'єктах РФ, президент США Джо Байден.

На думку військового експерта, військово-політичного оглядача групи "Інформаційний спротив" Олександра Коваленка, головним для нас є все ж таки схвалення "тріумвірату": США, Великобританії та Франції.

"Саме схвалення цих країн відіграватиме важливу, визначальну роль у можливостях завдання ударів по території Росії, оскільки саме вони є основними постачальниками того спектру засобів ураження, які нам для цього потрібні", - зазначає Коваленко "Апострофу".

"Ми можемо почути схвалення від, наприклад, Греції чи Північної Македонії, але за всієї поваги до цих країн погоди на полі бою таке "добро" не зробить", - вважає експерт.

Коли чекати на рішення

У всіх українців виникає цілком резонне питання, чому західні союзники все ж таки побоюються давати нам дозвіл бити своєю зброєю по Росії?

"Ви знаєте, мені теж це незрозуміло, - каже "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак, - Мабуть, вони бояться, що якщо Україна переможе, то Росія розвалиться на сотні маленьких клаптиків з ядерною зброєю. Вони бояться, що тоді буде хаос. Але така ситуація вже була 1991-го".

"Я думаю, що наші західні союзники не мають візії. Вони не розуміють кінцевих цілей війни. Вони не хочуть ні перемоги України, ні поразки Росії. Вони живуть іншими категоріями і думають, що якось все само собою розсмокчеться", - пояснює експерт.

"Країни Заходу орієнтуються на внутрішні інтереси. Керівники думають про рейтинги, І в США, і у ФРН рейтинги чинної влади впали, а попереду вибори, - каже в коментарі "Апострофу" експерт-міжнародник Володимир Воля, - У демократичних країнах є опозиція, яка давить на лідерів, стверджуючи, що дозвіл бити по РФ може їх втягнути у війну. А воювати за Україну ні європейці, ні американці не хочуть".

"В адміністрації Байдена є низка радників, і вони враховують ризики для США. Їх три: уникнення прямого зіткнення з РФ, небезпека удару РФ по одній із країн НАТО та небезпека ядерного удару, - каже "Апострофу" голова програм з безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник. - І зараз із цього приводу йде дискусія. Є розбіжності, але, за моїми відомостями, динаміка для нас позитивна".

Дозволять-не дозволять?

Володимир Воля впевнений, що наші західні партнери, щоб згладити ризики для себе, ведуть війну на виснаження Путіна.

"Всі вже якось забули, але торік лідери західних країн говорили, що ця війна на виснаження. Хто витримає, той і переможе. Тривала війна тисне на всіх, стратегічної переваги зараз на фронті немає жодної зі сторін. Я, думаю, союзники діятимуть саме в такій парадигмі. У Путіна вже почалися проблеми в економіці, він підвищує податки, він поїхав до Китаю за допомогою. Усе має визріти", - говорить експерт.

А ось Олексій Мельник вважає, що ця історія може закінчитись стратегічною невизначеністю.

"Якщо не буде прямих політичних заяв від США, то перейдуть до дипломатичного прийому "стратегічної невизначеності". Бити негласно дозволять, але офіційних заяв не буде щодо цього", - резюмував Мельник.

Втім, в американській пресі вже почали говорити про те, що Байден все-таки може ухвалити позитивне для України рішення та погодити дозвіл Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю.

За інформацією The Washington Post, це рішення може стати відповіддю на постачання Китаєм Росії передових технологій. У виданні додають, що держсекретар США Ентоні Блінкен після візиту до Києва почав лобіювати зняття заборони. Цей момент дає певні підстави для стриманого оптимізму.

Читайте: Шольц, здавайся: країни Заходу масово знімають табу на удари по Росії своєю зброєю

Читайте також

Інструктори з НАТО: що дасть поява західних військових в Україні

Ідея Макрона відправити інструкторів стала наслідком перегляду низкою країн Заходу позиції стосовно подій в Україні

Північний фронт: чого чекати ЗСУ з боку Білорусі і не тільки

Росія зацікавлена ​​у тому, щоб ще більше розширити фронт з Україною

Новини партнерів