RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Обережність на межі з боягузтвом: чи зважиться НАТО закрити небо над Україною

Країни Альянсу продовжують вагатися, залишаючи простір для безглуздого діалогу з Москвою

ППО На Заході ніяк не можуть ухвалити рішення щодо збиття ракет і дронів над небом України Фото з відкритих джерел

У низці європейських країн обговорюється можливість посилення підтримки України у світлі російської агресії. Керівництво Франції наполягає на праві України завдавати ударів по військових об'єктах на території РФ, а країни НАТО, включаючи Польщу, Велику Британію та Канаду, розглядають різні заходи підтримки, зокрема, закриття неба над західною Україною, у тому числі для прикриття західних військових інструкторів. Однак такі плани перебувають під загрозою через надто "обережну" позицію США та Німеччини, які продовжують побоюватися "ескалації" конфлікту з боку Кремля. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

Збивати російські літаки вони не будуть

НАТО розглядає можливість закриття неба над західною частиною України, де відбуватимуться навчання українських військових. Особливо активно цю ідею підтримують у Польщі, де розглядається створення коаліції для реалізації цієї ініціативи, повідомляє німецьке видання Bild, посилаючись на інформацію від двох анонімних джерел.

За даними журналістів, деякі країни Альянсу готові не лише підтримати Київ, а й навчати українських військових безпосередньо на території країни. Також обговорюється посилення української протиповітряної оборони з територій держав-членів НАТО.

У Польщі триває активне обговорення ідеї створення коаліції для розширення ППО на заході України, однак поки що не прийнято конкретних рішень з цього питання.

Читайте: Байден готує рішення, від якого росіяни будуть в жаху

Країни, такі як Великобританія, Канада, Естонія, Литва та Франція, за інформацією Bild, готові в майбутньому відправити військових інструкторів до України. Наразі розробляється логістика для реалізації цього плану, але, як додають у ЗМІ, проти цієї ініціативи все ще виступають США та Німеччина.

"Відмінне рішення – прикрити частину неба над Україною. Краще тільки прикриття всього неба над нами. Технічно реалізувати це відносно нескладно: потрібно близько сотні винищувачів НАТО, оснащених відповідними озброєннями для знищення російських ракет, включаючи надзвукові. Винищувачі можуть базуватися в Польщі, країнах Балтії та Румунії. Збивати російські літаки вони не будуть, але цим вже можуть зайнятися українські пілоти на F-16, коли їм нам передадуть", - пояснив у коментарі "Апострофу" політичний аналітик та експерт з ракетних озброєнь Олександр Кочетков.

Все впирається в Штати

Ключовим тут є саме "коли" нам передадуть західні винищувачі. Питання відкрите, оскільки політика США у таких справах продовжує бути "обережною". У Вашингтоні побоюються ескалації із можливим застосуванням росіянами ядерної зброї. Багато рішень узгоджуються та ухвалюэться із запізненням, зазначив в ефірі Апостроф TV генерал-лейтенант, екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко.

"Європейські політики готові дати дозвіл на використання західної зброї для ударів по військових об'єктах по території РФ, але всі оглядаються на позицію США, які показали, що затримка з їхньою допомогою може суттєво позначиться на ситуації на полі бою. Тому поки що наші американські партнери не переглянуть свій стратегічний підхід до війни, продовжуватиметься вказана політика "крок вперед – два кроки назад". Політика США зараз виглядає такою, що вони побоюються нищівної поразки РФ і дають стільки допомоги, щоби можна було стабілізувати ситуацію на фронті, але так, щоб Україна не перемогла", - зазначив Ігор Романенко.

Як ми бачимо, саме США стримують постачання нам F-16, що також відбивається на європейських партнерах. Шведи нам планували поставити винищувачі Gripen, але стало відомо, що вони відмовилися від цієї ідеї з дуже цікавим формулюванням: "Щоб не заважати партнерам постачати в Україну F-16". Зрозуміло, що вони озираються на політику США, додав генерал Романенко.

Гнівні дзвінки з Берліна

Париж може бути зацікавлений у закритті неба над частиною території України, у тому числі тому, що Франція має намір направити до нашої країни своїх військових інструкторів. Відповідну інформацію спочатку озвучив Головком ЗСУ Олександр Сирський, але в Міноборони незабаром уточнили, що переговори щодо допуску до українських навчальних центрів інструкторів із Франції поки що тривають.

У цілому політика Парижа, хоч би на рівні політичних ініціатив та заяв, виглядає більш рішучою. Президент Франції Емманюель Макрон на прес-конференції 28 травня разом з німецьким канцлером Олафом Шольцом заявив, що Україна має право атакувати військові об'єкти Росії на її території, звідки ведеться обстріл.

" ... ми повинні дозволити їм (Україні - "Апостроф") нейтралізувати (російські - "Апостроф") військові бази, з яких запускаються ракети", - цитують слова Макрона у ЗМІ.

З цих висловлювань незрозуміло, чи мав на увазі президент Франції дозвіл використання західного озброєння проти військових об'єктів Росії.

Олаф Шольц додав, що Україна, на його думку, "... має всі можливості згідно з міжнародним правом робити те, що вона робить".

Він також наголосив, що західні партнери, які надають військову допомогу Україні, "... виявили всі правила їх використання, які ґрунтуються на міжнародному праві".

Олаф Шольц систематично висловлює свою незгоду із використанням західної зброї проти Росії, наполягаючи, що не хоче ескалації до "великої війни". За його словами, постачання зброї розглядається з точки зору уникнення її використання на території Росії.

Згідно з інформацією, яка циркулює в німецьких ЗМІ, німецький уряд вкрай нервово реагує, коли ЗСУ використовують західні системи на "власний розсуд".

Україні, на жаль, заборонено використовувати західні системи ППО для відбиття атак російських літаків. ВСУ доводиться чекати, поки російські бомбардувальники випустять крилаті ракети, які вже будуть у повітряному просторі України, перш ніж вона зможе їх перехопити. Згідно з інформацією від Bild, українська армія щонайменше один раз використовувала німецьку систему Patriot для самостійних операцій. У відповідь були гнівні дзвінки з Берліна та Вашингтона з погрозами припинити постачання зенітних ракет у разі повторення такого інциденту.

В Італії слухати генсека НАТО не хочуть

Нещодавно прем'єр-міністр Італії Джорджа Мєлоні виступила проти використання Україною зброї партнерів для ударів по території РФ.

Генсек НАТО обговорив можливість зняття обмежень щодо використання Україною західної зброї для ударів по Росії.

"Я не знаю, чому Столтенберг так сказав, я думаю, що ми повинні бути дуже обережними", - висловилася Мелоні. Вона також погодилася з тим, що НАТО має виявити твердість і не показувати, що вона поступається.

Відповідно, поки США думають, як їм вчинити, європейські партнери розділилися на два табори: одні, включаючи Британію, Францію, Чехію, Польщу та країни Балтії "за" розширення допомоги Україні та удари по території РФ, а "помірні" на чолі з ФРН , Італією та Бельгією як би "проти".

У Вашингтоні чекають на переговори

Невизначеності додає позиція США щодо майбутнього Саміту мируу Швейцарії, на якому рівень представництва Штатів залишається під сумнівом. Згідно з попередньою інформацією, президента США Джо Байдена на саміті не буде, оскільки він буде зайнятий питаннями, пов'язаними з майбутніми президентськими виборами. Президент Володимир Зеленський особисто розкритикував таку невизначеність, заявивши, що відмова Байдена їхати на Саміт миру стане дипломатичним підіграванням кремлівському диктатору Володимиру Путіну.

"США враховують і позицію КНР з питання Саміту миру, згідно з якою неможливо вести змістовні переговори без участі РФ, яка є ініціатором вторгнення в Україну. Саме Китай торпедує Саміт миру, а не Білий дім намагається дистанціюватися від саміту. Незважаючи на те, що у геостратегічних питаннях США надали перевагу Британії, Байдену немає сенсу їхати на саміт до Швейцарії, щоб просто там провести час", - зазначив у розмові з "Апострофом" військовий аналітик Дмитро Снєгірьов.

Чому німці та італійці з завзятістю продовжують заперечувати очевидну необхідність ударів по російській території та введення в Україні військових країн НАТО, нехай і в ролі інструкторів, а американці голосно мовчать? Судячи з інформації, яку днями опублікувало агентство Bloomberg, у Євросоюзі розглядають можливий варіант участі РФ у мирній конференції у Саудівській Аравії восени після Саміту миру, на який Москву не запросили.

"На зустрічі з Саудівською Аравією буде не лише РФ, а й Китай, Індія, країни Глобального Півдня. Європейці змушені йти на якийсь саміт у росіянами на тлі передвиборної невизначеності в США, нерозуміння, хто в ЄС відповідатиме у разі ескалації між НАТО і РФ, а також через проблеми у нас, усередині України. Навіть якщо зараз нас завалять зброєю, то через проблеми з мобілізацією у нас просто немає людей, щоб ним скористатися. Тому спочатку Саміт миру Швейцарії, на якому європейські партнери звірять годинники із Києвом, а після – спілкування з росіянами, але за участю та інших великих гравців", - пояснив у коментарі "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак.

Не можна сказати, що у питанні ударів по російській території поставлено крапку. Дебати щодо цього тривають, незважаючи на серйозні обговорення серед вищих органів влади США та країн НАТО про зняття заборони на удари західною зброєю по Росії.

Як повідомив народний депутат України та голова Постійної делегації України в Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Черньов, американці дають зрозуміти Україні, що "процес пішов". Однак у Вашингтоні ще немає консенсусу з цього питання, і всі рішення ухвалюються колегіально.

Водночас існує можливість успіху, зазначив нардеп. Його колега Роман Грищук наголосив на важливості продовження інформаційної кампанії, особливо в Німеччині та серед конгресменів США.

"Дуже впливає на думки західних політиків наша інформаційна кампанія. Особливо в Німеччині та на конгресменах США слід зосередитися. Це працює. Є шанс дотиснути зараз", - упевнений Роман Грищук.

Читайте: Крок вперед, два тому: як США гальмують нищівну поразку Росії та перемогу України

Читайте також

Інструктори з НАТО: що дасть поява західних військових в Україні

Ідея Макрона відправити інструкторів стала наслідком перегляду низкою країн Заходу позиції стосовно подій в Україні

Північний фронт: чого чекати ЗСУ з боку Білорусі і не тільки

Росія зацікавлена ​​у тому, щоб ще більше розширити фронт з Україною

Новини партнерів