RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Заборонити ВКонтакте і перемогти: Україну готують до нових виборів

Нові сили у парламенті будуть грати на одних і тих же людей

Нові сили у парламенті будуть грати на одних і тих же людей Політичні сили намагаються зібрати політичні дивіденди, щоб йти на можливі дострокові парламентські вибори Фото: EPA/UPG

Заборона соціальних мереж "ВКонтакте" і "Одноклаcсники", мовні квоти на телебаченні та ініціативи щодо візового режиму з Російською Федерацією є ознаками підготовки до дострокових парламентських виборів. Чому стратегія влади, спрямована на поділ електорату, забезпечить їй голоси як прихильників, так і противників, "Апострофу" розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

Зараз багато політичних сил намагаються зібрати політичні дивіденди, щоб йти на можливі дострокові парламентські вибори. Це видно по голосуванню, позиції президента Петра Порошенка — всі готуються. Законопроекти та рішення по заборони соціальних мереж, мовні квоти на телебаченні та радіо, які прийняли раніше. Всі ці рішення спрямовані на елементи низької політичної культури у форматі "свій-чужий". Це просто - позиціонувати і, відповідно, легко залучити на свою сторону певний електорат.

Щоб виграти вибори, не потрібно мати підтримку 50% населення України. Щоб пройти в парламент — достатньо 5% від числа тих, хто голосує. Щоб виграти, потрібно мати 18-20%. Все залежить від того, яку позицію ти будеш займати та на яких умовах будеш створювати коаліцію. Тому всі намагаються чітко вибирати сегмент.

Підвищена законодавча активність "Народного фронту" може бути пов'язана з тим, що вже прийнято рішення про дострокові вибори. Завдяки резонансним законопроектам ("церковні закони", візовий режим з РФ), партія намагається реанімувати рейтинги перед виборами. Також може існувати домовленість між Адміністрацією президента та НФ про підтримку необхідних для АП рішень у парламенті. Ймовірно, що в АП просто не звертають уваги на те, що відбувається в Раді, а вже готуються до виборів.

Вибори в територіальних громадах показали певну стратегію: є пропрезидентська фракція, яку підтримує адмінресурс, а заборона "ВКонтакте" мобілізує ура-патріотичний електорат. Крім того, є політичні проекти, пов'язані з Банковою, які беруть на себе електорат, який виступає проти пропрезидентських сил. Завдяки тому, що АП сегментує виборців, вона грає відразу на кількох полях і в сукупності може отримати непоганий результат.

Така стратегія допоможе АП у разі дострокових виборів створити в парламенті монолітну коаліцію. Оскільки всі ці проекти мають одне джерело фінансування і один центр. Якщо раніше у нас було кілька центрів впливу — Арсеній Яценюк і його команда, Петро Порошенко і його команда, інші більш дрібні групи - то зараз це буде парламент, куди зайдуть інші сили, але грати вони будуть на одних і тих же людей.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати