RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ситуація навколо України радикально міняється, США здивували Росію - Олексій Арестович

Військовий оглядач про закон щодо Донбасу і нову стратегію США стосовно Росії

Військовий оглядач про закон щодо Донбасу і нову стратегію США стосовно Росії Фото: EPA/UPG

На четвертий рік війни на Донбасі в Україні зважилися на законодавчому рівні визнати Росію країною-агресором, а окремі райони Донецької та Луганської областей – окупованими. Відповідні положення містяться в президентському законопроекті про забезпечення суверенітету над тимчасово окупованими територіями Донбасу, який Верховна Рада схвалила в першому читанні, хоча і не без проблем. Чому зволікали з таким законом, чи допоможе він покласти край конфлікту і як Україна допомагає Заходу "підсмажувати" Росію на повільному вогні, в інтерв'ю "Апострофу" розповів військовий експерт і блогер ОЛЕКСІЙ АРЕСТОВИЧ.

Чому зволікали із законом

Закон [щодо Донбасу] радикально змінює міжнародну обстановку навколо України. Щоб ухвалити закон, який радикально змінює міжнародну обстановку, має скластися відповідна міжнародна обстановка. Він був абсолютно неможливий, коли [Барак] Обама керував Білим домом, коли Конгрес США ще не знав, що він хоче робити з Росією, нереальний був за колишньої [Ангели] Меркель і абсолютно нереальний був за [Франсуа] Олланда. Ось коли все це змінилося, коли окремі кола Заходу здогадалися, що Росія воює в основному проти Заходу, а не проти України, тоді почалися якісь спроби протидії з боку Заходу.

Цей закон, у всій своїй суперечливості, від назви до окремих пунктів, є квінтесенцією складної американсько-європейсько-української стратегії відносно Росії. Вона складна і компромісна. Треба не образити нікого з європейських партнерів, одночасно якось розрядити ситуацію і спрямувати Росію у вірному напрямку.

Про нову гру США проти Росії

По суті, цей закон став можливий лише тому, що американці почали свою гру з піджарювання Росії на повільному вогні. Вони поводяться з Росією, як з жабою, яка стрибає в окропі. З одного боку, говорять про миротворців, а з іншого – про військову допомогу і летальну зброю Україні. Що дуже сильно дивує росіян: ви або туди, або сюди. А, виявляється, вони – і туди, і сюди.

Завдання США – затиснути Росію, яка лізе на Захід, і застосувати тактику тисячі порізів, щоб зробити Росію слабкішою. Тим більше вони розуміють, що Європа сама себе не захистить. А коли є стратегія – потрібні виконавці. А хто тут виконавці? Уже четвертий рік поспіль успішно цього ведмедя лупить Україна.

Як не крути, але ми зупинили Росію в її планах на експансію, вони не вийшли навіть на кордон Луганської та Донецької областей. Ми довели, що ми можемо воювати з Росією і змусити її нести втрати – репутаційні, фінансові, військові, людські, які завгодно. Якщо б цього не робила Україна, тоді це довелося б робити американським солдатам. Але вони воліють воювати руками українських солдатів. Те ж саме вони робили з Радянським Союзом в Афганістані. А Радянський Союз зробив те ж саме з Америкою у В'єтнамі та на інших фронтах.

Чи допоможе закон про Донбас вирішити проблему

Він нас наблизить до вирішення проблеми Донбасу. Дві речі в цьому законі точно є хороші: визнання Росії агресором і передача управління військовою операцією військовим. При всій повазі до СБУшників, вони не вміють керувати військовими операціями. [Голова Служби безпеки України Василь] Грицак днями в цьому навіть зізнався, що у них навіть відповідного органу управління немає.

Повний текст інтерв'ю читайте на "Апострофі" найближчим часом

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі