RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Саакашвілі заарештують найближчими днями? З'явилося кілька версій

Хто хоче заарештувати Саакашвілі і що стоїть за заявою політика про таку загрозу

Хто хоче заарештувати Саакашвілі і що стоїть за заявою політика про таку загрозу Міхеіл Саакашвілі Фото: УНІАН

Лідер партії "Рух нових сил" Михеіл Саакашвілі, прихильники якого вже понад місяць мітингують під Верховною Радою, заявив, що президент Петро Порошенко дав розпорядження заарештувати його в найближчі дні. Соратники екс-губернатора Одеської області вже готуються влаштовувати масові протести по країні в разі арешту свого лідера, а у владі кажуть, що подібними заявами Саакашвілі просто привертає до себе увагу. У версіях того, що може статися, розбирався "Апостроф".

Саакашвілі на одній зі своїх останніх прес-конференцій заявив, що, за наявною в нього інформацією, президент Петро Порошенко віддав розпорядження Генеральній прокуратурі та СБУ заарештувати його за спробу державного перевороту.

"Мені стало відомо, що Порошенко остаточно перейшов червону лінію і наказав мене заарештувати нібито за спробу державного перевороту. І це розпорядження він дав Луценку. І вони до 3 грудня збираються мене заарештувати, нейтралізувати, щоб вбити мирний протест. Вони підняли неіснуючі справи за часів моєї роботи в Одесі, хочуть підвести все до зловживання владою. Вони дали цю справу підручному [першого заступника голови фракції БПП Ігоря] Кононенка - якомусь Коваленку, заступнику голови СБУ", - стверджує екс-губернатор.

На думку політика, таким чином Порошенко має намір нейтралізувати мітинг, який він і його прихильники організовують під Верховною Радою 3 грудня. Однією з головних вимог акції буде імпічмент президента.

Саакашвілі також заявив, що СБУ кілька днів тому запросила зразки його голосу, щоб сфальсифікувати аудіозапис його розмов, які в Службі безпеки збираються опублікувати в день його арешту.

Крім того, за словами лідера РНС, СБУ вже отримала рішення суду на обшук його квартири. "Апостроф" звернувся за коментарем до СБУ, але там відмовилися говорити на цю тему.

Саакашвілі вже встиг закликати своїх прихильників, щоб ті в разі його арешту були готові блокувати правоохоронні органи, обласні державні адміністрації, СБУ та ГПУ.

Однак в прес-службі партії Саакашвілі "Апострофу" розповіли, що сам політик ніяких акцій протесту не планує.

Лідер партії "Рух нових сил" Міхеіл Саакашвілі, в центрі, під час віче, після Маршу обурених Фото: УНІАН

"В нього були заплановані інші акції та зустрічі, тому що інформація, що з'явилася, ніяк не вплине на його плани. У тому числі, на акцію 3 грудня. А окремі акції, пов'язані з можливим арештом, проводитися не будуть, та й сам Михеіл їх планувати не може" , - заявила прес-секретар РНС Мар'яна Поштар.

Вона також повідомила, що зараз політик консультується зі своїми юристами: "Адвокати в Михеіла є, тому що є ряд справ, які розглядаються, тому він завжди з ними на контакті".

У лавах прихильників Саакашвілі заявляють, що арешт повинен відбутися до 3 грудня - дня, коли заплановано мітинг біля стін ВРУ.

"Порошенко зараз в агонії, і єдине, що його хвилює - це другий термін його каденції та всі, хто цьому терміну заважають - Саакашвілі, НАБУ. Тобто всі, хто буде проти системи, яку він зберіг після Януковича і потім заново став вибудовувати під себе. Це один з ходів Петра Олексійовича. За нашою інформацією, вони збираються йти на певні провокації, фабрикації доказів. Команда про його арешт була дана кілька днів тому, щоб вже до 3 грудня Саакашвілі заарештувати та нейтралізувати. Тому що коли людина буде у в'язниці, то це справжнісінька нейтралізація", - прокоментував "Апострофу" найближчий соратник політика, колишній заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе.

На думку позафракційного народного депутата Юрія Дерев'янка, команда президента може піти на арешт, оскільки вже переслідує активістів РНС.

"Все можливо і всього можна очікувати від неадекватної влади. На жаль, від Петра Порошенка, який як вогню боїться Саакашвілі і його прихильників, можна чекати чого завгодно. Про це свідчать останні гучні затримання, переслідування і видворення людей, що так чи інакше можуть бути пов'язані з діяльністю РНС. Наприклад, 17 листопада було викрадено трьох грузинів - Мамуку Абашидзе, Вано Надірадзе і Зураба Цинцадзе, яких видворили з України без будь-яких пояснень. 19 листопада жорстоко побили водія Михеіла Саакашвілі, у якого забрали документи. Сьогодні тиск, погрози і провокації проти представників РНС не припиняються, а тільки посилюються", - розповів депутат "Апострофу".

Ще один позафракційний нардеп Віктор Чумак, коментуючи заяву Саакашвілі, сказав "Апострофу", що Порошенка можуть вміло використовувати для досягнення бажаних цілей.

"Порошенко - людина досить емоційна, й іноді такі ж рішення приймає, а не розумні. Може, хтось грає на його емоціях. В адміністрації постійно роблять дурниці. Викидають людей незаконно, за що Петро Олексійович отримав попередження вже не тільки всередині країни, але й з боку своїх європейських колег, не пускав самого Саакашвілі в країну, намагався натиснути на Авакова, щоб розігнати "Майдан" (акції, що почалися 17 жовтня під Верховною Радою, - "Апостроф")", - відзначив він.

У владі ж вважають, що за подібними заявами Саакашвілі стоїть виключно бажання нагадати про себе.

Міхеіл Саакашвілі Фото: УНІАН

"Єдине, що зміг влаштувати Саакашвілі - це бої на українському кордоні. Після цього всі інформаційні приводи зникли, тому, безумовно, для нього вкрай важливо якось звернути на себе увагу. І якщо інші політики звертають на себе увагу, критикуючи рішення уряду, президента, пропонують свої рішення, то Саакашвілі каже тільки про себе", - розповів "Апострофу" член фракції БПП, нардеп Олександр Бригінець.

Також парламентар додав, що для арешту необхідна кримінальна справа із запобіжним заходом у вигляді утримання під вартою, якої немає.

"У нас не президент здійснює арешти, а прокуратура, НАБУ та інші правоохоронні органи. І робити вигляд, що президент керує всіма силовиками, як про це кажуть - це маячня. Для того, щоб заарештувати Саакашвілі, необхідні порушення кримінальної справи та серйозна причина, яка передбачає арешт. І, швидше за все, не просто арешт, а щоб суд виніс вирок у вигляді утримання під вартою. Якщо Саакашвілі знає, що він скоїв кримінальний злочин і проти нього є така кримінальна справа, то це цілком можливо. Але, я думаю, що якби така справа була б відкрита, то про це б вже знали", - переконаний Бригінець.

Разом з тим, в політикумі називають й іншу ймовірну причину того, що Саакашвілі заявив про свій можливий арешт. За словами політолога Петра Олещука, подібними заявами політик намагається попередити будь-які дії влади щодо себе.

"1 грудня закінчується термін дозволу на перебування Саакашвілі на території України, який він отримав. І я думаю, що таким чином Саакашвілі грає на випередження. Тобто він робить подібні заяви для того, щоб запобігти будь-яким спробам дій проти нього", - висловив припущення Олещук.

Однак ввечері 30 листопада стало відомо, що Державна міграційна служба видала довідку про продовження терміну законного перебування Саакашвілі в Україні ще на три місяці.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі