RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Аваков і Яценюк влаштували таємні переговори з Тимошенко: "спецслужби" Порошенка вже в курсі

Лідери НФ почали гру на два фронти, кажуть джерела

Лідери НФ почали гру на два фронти, кажуть джерела Фото: tymoshenko.ua

Останні соціологічні опитування показують, що найбільші шанси виграти президентські вибори в 2019 році має Юлія Тимошенко. Наскільки це можливо, поки складно сказати. Але такі цифри вже змушують нервувати нинішніх представників влади – "Блок Петра Порошенка" й особисто президента. А соратники Банкової – "Народний фронт" на чолі з Арсенієм Яценюком і міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим – починають підшуковувати партнерів на стороні. Як всі дороги ведуть до Рима, так і всі стежки в українській політиці приводять до досвідченої Тимошенко. І цим шляхом вирішили скористатися старі партнери "жінки з косою" Аваков і Яценюк. Навіщо вона їм знадобилася і що за гру ведуть "фронтовики" за спиною в БПП, дізнався "Апостроф".

Арсен Аваков і Арсеній Яценюк знайомі з Тимошенко вже давно. Перший в 2010-2012 роках очолював обласну організацію "Батьківщини" в Харкові та був членом політради партії. У 2012 році Авакова обрали нардепом від "Батьківщини". В його соратника Яценюка також були політичні зв'язки з Тимошенко. У тому ж 2012-му партія "Фронт змін" об'єдналася з "Батьківщиною" для участі в парламентських виборах. Як і Аваков, Яценюк побудував непогану політичну кар'єру в "Батьківщині", поки Тимошенко була за ґратами: в грудні 2012 року майбутній український прем'єр, а тоді опозиціонер був обраний головою фракції "Батьківщина", а в 2013 році на об'єднавчому з'їзді його обрали головою політради партії за пропозицією самої Тимошенко.

Але Євромайдан розірвав політичні відносини цього трикутника. У 2014 році майбутні творці партії "Народний фронт" вирішили не втрачати шансу отримати своє місце під сонцем української політики та прийняли рішення вийти з "Батьківщини" разом із низкою інших депутатів. І це норма для Яценюка. З Тимошенко вони весь час то сварилися публічно, то мирилися. Але політичне життя Арсенія Петровича завжди крутилося навколо Юлії Володимирівни. В Авакова у цьому сенсі досвіду менше.

І навіть у постмайданівському парламенті, в якому команда президента Петра Порошенка називає Тимошенко "агентом Кремля", а сфери впливу НФ повинен ділити з БПП, "фронтовики" не втрачають можливості підтримувати відносини з цим самим "агентом".

Читайте також: В Порошенка вже вигадали, як зберегти йому владу: багато що вирішиться до осені

У президентській фракції "Блок Петра Порошенка" про це прекрасно знають. "Вони (Яценюк і Аваков, - "Апостроф") регулярно намагаються проводити переговори з Тимошенко", - розповіло джерело "Апострофа" в БПП, уточнивши, що нинішнє спілкування стосується конкретно президентських виборів. "Якщо вони їй допоможуть, то постраждають. Юля не пробачить того, що сталося в 2014 році", - додав співрозмовник.

Фото: УНІАН

При цьому він відмовився говорити, як у БПП дізналися про переговори. А в НФ дуже здивовані цим фактом.

"У БПП є спеціальні служби, які стежать за всіма?" - задався питанням один із "фронтовиків".

Разом з цим, у "Народному фронті" не змогли спростувати або підтвердити факт ведення переговорів із Тимошенко. "Мені про це нічого не відомо. Навіть якщо вони і є, то це таємні переговори. І про них не говорять", - відповів "Апострофу" нардеп з НФ, наближений до Авакова.

Не коментують цю тему і у фракції "Батьківщина". Нардепа і адвоката Тимошенко Сергія Власенка питання про переговори розсмішило. А в близькому оточенні Юлії Володимирівни "Апострофу" розповіли, що до неї зараз приходять усі.

"Зараз до Юлі багато хто приходить. Вона всіх слухає, хто і що пропонує. Два місяці тому прийшли і Яценюк з Аваковим. Головним парламентером виступив Яценюк. Він запропонував Юлі об'єднати свої сили, навіть почав торгуватися. Але розмова закінчилася нічим, а Тимошенко їм ненароком нагадала, який у НФ зараз рейтинг", - розповідає співрозмовник "Апострофа".

Фото: tymoshenko.ua

Інформація про те, що один із лідерів "фронтовиків" намагається вибудувати партнерські відносини з "жінкою з косою", з'явилася ще в серпні минулого року. Тоді цим представником НФ виявився Аваков. ЗМІ повідомляли про його конфіденційну зустріч з лідером "Батьківщини", де він запропонував їй співпрацювати. Ніхто з можливих учасників переговорів не підтвердив цю інформацію, а сам Аваков віджартувався про це на своїй сторінці у Facebook, не ставши при цьому спростовувати чутки про зустріч.

У БПП на це все дивляться зі сторони та уважно вивчають. Джерело "Апострофа" у президентській фракції не приховує, що в них є недовіра до лідерів "Народного фронту", але при цьому заперечує, що переговори про об'єднання політичних сил нинішньої коаліції до виборів зайшли в глухий кут. Співрозмовник уточнив, що раніше Авакову надсилалися "привіти" від БПП через його соратників.

"Ми натякали, що за подвійну гру в Авакова є шанси поїхати з України в Італію на "ПМЖ", - розповідає співрозмовник "Апострофа". Але на Банковій поки не планують розривати відносини ні з главою МВС, ні з Яценюком.

Як довго лідери НФ зможуть працювати на два фронти, знає тільки Порошенко. Важелі впливу на партнерів усе ще залишаються в його руках.

"Президент може бути незадоволений чутками про переговори з Тимошенко. Наскільки йому це не сподобається, ми зможемо побачити зі ставлення до Авакова і Яценюка. В його інтересах жорстко все припиняти та намагатися всіх кооперувати навколо своєї персони", - оцінив ситуацію політолог Ігор Петренко.

Фото: Прес-служба президента

Він не виключає спілкування лідерів НФ і "Батьківщини", але вважає, що поки зарано говорити про підтримку цими політиками Тимошенко на виборах.

"Це може стосуватися налагодження зв'язків. Оскільки рівень недовіри та невдоволення Порошенком з кожним днем зростає, він втрачає в рейтингу і стає менш перспективним, на відміну від Тимошенко. Тому абсолютно логічно і політично доцільно вести з нею переговори", - розповів він "Апострофу".

Експерт також зазначив, що Яценюк і Аваков ймовірно вирішили шукати в Тимошенко підтримки своєї ідеї про конституційну реформу і перетворення України на парламентську республіку, проти чого категорично виступає Порошенко. Але в той же час може виникнути питання: а чи до того політика вони прийшли? Адже для Юлії Тимошенко мета номер один – стати президентом. І втрачати повноваження в цьому кріслі вона навряд чи погодиться.

Але й лідери НФ не дурні: вони можуть шукати підтримку своїх ідей, але не поспішатимуть і не обіцятимуть комусь свою допомогу на президентських виборах. Тому що спочатку відбудуться вибори президента. І немає ніяких гарантій, що кандидат, якого підтримають Яценюк і Аваков, виконає свої обіцянки на парламентських виборах. Але так можна говорити не тільки про Тимошенко, а й про їхнього нинішнього партнера - президента Порошенка.

"Ближче до виборів буде видно, як ляжуть карти. Але вони (Аваков і Яценюк, - "Апостроф") можуть підтримати Тимошенко", - підсумував Петренко.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі