RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Страшилка" для Порошенка: в Яценюка вигадали, чим впливати на президента

Проект змін в Основний закон України, за даними джерел, ще не готовий

Проект змін в Основний закон України, за даними джерел, ще не готовий Фото: flickr.com/poroshenkopetro

Партія "Народний фронт" активно виступає за забезпечення європейської моделі парламентсько-президентської республіки, що передбачає урізання повноважень президента України. Нещодавно в політичній силі заявили: відповідний проект змін до Конституції вже готовий і незабаром парламент може з ним ознайомитися. Втім, як вдалося дізнатися "Апострофу" з власних джерел, з гучними заявами в НФ поспішили – поки такого проекту немає. А ідея фікс із обмеженням влади президента може мати інші цілі.

Поки тільки слова

Свої наміри запропонувати зміни до Конституції лідери "Народного фронту" підтвердили на з'їзді партії, який відбувся 11 листопада. Головний сенс змін - у тому, щоб позбутися так званого дуалізму влади й чітко розподілити повноваження між прем'єр-міністром і президентом на користь першого.

"Не може бути подвійного підпорядкування уряду і президенту, подвійного командування одним органом", – заявив на з'їзді один з головних функціонерів НФ, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У резолюції за підсумками з'їзду "Народний фронт" визначив одним із напрямів своєї політики "початок широкої публічної дискусії про необхідність внесення змін до Основного закону України в частині забезпечення реального балансу стримувань і противаг між інститутом президента, законодавчою, виконавчою та судовою гілками влади".

Уже за тиждень Аваков робить чергову заяву: мовляв, відповідний проект змін до Конституції готовий.

"У нас є такий проект Конституції... Він прописаний нашими юристами. Ми готові його вносити в парламент", – заявив міністр, уточнивши, що НФ має намір провести консультації з партнерами за коаліцією, тобто з "Блоком Петра Порошенка".

Арсен Аваков Фото: УНІАН

Однак з того часу в "Народному фронті" більше не згадували про свій проект Основного закону України. І на питання "Апострофа" з цього приводу у фракції відповідають без особливого бажання.

"Я про це нічого не знаю, краще питати в самого Авакова", - сказала "Апострофу" заступник голови НФ Вікторія Сюмар.

Її колега за фракцією Антон Геращенко також порадив звертатися за інформацією до голови МВС, додавши, що поки що, як йому відомо, юристи НФ все ще працюють над проектом.

Утім, неофіційно два депутати-"фронтовики" підтвердили "Апострофу", що поки ніякого проекту немає.

"Проект Конституції в інтенсивній розробці, але поки що його не існує", - розповіло "Апострофу" джерело в "Народному фронті".

"Це неможливо підготувати швидко і з кількома юристами", - зазначив інший співрозмовник видання з НФ, підкресливши, що нардепів від фракції до роботи над конституційними змінами не підключають.

Тим не менш у відкритих заявах "фронтовики" гнуть свою лінію та намагаються переконати суспільство в необхідності змін до Конституції.

"Ми потребуємо такого діалогу, і така концепція [змін до Конституції] пропонується. Як тільки всі положення будуть виписані, я думаю, будуть прес-конференція та відповідна заява на офіційному сайті", - прокоментував "Апострофу" перший заступник голови фракції НФ Андрій Тетерук.

У Порошенка проти

Яку ж мету переслідує "Народний фронт" розмовами про неіснуючий поки проект Конституції?

Політолог Ігор Петренко вважає, що наразі "фронтовики" лише промацують ґрунт і шукають підтримки таких змін у парламенті.

"Вони дивляться на політичний розклад, хто готовий на сьогодні проголосувати за зміни до Конституції", - сказав він "Апострофу".

Однак джерело з самої фракції заявило "Апострофу", що всі заяви про проект – звичайні політичні маніпуляції з боку лідера партії Арсенія Яценюка.

"Це маніпуляція, щоб залякати Порошенка", - запевнив видання співрозмовник з НФ.

"Народний фронт" виступає за обмеження повноважень президента і передачу більше прав прем'єру Фото: УНІАН

У пропрезидентській БПП закономірно виступають проти ініціативи своїх партнерів за коаліцією.

"Ми проти цього. Точніше, у нас є контраргументи. У воєнний час не варто піднімати цю тему", - пояснила точку зору своїх однопартійців заступник голови фракції БПП, представник президента в Раді Ірина Луценко. За її словами, в "Блоці Петра Порошенка" готові обговорювати будь-які зміни до Конституції, але не пункти, що стосуються повноважень президента.

У "Народному фронті" наполягають на своєму і аргументів БПП про війну не приймають.

"Під час війни ми повинні думати про те, коли вона закінчиться. Але немає ніяких причин не думати про завтрашній день", - упевнений Тетерук.

"Україна повинна перетворитися у відповідності з Конституцією на парламентсько-президентську республіку за європейським зразком. Тобто президент, безумовно, залишається головнокомандувачем на період війни, але більшість рішень ухвалює парламент, а не президент, і уряд, призначений парламентом", - погоджується нардеп Микола Княжицький.

Але, зрозуміло, без підтримки Банкової ідея "Народного фронту" щодо перерозподілу функцій між прем'єром і президентом не може бути реалізована.

"Вони не наберуть в парламенті 300 голосів [необхідних для внесення змін до Конституції]. Це звичайні політичні заяви", - впевнено сказав "Апострофу" заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко.

У "Народному фронті" вірять, що за певних умов можуть отримати голоси від політичної сили президента.

"Це може відбутися в тому випадку, якщо Петро Порошенко погодиться з таким проектом. А може всяке статися. Можливо, він буде зацікавлений в тому, щоб у майбутньому до влади не прийшов якийсь диктатор. Тому в мене є надія, що сам Петро Порошенко підтримає цей проект", - сказав "Апострофу" Княжицький.

За його прогнозами, це може відбутися ближче до президентських виборів, і саме тоді "про це потрібно говорити".

Політолог Ігор Петренко зазначає, що останні події, пов'язані з конфліктом навколо Міхеіла Саакашвілі, можуть серйозно послабити позиції президента і, відповідно, наблизити такий момент.

"Це робить більш реалістичним внесення відповідних змін до Конституції в процесі пошуку якогось компромісу для збереження влади в країні", - зазначив він у коментарі "Апострофу".

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі