RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бунт мікробів: чому Лероса вигнали з фракції Зеленського

Конфлікт в Зе-команді має глибоке коріння

Конфлікт в Зе-команді має глибоке коріння Фото:

Скандал у Верховній Раді, викликаний наріканнями з трибуни Верховної Ради з боку нардепа від "Слуги народу" Гео Лероса на адресу президента Володимира Зеленського і глави Офісу президента Андрія Єрмака - наслідок затяжного кулуарного конфлікту між "старою" і "новою" командами на Банковій. Про причини словесної атаки "слуги" Лероса на своє безпосереднє начальство, читайте в матеріалі "Апострофа".

Старт осіннього політичного сезону очікувано видався гарячим. На першому ж осінньому пленарному засіданні Верховної Ради стався скандал, який вчергове продемонстрував дефрагментування президентської політсили. Під час виступу з трибуни народний депутат від фракції "Слуга народу" Гео Лерос звинуватив президента Володимира Зеленського в порушенні обіцянок, а керівника Офісу президента - в зловживанні владою і роботі на спецслужби Росії.

"Пане президенте, ви не стали воювати зі старою системою, ви просто з нею злилися. Саме ви своїми мікробами і бактеріями брехні заразили всю країну, витративши шанс великої держави, обмінявши його на конверти від олігарха. Ви здали країну в оренду цим олігархам, чим самі собі підписали вирок. Ви стали порожнім місцем в історії. Вже зрозуміло, що не буде ніяких посадок. Скоро українці остаточно визначаться, що не хочуть зустрічати з вами наступну весну", - заявив нардеп від "Слуги народу" з трибуни Верховної Ради. Пасаж про мікроби - відповідь на слова Зеленського на вчорашньому з'їзді "Слуги народу" про "мікробів"-депутатів, які "забули, як вони сюди потрапили".

Також Лерос звинуватив Зеленського в порушенні передвиборних обіцянок і відсутності стратегії розвитку країни. За його словами, "країна рухається в прірву", а Зеленський тепер очолює "клани Януковича" в парламенті.

Окремо нардеп-бунтівник проїхався по керівнику Офісу президента Андрія Єрмака, назвавши його "головним корупціонером в країні", а також агентом російської розвідки.

Як розповіли "Апострофу" в кулуарах Верховної Ради, дії нардепа, якого в результаті виключили з фракції "Слуга народу", виявилися хоч і дуже різкими, але цілком очікуваними. І пов'язані вони з внутрішніми конфліктами, від яких давно лихоманить Зе-команду.

"Гео Лерос потрапив в список СН на парламентських виборах по протекції тодішнього глави Офісу президента Андрія Богдана. Коли в лютому його підсидів Андрій Єрмак, Богдан почав мстити", - розповіли "Апострофу" високопоставлені джерела в "Слугу народу".

У березні Лерос оприлюднив відеозаписи, на яких людина, схожа на брата глави ОП Андрія Єрмака - Дениса Єрмака - проводить переговори про працевлаштування осіб на посади в органах влади. Після цього Зеленський, чиїм помічником був Лерос, назвав його аферистом. Але з фракції тоді його ніхто прибирати не став.

Конфлікти тривали і далі. У тому числі - і ті що стосуються бізнес-питань. "З різницею в пару тижнів спалили автомобілі у Богдана і Лерос. Збіг? Не думаю", - говорять в оточенні екс-глави Офісу президента. У Богдана впевнені, що за підпалами стоять люди, пов'язані з Єрмаком.

Але останньою краплею, як стверджують нардепи з фракції СН, могло стати скандальне блокування будівельного бізнесу в Києві, з яким пов'язують Андрія Богдана та його давнього соратника і бізнес-партнера, скандального забудовника Андрія Вавриша. Буквально сьогодні стало відомо про те, що в рамках розслідування кримінальної виробництва Державного бюро розслідувань проти колишнього чиновника КМДА часів Януковича, власника Saga Development Андрія Вавриша суд Полтави заарештував ділянки землі в Києві площею 43 га, на яких забудовник планував будівництво двох житлових комплексів.

Як повідомляє сайт з посиланням на рішення суду, арешт був накладений на 30 га землі на Харківському шосе в Дарницькому районі столиці, де будується ЖК "О2 Residence" і 13 га землі по вул. Набережно-Хрещатицька, де SAGA Development планує звести ЖК "Новий Поділ".

У цьому контексті варто говорити про витівку Гео Лероса як про удар у відповідь по Єрмаку. Тим паче, що майже синхронно зі скандалом стало відомо про відкриття Офісом генпрокурора кримінального провадження щодо нардепа з приводу укривання податків. Утім, велике питання, чи дасть така атака Лероса результат, на який розраховує Богдан? Вже зараз стає очевидним, що серйозного розколу в таборі "слуг" не відбудеться. За підрахунками колег, у Богдана в президентській фракції налічується не більше 10-15 "штиків". З іншого боку, дуже крихка монобільшість у Зеленського може остаточно наказати довго жити. Тим більше, що Єрмак за більш ніж півроку своєї діяльності на посаді глави Офісу президента досі налагодити контроль над президентською фракцією не зміг...

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі