RU  UA  EN

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Силові зміни: з чим пов’язані різкі кадрові рішення Зеленського

Є одразу кілька причин, чому президент пішов на пертурбації у силовому блоці.

Зеленський та Залужний Зеленський попрощався із Залужним Фото: Alexey Furman/Getty Images

На тлі відзначення Дня пам’яті та перемоги президент Володимир Зеленський указами звільнив трьох представників силового блоку. Валерія Залужного, очікувано, через перехід на дипломатичну роботу. Два інші звільнення – більш резонансні: Сергія Рудя було звільнено з посади начальника Управління державної охорони, а Сергія Лупанчука – з посади командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ. В кожному випадку причини різні. Деталі – у матеріалі "Апострофа".

Скандали в УДО

"УДО займається охороною вищих посадових осіб. Таких осіб у нас не так багато, але вони є. Це прем'єр-міністр, це голова Верховної Ради, це президент і є також приміщення, які займають органи державної влади", - нагадує "Апострофу" полковник СБУ у відставці Михайло Притула.

Та останнім часом УДО стала відома дещо іншим. Одразу два скандали один за одним стали публічними.

7 квітня у київському фунікулері п’яний співробітник УДО доклався до загибелі підлітка. За даними слідства, "рухаючись в вагоні фунікулера, почав безпричинно чіплятися до пасажирів, в тому числі до неповнолітніх. Після виходу з вагона, дочекавшись неповнолітнього, підозрюваний штовхнув його. Внаслідок падіння потерпілий розбив головою скло та отримав смертельний поріз шиї, від якого помер до приїзду лікарів". Наразі триває суд, співробітнику УДО загрожує пожиттєве позбавлення волі.

Читайте: ФСБ готувала вбивства Зеленського, Буданова та Малюка: фото і відео з затриманими агентами

Куди серйозніші наслідки мала інша історія. 7 травня СБУ викрила мережу агентів 5 служби ФСБ РФ, до якої входили два полковники УДО. Метою групи була підготовка вбивства президента Зеленського, а також Голову СБУ Василя Малюка, очільника ГУР Кирила Буданова та інших топ-посадовців.

Оргвисновки

У тому, що Росія планувала таку операцію немає несподіванки. Особливо, зважаючи на манеру Кремля знищувати своїх ворогів навіть на території провідних країн Заходу. тут слід згадати хоча б отруєння Литвиненка чи Скрипалів у Лондоні або ж чеченського опозиціонера Хонгошвілі у Німеччині.

"По-перше, добре, що наших агентів в Москві ніхто не викрив. Це дуже добре. Певно, що там агенти Буданова продовжують працювати, ніхто не бачить, що вони готують. А з погляду тієї ситуації, що відбулася, я вважаю, це нормальний режим роботи, коли українська спецслужба викриває російську агентуру. Ми бачимо, що наша Служба безпеки збільшила свою ефективність десятки разів порівняно з тим періодом, коли Службою безпеки керували агенти Кремля. І чим більше їх буде викривати, тим краще", - підкреслює Михайло Притула.

Зрештою, у листопаді минулого року президент Зеленський в інтерв’ю The Sun повідомляв, що українські спецслужби запобігли щонайменше 5-6 замахам на його життя з початку повномасштабного вторгнення. Але подібна ситуація у структурі, що має охороняти керівництво держави, безпрецедентна.

"Президент зробив все абсолютно правильно. Треба було звільнити людину, бо це підставило президента, його життя, життя його родини, перших осіб держави. Тобто все було під загрозою. Ходять такі злі плітки, які кажуть, що той затриманий посадовець УДО на прізвище Гук (начальник одного з департаментів Управління держохорони Андрій Гук - "Апостроф"), він є начебто кумом пана Рудя", - зазначає в коментарі "Апострофу" Іван Ступак.

Однак, на думку Івана Ступака, звільнення не повинні негативно вплинути на роботу УДО, адже всі алгоритми щодо охорони перших осіб держави напрацьовані давно.

ССО на розтяжці

Дещо інша ситуація із Силами спеціальних операцій. Це окремий підрозділ у складі ЗСУ, до якого входять частини спеціального призначення і підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій. Відповідно, ССО перебуває у підпорядкуванні Головнокомандувача. З іншого боку, в силу своєї специфіки ССО взаємодіє з іншими службами в рамках Комітету з питань розвідки при Президентові України. Комітет очолює за сумісництвом начальник ГУР Кирило Буданов.

Новий очільник ССО Сергій Трепак із позивним "Редут" - у Силах спецоперацій з самого початку їх створення. Герой України, один з командирів оборони Донецького аеропорту у 2014 році. Починаючи з 2016 року він був командиром Кіровоградського 3-го полку спецпризначення, який входить до складу ССО.

"Ми ж бачили серію звільнень, навіть прес-секретарів, радників звільняють. Тобто, прийшла нова команда", - зазначає Іван Ступак.

Читайте: Зеленський звільнив Залужного з військової служби і призначив нового командувача Сил спецоперацій

Читайте також

Прибрати батька-засновника: із чим пов'язаний "шпигунський" скандал у НАБУ

Незабаром у НАБУ відбуватиметься аудит і нинішній скандал може бути пов'язаний із цим

Підкоп під Зеленського: яку нову гру затіяв Путін

Ключове завдання ІПСО Росії полягає в тому, щоб дискредитувати керівництво України

Кадрова карусель в Кабміні: чому звільнили Кубракова та Сольського

Звільнення міністрів очевидно є рішенням Офісу президента

Новини партнерів