RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Немає страху: як в Криму вболівають за збірну України на Євро-2016

Неприхована симпатія до команди Фоменко на окупованому Росією півострові призводить до переслідувань, але багато фанатів цього не бояться

Неприхована симпатія до команди Фоменко на окупованому Росією півострові призводить до переслідувань, але багато фанатів цього не бояться В анекованому Криму як і раніше живуть уболівальники футбольної збірної України, які ризикують бути заарештованими за демонстрацію української символіки Фото: УНІАН

Незважаючи на складність ситуації, в окупованому Криму, як і раніше, знаходяться любителі футболу, які відкрито висловлюють свою підтримку збірної України на Євро-2016. Матч проти збірної Німеччини показав, що кримчани, як і раніше, відчувають симпатії до команді Михайла Фоменка і готові вболівати за її перемогу в чемпіонаті Європи.


Чотири роки тому, коли в Україні та Польщі проводився чемпіонат Європи по футболу, автомобілі з українськими прапорцями на кримських вулицях або молоді люди в жовто-синіх футболках, кепках і шарфах були звичайним явищем. З тих пір минуло чотири роки, і нинішній "російський" статус півострова докорінно змінив ситуацію. Тепер відкрита демонстрація української символіки загрожує переслідуванням з боку поліцейських, відкриттям адміністративного провадження з наступною передачею справи до суду, де обвинуваченому випишуть чималий штраф.

Однак нинішній чемпіонат Європи, який проходить на футбольних полях Франції, "спровокував" в Криму чергову хвилю прояву симпатій до збірної України. Звичайно, зараз це виражається не в таких масштабах, як раніше, так і за збірну Росії на півострові, треба відзначити, переживають все-таки більше. Але фанати не бояться публічно висловлювати свою позицію в соціальних мережах, надягають майки з тризубом і збираються групами в спортивних кафе і барах, щоб разом вболівати за "жовто-синю" команду.

Павло з Ялти в день гри збірної України з німцями повідомив на своїй сторінці в Facebook, що має намір надіти футболку з тризубом і відправитися на перегляд "матчу смерті", чого б це йому не коштувало. У місцевому спортбарі Павло спостерігав за грою в компанії з такими ж однодумцями, які не побоялися "засвітитися" на спільній фотографії.

"...Я зрозумів. Немає страху. Немає нічого. Я йду з символом Батьківщини на грудях – і оточуючі люди – посміхаються, таксисти тикають один одному в бік – мовляв, дивись! На набережній мене наздогнав офіціант і, обережно взявши за плече, сказав: "Героям слава! Сьогодні важливий день, удачі!". Ніхто не увірвався. Не було приводів, тільки з розумінням опускали очі і посміхалися...",– зізнався Павло після гри.

Вболівальники збірної України в Криму під час матчу Україна-Німеччина Фото: Павло Скабичевський/facebook.com/onboard.chack


Таких прикладів - десятки. Однак не всі хочуть афішувати свої симпатії, побоюючись тиску з боку силових структур. Хтось обмежується постами в соціальних мережах, хтось - переглядом матчу, не виходячи з дому. "Я б пішов куди-небудь в бар, взяв би пиво і вболівав би за Україну, але одному не хочеться, не цікаво і небезпечно", – зізнається кримчанин по імені Віктор.

Відомо, що в Сімферополі, Ялті, Алушті, Бахчисараї та інших містах в місцевих кафе, що пропонують до перегляду трансляції Євро-2016, неодмінно анонсують майбутні матчі. Ігри збірної України не є винятком. За визнанням власника одного з таких закладів, матч між збірними Німеччини і України, що відбувся 12 червня, викликав ажіотаж у його кафе.

"В цей вечір відвідувачів було більше, ніж зазвичай збирається на перегляд футболу, все-таки вплинуто те, що грала українська команда, – розповів власник закладу. – Більшість тих, хто прийшов, вболівали за збірну України, хтось був у вишиванці, хтось -у жовто-синій футболці. Відвідувачі емоційно реагували на кожен момент і навіть скандували українські слогани". За визнанням власника кафе, вечір пройшов спокійно: не було ані провокацій, ані візиту правоохоронних структур. Хоча в нинішній ситуації, за його словами, можна чекати чого завгодно. Він сподівається, що, незважаючи на поразку в грі з німецькою командою, на наступну зустріч збірної України збереться не менше відвідувачів, які також емоційно будуть підтримувати "жовто-синіх".

Додамо, що в букмекерських конторах Сімферополя відомі випадки, коли любителі футболу ще до початку чемпіонату робили ставки на підсумкову перемогу збірної України на Євро-2016. Тоді коефіцієнт на успіх команди Фоменко розцінювався приблизно як 100 до 1.

Читайте також

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр