RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Десант з Криму: куди піде Путін, закінчивши під Маріуполем

Військовий експерт Павло Фельгенгауер вважає, що над Одесою нависла небезпека

Військовий експерт Павло Фельгенгауер вважає, що над Одесою нависла небезпека З бойовиків сформована танкова армія, де командують російські військові, але до кінця року велика війна малоймовірна Фото: EPA/UPG

У зоні АТО відбувається ескалація на маріупольському напрямку. Крім того, бойовики розширили географію обстрілів, включивши туди Станицю Луганську, через що в районі цього населеного пункту було зірвано розведення сил протиборчих сторін, передбачене рамковими угодами від 21 вересня. Пояснюючи ситуацію, російський військовий експерт Павло Фельгенгауер вважає, що вже в середині січня Росія може спробувати захопити нові українські території. При цьому головний удар може бути спрямований на Одесу.

Я вважаю, що до Нового року, точніше до середини січня, велика війна малоймовірна. Але сутички місцевого значення, звичайно, можливі, щоб чинити на Україну тиск. Ці бойові дії - не самодіяльність місцевих бойовиків. Там сформована танкова армія з двох корпусів, де командують російські військові. І вона повністю інтегрована в систему російського військового командування. Це раніше там були "козаки та розбійники", а зараз все досить серйозно.

Щодо допустимої атаки на маріупольському напрямку, то я не думаю, що сьогодні вона можлива. Повторюся, до середини січня можна більш або менш спати спокійно. Зараз час непридатний. З багатьох причин. Росія мобілізувала сили, підходящі для ведення великої війни в регіоні. Це 220 тисяч осіб, які були задіяні для маневрів "Кавказ-2016", що проходили переважно в Криму. А тепер відбувається демобілізація, і 120 тис. солдатів, покликаних рік тому, готуються залишити збройні сили. Основна їхня кількість почне демобілізовуватися в кінці листопада - на початку грудня.

Водночас начальник Генштабу Росії Валерій Герасимов заявив, що кількість батальйонних тактичних груп у ці осінні місяці буде різко збільшено - з 66 до 96. Протягом 2017 року цих груп стане 115, а до 2018 року - вже 125, тобто в два рази більше, ніж зараз. Батальйонні тактичні групи - це війська тільки першої лінії, де загалом буде зібрано 70-80 тисяч бійців. Вони отримають відповідну підтримку. Для порівняння, в серпні 2014 року український кордон перейшли 10-12 БТГ, а НАТО зараз розгортає в Польщі і Прибалтиці 4 батальйонних тактичних групи.

Швидше за все, ці війська готуються проти України, тому що таке масоване угруповання в 300-400 тис. проти Прибалтики, наприклад, збирати безглуздо. А проти американців або НАТО - чисте самогубство. Там настільки точна та ефективна зброя великої дальності, що російську армію просто перестріляють, як це сталося з іракською в 2003 році. Така концентрація сил і коштів, у стилі Другої світової війни, проти Заходу небезпечна, а от проти України - те, що треба. Тут буде перевага приблизно один до двох або навіть один до трьох. Мета Росії – будь-яким чином не допустити євроатлантичної інтеграції України і домогтися зміни режиму в Києві.

Чому я вважаю, що Маріуполь навряд чи стане метою. Облога Маріуполя - це довга, кривава, гидка історія, тому що він вже підготовлений до оборони. А от Одеса до оборони не дуже готова. Як і Херсон з Миколаєвом. Тому, якщо говорити про можливі напрямки наступу, то це може бути саме Одеса. "Звільнення" Одеси, яку багато хто в Росії вважають російським містом, спровокує в РФ, напевно, такий самий підйом, як і звільнення Криму. А головне, що це вихід на Придністров'я, яке тоді теж можна приєднати. Росія зможе задіяти флот, висаджувати десанти, використовуючи Крим як базу. При цьому ЗСУ, основні сили яких зібрані в районі АТО, будуть там поза грою.

Але це все тільки припущення. Лавров (голова МЗС Росії Сергій Лавров, - "Апостроф") говорив на зустрічі із західними дипломатами, що нині відкрилося вікно для якихось дипломатичних зусиль у питаннях України і Донбасу. Я з ним згоден, але це вікно буде відкрито десь до Нового року. Після чого, напевно, закриється, і тоді стануть можливими масштабні бойові дії.

Тим більше що сьогодні відносини Росії з Європою дуже сильно зіпсувалися через Сирію і псуються далі тому, що триває бомбардування Алеппо. Просвіту там не видно, а отже, немає підстав сподіватися на скасування санкцій. Для Росії це, у свою чергу, означає, що не потрібно особливо старатися, показувати, "які ми хороші" і "які українці погані", – адже багато на цьому не "навариш".

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто