RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Обстріли під Маріуполем: мешканців міста кличуть у бомбосховища

Противник обстрілює околиці Маріуполя з великокаліберної артилерії

Противник обстрілює околиці Маріуполя з великокаліберної артилерії Третій день тривають обстріли по селищу Широкино Фото: УНІАН

У середу, 12 жовтня, прес-центр АТО повідомив про нові обстріли бойовиками незаконної ДНР позицій української армії під Маріуполем. Противник випустив 34 снаряди, використовуючи, в тому числі, важку артилерію і міномети. Обстріли тривають вже третій день і ведуться по селищу Широкіно. Жителі східних районів Маріуполя, неподалік від яких розташоване це селище, розповіли "Апострофу", що від звуків канонади трясуться стіни житлових будинків; по вулицях везуть поранених, а в місті проводяться навчання цивільної оборони - людей кличуть в бомбосховища. На думку експертів, потужні обстріли мають провокаційний характер і пов'язані, зокрема, з прибуттям під Маріуполь нових російських військових підрозділів.

Позиції ЗСУ були атаковані в ніч з 10 на 11 жовтня. За словами спікера Адміністрації президента з питань АТО Андрія Лисенка, бойовики підігнали до своїх рубежів у Комінтернове - Саханці- Безіменному великокаліберні знаряддя, міномети і бронетехніку. "Найбільш складна ситуація в Широкіно. Кількість випущених мін і снарядів, які противник випустив у бік позицій ЗСУ, становить близько 200. Окупанти зробили два сеанси обстрілів – вранці і після заходу сонця тривалістю 3 години кожен", - зазначив Андрій Лисенко, розповідаючи про ситуацію, що склалася 10 жовтня.

У результаті обстрілів у понеділок були поранені щонайменше 11 українських військовослужбовців. Прямо з передової медики та волонтери доставляли поранених у військовий госпіталь Маріуполя. "Всі поранені отримали першу допомогу і перерозподілені за іншими шпиталями. Серед бійців переважно легкі осколкові поранення: зачепило руки, ноги, але було кілька поранених середньої тяжкості", - розповіла "Апострофу" волонтер Галина Одноріг.

У свою чергу волонтер медичної команди швидкого реагування "Вітерець" Галина Алмазова додала, що обстріл селищ Широкіно і Водяне не припиняються вже два дні. "Наші екіпажі і госпітальєри вже дві доби в повній бойовій готовності, постійно на виїздах. Багато поранених, є загиблі. Важких вже відправили бортом на Дніпро, багатьох вже прооперували. Обстріли не вщухають. Будь-який вид зв'язку відключений на позиціях", - пояснила Алмазова. За словами Андрія Лисенка, внаслідок обстрілу 10-11 жовтня загинули двоє українських військовослужбовців.

У Дніпрі п'ятьох найбільш важких поранених помістили в реанімацію клінічної лікарні ім. Мечникова, ще стільки ж людей - у військовий госпіталь, крім того один військовий госпіталізований в 16-ту міську лікарню.

Волонтери та мешканці прифронтового Маріуполя запевняють, що обстріли Широкіно, Водяного та інших селищ навколо міста не вщухають протягом усього "перемир'я". "Обстріли на цій ділянці практично не припиняються. Ми вже до цього давно звикли", - каже Галина Одноріг. Стрілянина тривала і 12 жовтня. В середу прес-центр АТО повідомив, що противник випустив з позицій ЗСУ 34 снаряди, використовуючи крупнокаліберну артилерію і міномети, які, згідно з умовами перемир'я, повинні бути відведені від лінії зіткнення. Як повідомив координатор групи "Інформаційний опір" Костянтин Машовець, фіксувалося застосування бойовиками таких систем озброєння, як 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика", 122-мм РСЗВ БМ-21 "Град", 122-мм гаубиці 2А18, що буксируються, - типу Д-30\30А, 82-мм міномети типу 2Б14 "Піднос" і 2Б9 "Волошка" (автоматичний варіант), 120-мм міномети типу 2С12 "Сані".

Житель мікрорайону Східний Геннадій Паш додає, що не вірить в жодні домовленості з бойовиками. "Дискотека" починається практично щоночі. Поки в новинах розповідають про перемир'я, відведення військ, у мене в будинку трясуться стіни від такого "режиму тиші", а в міську лікарню повз вікон мого будинку везуть поранених. Не знаю, до чого готуватися. З такими цинічними обстрілами я вже не здивуюся, якщо у хворій голові президента сусідньої країни (Володимира Путіна, - "Апостроф") все ще залишається план пробити, наприклад, сухопутний коридор до Криму. Може, це звучить неймовірно, але від них всього можна чекати, якщо в Сирії вони без гальм, то не бачу навіть причин їм зупинятися і в Україні", - скаржиться "Апострофу" Геннадій Паш.

Маріупольчанка Євгенія Котова розповідає, що вранці, 12 жовтня, звуки розривів снарядів були чутні практично у всьому місті. "На Східному в районі пивзаводу дуже голосно луплять, вібрація віддає навіть по вікнах. Це мені брат телефонував і розповідав - він там живе. А взагалі гуркоче на все місто. У мене під вікнами нещодавно врубали сирену, навіть хтось по мегафону кликав у бомбосховище. Я дуже злякалася, але виявилося, що це навчальна тривога поки була. Дитина моя зараз у школі, і я не знаю, що робити: бігти забирати її, чи все обійдеться... Втомилася вже нервувати. ОБСЄ ніби стежить за перемир'ям? Нехай приїде на Східний і поживе тут тиждень", - розповіла "Апострофу" місцева мешканка.

На думку Костянтина Машовця, серія вогневих нальотів і обстрілів "має провокаційний характер" і може бути пов'язана з бажанням бойовиків або зірвати переговорний процес, або вирішити якесь військове завдання тактичного характеру з політичним використанням її наслідків. Машовець вважає, що становище під Маріуполем небезпечне для обох сторін конфлікту. Зокрема, бойовики можуть своїми обстрілом паралізувати мирне життя міста, створивши проблеми для української влади. У свою чергу українська сторона може "реалізувати "пілотний проект" з реінтеграції окупованих територій в Україні" на умовах Києва. "Одного похмурого осінньо-зимового дня "абсолютно несподівано" дві ударні оперативно-тактичні групи українських військ проламують нестійку оборону 9-го полку (формування ДНР під Маріуполем, - "Апостроф") і пориваються до кордону", - пояснив у своєму Facebook Машовець.

Військовий експерт Олексій Арестович також зазначає, що ескалація військового конфлікту була передбачувана, в тому числі, через те, що на фронті з'явилися нові російські військові частини. "Логіка військового і політичного процесів абсолютно відрізняються між собою. Фронт живе своїм життям, а "перемир'я" – своїм. Просто зараз зайшли нові війська з Росії, у них відбулася ротація, і польові командири негайно "мажуть у кров" новобранців, щоб вони не могли, як кажуть, "відпетляти". Зайшли нові контрактники, постріляли по мирних жителях, по військах, отже, все - вони вже замазані кров'ю, і зворотного шляху немає. На тій стороні теж проблеми з мотивацією, тому потрібно зловити їх у пастку. Думаю, що суперечності, які між нами і Росією, ніякими мирними угодами вже не вирішаться, тому війна буде продовжуватися", - підкреслив Арестович.

Дані військового експерта про прибуття нових російських підрозділів під Маріуполь підтверджує і Головне управління розвідки Міноборони. За інформацією ГУР, на ділянці відповідальності 9-го окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ) зі складу 1-го армійського корпусу (Донецьк) Збройних сил Росії були переміщені підрозділи окремого танкового батальйону (Макіївка) та окремого розвідувального батальйону (Донецьк) 1 АК. Новоприбулі підрозділи вже розпочали обладнення позицій.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію