RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"ЗСУ зовсім скоро підуть на Донецьк": чого бояться та чим лякають людей бойовики ДНР-ЛНР

"Апостроф" зібрав найбільш дивні та дурні фейки бойовиків про Україну

"Апостроф" зібрав найбільш дивні та дурні фейки бойовиків про Україну Фото: EPA/UPG

Розп'ятий хлопчик у Слов'янську, тотальне знищення снігурів, клаптик землі та двоє рабів - це найвідоміші страшилки про Україну, вигадані російською пропагандою. Але на четвертому році війни пропагандистські тренди зазнали певних змін, і тепер бойовики так званих ДНР-ЛНР пригощають мешканців окупованих територій не менш жахливими, але все такими ж абсурдними "новинами" з України. Чим лякають людей в окупації, розбирався "Апостроф".

Війна

Безумовно, головна страшилка, що ретранслюється окупаційними адміністраціями Л/ДНР, зводиться до того, що Київ готується до великої війни та наступу. "Гарячий сценарій" на Донбасі, на думку так званого "заступника командувача оперативного командування ДНР" Едуарда Басуріна, обговорював спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер в ході останнього візиту до Києва.

Особливе місце в силовому сценарії відводиться, звичайно ж, інструкторам НАТО, які, за словами функціонерів ОРДЛО, готують ЗСУ до вуличних боїв і "зачистки" окупованих населених пунктів.

"Будучи не в змозі самотужки впоратися з шахтарями та робітниками Донбасу, Київ залучає до розправи над власними громадянами іноземних фахівців", - запевняють на одному з пропагандистських ресурсів ДНР.

А після заяви секретаря РНБО Олександра Турчинова про те, що закон 7163 про деокупацію Донбасу в принципі не виключає в майбутньому силового вирішення конфлікту, сепаратистські ресурси вибухнули шквалом із сотень новин і коментарів "експертів" про те, що до лінії розмежування стягуються українські війська, важка техніка, і не сьогодні-завтра "карателі" підуть у наступ, щоправда, тільки після відмашки Держдепу.

"Насправді ця істерія почалася не зараз, - каже "Апострофу" відомий журналіст і блогер з Донецька Денис Казанський. - Аналогічного змісту повідомлення були і в 2015, і в 2016, і в 2017 роках. Просто потрібно якось мобілізувати людей, відвернути їх від повсякденних побутових проблем: безробіття, бідності, низьких зарплат, і окупантам постійно доводиться тримати населення в тонусі, створюючи хибні загрози. Таким чином, людям дають зрозуміти, що не на часі скаржитися, йде війна і ось-ось знову нас будуть бомбити, тому радійте, що поки у вас мирне життя завдяки нам".

Щоб відвернути жителів окупованих територій від повсякденних побутових проблем, "адміністрації" Л/ДНР розводять масову істерію навколо великої війни і наступу зі сторони Києва Фото: EPA/UPG

Вербування

Це ще одна поширена страшилка, покликана обмежити контакти мешканців окупованих територій з рештою України. Наприкінці минулого року ватажок донецьких бойовиків Олександр Захарченко навіть видав "указ", згідно з яким працівникам "держустанов ДНР" заборонено залишати територію "молодої республіки", щоб уникнути випадків вербування.

Сайти фейкових "міністерств" держбезпеки так званих ДНР і ЛНР рясніють сповідями людей, яких завербувала або намагалася завербувати СБУ. Схема, за якою нібито діють хитрі українські специ, наступна: добропорядний "громадянин Л/ДНР" перетинає лінію розмежування, і тут же потрапляє в капкан Служби безпеки, яка побоями, погрозами, шантажем, тиском на родичів примушує його до співпраці.

Іноді такі історії трансформуються у відвертий фарс. Наприклад, потрапити на гачок СБУ, за версією чекістів-окупантів, можна навіть у паспортному столі при оформленні закордонного паспорта.

"Я виїхала в місто Миколаїв для отримання закордонного паспорта, - ділиться своєю історією вербування на сайті "МГБ ЛНР" Олена Волкова, що проживає в окупованому Стаханові. - У сервісному центрі адміністратор запросив мене до себе в кабінет. Там знаходилося четверо молодих людей. Вони мені запропонували влаштуватися в яку-небудь із військових частин на території міста і співпрацювати за грошову винагороду. Але в мене немає ні сил, ні здоров'я, ні бажання і навіть фізично я не можу туди влаштуватися, та й часу немає".

Мабуть, якби час і здоров'я були, то мешканка Стаханова і не відмовила б у допомозі спецагентам-паспортистам.

Згідно недавнього "указу" ватажка донецьких бойовиків Олександра Захарченка, всі, хто покидає окуповані території, можуть бути завербовані українськими службами Фото: EPA/UPG

Але трапляються й зовсім неймовірні історії "викриттів". Так, днями сайт "МГБ ЛНР" повідомив, що українські спецслужби засилають своїх агентів у "республіку"... під виглядом військовополонених. Одного такого "агента" й "викрили" луганські чекісти. За їх словами, СБУ включила в список на обмін полоненими, який відбувся 27 грудня, "свою людину" Романа Кунченка. Чоловік нібито повинен був збирати відомості про "правоохоронні органи ЛНР", але план СБУ, звичайно ж, провалився, і МГБ як завжди спрацювало на славу.

Дно пробите? Та ні. За версією спецслужб ЛНР, для шпигунства проти "республіки" СБУ використовує наркозалежних. Схема роботи така: СБУ підсаджує на важкі наркотики мешканців прифронтових міст, а потім пропонує їм замісну метадонову терапію в обмін на шпигунські послуги.

Табори

Міф про фільтраційні табори, куди "карателі" збираються відправляти всіх російськомовних і незгодних з політикою Києва, з'явився на Донбасі ще наприкінці 2013 року. Однак досі цей фейк в тій чи іншій формі активно використовується окупантами для залякування мирних жителів. Так, у лютому на сепаратистських ресурсах з посиланням на "МВС ДНР" з'явилися новини про те, що на гарячу лінію "правоохоронців" надійшов телефонний дзвінок від співробітника українського МВС. Анонім нібито повідомив, що він і його колеги отримали завдання від керівництва підібрати місце для створення фільтраційного табору поблизу лінії розмежування.

"Це просто у голові не вкладається, - обурюється таємничий анонім. - Про яку російську окупацію Донбасу може йти мова, коли тобі на руки видають такі розпорядження. Це дуже масштабна кампанія".

Ну і, звичайно ж, забезпечувати порядок у таборах будуть міцні хлопці з "Правого сектора".

"Ні в мене, ні в моїх колег в Маріуполі, Краматорську, Волновасі сумнівів немає, "Правий сектор" там задіяно зовсім не для охорони", - запевняв анонім.

"Звичайно, є ті, хто щиро вірить у цю нісенітницю, - розповідає "Апострофу" донеччанка Оксана. - Я маю на увазі пенсіонерів і людей похилого віку. В чергах на ринках, в магазинах активно обговорюють такі речі, і люди похилого віку реально бояться. Але зрозуміло ж, для чого це робиться: Захарченка та його кодло не дуже шанують навіть активні прихильники ДНР, але завдяки нагнітанню обстановки створюється ситуація, що ось тільки він і врятує людей від "карателів" із "Правого сектора" та жаху фільтраційних таборів".

Стеження

СБУ стежить за усіма незгодними з політикою Києва, виявляє найбільш непокірних, вдирається до їх будинків і заарештовує. Цю страшилку силовики ОРДЛО придумали для жителів прифронтових міст, підконтрольних Україні.

За версією "МГБ ЛНР", оперативно-тактичні групи СБУ стежить за усіма незгодними з політикою Києва Фото: УНІАН

Згідно з версією "МГБ ЛНР", у Сєвєродонецьку, Старобільську, Лисичанську та Сватовому працюють оперативно-тактичні групи СБУ, які прослуховують розмови по мобільних абсолютно всіх місцевих мешканців цих міст, і, якщо раптом почують якусь крамолу на адресу Києва, або, наприклад , "за Януковича було краще", то тут же виїжджають до незгодних із обшуками й арештами. За класикою жанру, звірячі обшуки проводять члени добровольчих батальйонів і "Правого сектора".

"Ну, тут все зрозуміло, окупантам же треба тримати в тонусі свою аудиторію за межами ДНР, - каже "Апострофу" житель Маріуполя Єгор. - Навіть у Маріуполі насправді не так і мало людей, які лояльні до бойовиків, тому їм треба давати якусь інформаційну "їжу", щоб лояльність зберігалася, а страх перед Україною посилювався. Хоча люди живуть у мирному місті, за української влади, їхні діти ходять до українських шкіл, тобто вони самі живуть цим нормальним життям, і чого тут боятися, особисто я не розумію".

Кульки

Ця страшилка, напевно, найбільш феєрична з усіх, що були вигадані окупантами за час бойових дій на Донбасі. Виявляється, "карателі" ЗСУ так сильно заздрять розвиненому сільському господарству в ЛНР, що навмисно підпалюють поля. Про це цілком серйозно повідомляє так званий глава "МНС ЛНР" Сергій Іванушкін.

Фото: скріншот

Але вся фішка в тому, як саме "окупанти ЗСУ" спалюють врожай. Для цього "карателі" розробили хитромудрі пристрої на основі мобільних телефонів. Суть винаходу така: до мобільного телефону приєднуються дроти, до них припаюється електрозапальник, до запальника - сірники, а сірники вставляються в повітряні кульки, наповнені легкозаймистою сумішшю. Їх українські диверсанти нібито залишають на полях окупованих територій, а потім просто роблять кілька дзвінків - і поля вже горять. Тобто елементарно покласти на поле парочку мін для "карателів" занадто просто й нудно.

Читайте також

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ