RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Страшний скандал: чи готова Росія до нової операції проти України

Про затримання російського судна "Норд" та можливу відповідь РФ

Про затримання російського судна "Норд" та можливу відповідь РФ Суд заарештував затримане в Азовському морі судно "Норд" Фото: dpsu.gov.ua

Після затримання в Азовському морі Держприкордонслужбою України російського риболовецького судна "Норд" з 10 людьми на борту в російських державних ЗМІ з'явилися повідомлення про можливу відправку в акваторію Азовського моря та північно-східну частину Чорного моря російського військового флоту з метою постійної присутності. Російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський розповів "Апострофу", наскільки ймовірні різкі кроки з боку РФ та відкриття нового фронту війни з Україною найближчим часом.

Не думаю, що Росія прямо зараз проведе диверсійну військову операцію зі звільнення судна "Норд". Така операція – штука складна, за повний успіх ручатися неможливо. Навалити трупів зараз, на тлі всіх скандалів, які пов'язані зі Скрипалем, і при цьому нічого не добитися – думаю, що Росія на це не піде. Ну а скільки часу ця історія буде продовжуватися і як моряків обміняють, цього я, звичайно, сказати не можу.

Напевно, щоб обміняти їх, можуть і затримати якихось українських громадян; назвати їх "шпигунами", "диверсантами" – я думаю, що це цілком можливо. Чому ні? А ось у проведенні диверсійно-військової операції я сумніваюся. Це дуже складна штука, і подібне, схоже, у Росії не дуже добре виходить. Тим більше зараз, коли вирує такий страшний скандал з цим Скрипалем.

Політично зараз у Росії немає особливого резону вводити туди військовий флот, про що ходили чутки, або робити інші жорсткі дії. Це мало б якийсь сенс під вибори, але ніяких виборів немає. Крім того, повторюся, на тлі скандалу зі Скрипалем Росія на гострі кроки не піде. Навіщо це зараз потрібно? Перед виборами можна згуртувати виборця, а зараз-то для чого? Можна кричати в телевізорі втричі голосніше, ніж зараз, але в який практичний результат це конвертувати? Я його не бачу наразі.

Читайте також: Морська атака: Путін готує Україні нові провокації зі зброєю

Навпаки, на мою думку, Росія зараз зацікавлена в тому, щоб за можливості посадити англійців у калюжу, постаратися довести, що Скрипаля вбивали не росіяни. І тим самим знизити напруженість. Природно, якщо зараз відбудуться якісь військові зіткнення в Чорному морі, то ця напруженість підвищиться. Підвищення напруженості – штука потрібна, коли її можна у щось конвертувати (голосування, наприклад). Або щоб відволікти людей від якоїсь серйозної проблеми всередині країни. Припустимо, від підвищення пенсійного віку. У цей момент добре б влаштувати якийсь ефектний скандал. Але найближчим часом якихось гострих внутрішньополітичних рішень, наскільки я розумію, не передбачається. Додатково влаштовувати загострення із Заходом сенсу теж немає.

Тому в гострі рішення я не особливо вірю. Хоча, звичайно, вони завжди цілком можливі.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів