RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Три найбільш небезпечних міста: де в Україні може "рвонути" на 9 травня

У багатьох містах пройдуть марші "Безсмертного полку"

У багатьох містах пройдуть марші "Безсмертного полку" Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Україна виходить на фінальний, але найбільш "пожежонебезпечний" етап травневих свят – День Перемоги. Дискусії про те, у якому форматі відзначати перемогу в Другій світовій: разом з усією Європою 8 травня або по-старому 9 травня, досі актуальні в суспільстві. Крім того, 9 травня готуються проросійські акції у всіх великих містах нашої країни. Чи витримає Україна вчергове травневий іспит на безпеку і які регіони в ці дні будуть найбільш нестабільними, розбирався "Апостроф".

Сепаратистський коктейль

Головним подразником, який потенційно здатний спровокувати масові заворушення в містах країни 9 травня, є акція "Безсмертний полк". Формально акція не є протизаконною. Справді, що такого – вийти 9 травня з портретом свого родича, який брав участь у Другій світовій? Однак якщо звернути увагу на історію виникнення руху "Безсмертний полк", то акція вже не буде здаватися такою невинною.

По-перше, акція родом з Росії і вперше пройшла в Томську в 2012 році. По-друге, рух повністю живе за рахунок федеральних грантів РФ, зокрема президентського. Очевидно, що Кремль не буде вкладати гроші в культурний проект, якщо тільки він не несе пропагандистської складової. Нагадаємо, що в період захоплення держустанов на Донбасі у 2014 році однією з основних тез сепаратистів стала страшилка про те, що "прийде хунта і заборонить жителям регіону святкувати День Перемоги і шанувати пам'ять загиблих родичів". На противагу – "добра" Росія з "Безсмертним полком". Блискучий пропагандистський прийом.

Нарешті, якщо подивитися список громадських організацій, що просувають ідею проведення "Безсмертного полку" в Україні, то все стає на свої місця. Наприклад, якась "Вера и память", якої навіть немає в реєстрі громадських організацій Мін'юсту. На своєму сайті організація закликає підписати петицію "проти гей-пропаганди в Україні", активно критикує декомунізацію, дає заголовки з назвами "Одесса – русский город".

Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Далі – більше. Так, один з "офіційних" сайтів "Безсмертного полку України" (насправді сайтів декілька, і частина з них називають себе офіційними) закликає вийти українців 9 травня на марш "Безсмертного полку" і в той же час організовує онлайн-конференцію з колишніми бійцями "Беркута", що втекли в Крим і Росію.

"Начальник штабу харківського "Беркута" Сергій Бондаренко і командир взводу "Беркут" Дмитро Собина (знаходиться в Криму, співпрацює з утеклим екс-главою МВС Віталієм Захарченком, - "Апостроф") дадуть відповіді на запитання глядачів і розкажуть, як їм вдалося врятувати від радикалів прапор "Беркута" під час "Майдану" і таємно вивести з України вже після держперевороту", - йдеться в анонсі конференції.

Загалом, організатори і піарники "Безсмертного полку" пропонують українцям той ще коктейль із сепаратизму, пропагандистських міфів і радянської ностальгії. І все це відбувається прямо зараз, на п'ятому році війни з Росією.

Полк vs дивізія

Імовірно, марші "Безсмертного полку" пройдуть у Києві, Дніпрі, Херсоні, Сумах, Одесі, Полтаві, Кривому Розі, Кропивницькому, Кременчуці, Харкові, Черкасах, Миколаєві та Маріуполі.

"Найбільш небезпечними містами в цей день можуть бути Дніпро, Одеса і Харків, - прогнозує екс-співробітник СБУ Іван Ступак, коментуючи ситуацію "Апострофу". – У Києві, я думаю, все пройде без проблем, бо в столиці традиційно сили збалансовані".

Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Проте в кожному з цих міст учасників акції мають намір "охороняти" представники правих сил.

"З самого ранку ми будемо знаходитися в місці проведення цієї акції, - розповіли "Апострофу" у дніпровському осередку "Національного корпусу". – Ми будемо стежити, щоб на акції не було георгіївських стрічок, сепаратистських гасел і тому подібних речей".

У столиці на патрулювання вулиць вийдуть активісти ОУН.

"Будемо діяти за ситуацією, - пояснює "Апострофу" керівник "Добровольчого руху ОУН" Микола Коханівський. – Ми маємо намір патрулювати місто, і якщо будемо бачити в цей день якихось ватників із забороненою символікою, то цю символіку ми будемо вилучати, а людей здавати поліції. Сподіваюся, поліція буде з нами співпрацювати".

Далі за всіх вирішив піти лідер "Братства" Дмитро Корчинський. У піку "Безсмертному полку" Корчинський закликав ініціювати акцію "Безсмертна дивізія".

"Восьмого і дев'ятого травня з портретами наших дідів і прадідів із дивізії "Галичина" ми повинні переконати ватників, що їхній полк не такий вже і безсмертний", - написав він на своїй сторінці в соціальних мережах.

Беручи до уваги таку напругу, в Нацполіції запевняють, що будуть напоготові.

"Поліція забезпечить порядок і безпеку громадян і не допустить провокацій з будь-якого боку, - заявив "Апострофу" спікер Нацполіції Ярослав Тракало. – У ці дні поліція буде працювати в посиленому режимі. Що стосується забороненої символіки, то поліцейські будуть діяти залежно від ситуації: обов'язково буде проводитися роз'яснювальна робота, будемо пояснювати, що та чи інша символіка заборонена законодавством, а якщо розуміння не буде, тоді символіка буде вилучатися".

Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Особливу увагу в Нацполіції обіцяють приділити Дніпру. Нагадаємо, що минулого року на 9 травня в цьому місті відбулося справжнє побоїще: в конфлікт вступили ветерани АТО і хлопці міцної статури з групи підтримки народного депутата Олександра Вілкула.

"Але поліція пообіцяла підтримку і припинення усіляких провокацій, хоча Вілкул вже готує провокації. Якщо зайти на його сторінку в Facebook, там явно провокаційні заяви, мовляв, приходьте, ми вас захистимо від фашистів, нацистів. Тобто це він нас називає фашистами", - каже "Апострофу" ветеран АТО, учасник торішніх сутичок у Дніпрі Едмонд Саакян.

Чи вивчили правоохоронці урок, покаже час.

"Я думаю, силовики впораються, - додає Іван Ступак. – У правоохоронців вже є подібний досвід. Але тут важливо розуміти наступне: якщо з-за поребрика не буде чіткої установки дестабілізувати ситуацію, а завдання просто пограти м'язами, то наші силовики впораються. Але якщо буде пряма вказівка, наприклад, на теракт, то, на жаль, думаю, можуть бути проблеми, і правоохоронці не впораються".

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга