RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Побоїще в Дніпрі: "Беркут" повертається, ветерани гублять медалі від Порошенка

Лояльне ставлення поліцейських до тітушок визнають і в самому МВС

Лояльне ставлення поліцейських до тітушок визнають і в самому МВС Під час святкування 9 травня в Дніпрі сталася масова бійка між тітушками і учасниками АТО Фото: inforesist.org

Рушниця провокацій, яку Кремль зарядив антиукраїнськими настроями, 9 травня вистрелила. Очікувано — в День Перемоги у великих містах відбулися сутички між патріотами, ветеранами АТО та проросійськими активістами. Несподівано - на бік провокаторів стали правоохоронці, зокрема в Дніпрі. Чому так сталося, розбирався "Апостроф".

Травневе побоїще

Бійки й колотнечі на 9 травня прокотилися великими містами України. Головним подразником цього дня стали марші "Безсмертного полку" — акції пам'яті, що з'явилася в Росії в 2012 році. Так, у столиці, попри безпрецедентні заходи безпеки, учасників акції "Ніхто не забутий, ніщо не забуте" на шляху від станції метро "Арсенальна" до парку Слави закидали яйцями, фарбою та димовими шашками, а в самому парку "пом’яли" учасники АТО та активісти правих організацій. У Харкові, Запоріжжі та Одесі правоохоронці і ЗМІ також констатували кілька провокацій і бійок, але жертв вдалося уникнути.

А ось епіцентром наймасштабнішого та найскандальнішого протистояння 9 травня став Дніпро. Тут біля Монумента Слави сталася сутичка між ветеранами АТО, правоохоронцями та міцними хлопцями без партійної та святкової символіки — тітушками. Про те, як все відбувалося, "Апострофу" розповів один з учасників конфлікту, ветеран АТО Едмонд Саакян.

В Киеве участников акции "Никто не забыт, ничто не забыто" на 9 мая забросали краской. Александр Гончаров / Апостроф
1 / 1
В Киеве участников акции "Никто не забыт, ничто не забыто" на 9 мая забросали краской. Александр Гончаров / Апостроф
1 / 1
Следом в ход пошли дымовые шашки. Александр Гончаров / Апостроф
1 / 1
Их оперативно пытались потушить сотрудники пожарной службы Александр Гончаров / Апостроф
1 / 1
По пути к парку Славы начались столкновения. Александр Гончаров / Апостроф
1 / 1

"Ми (бійці 20-го батальйону тероборони, — "Апостроф") прийшли до пам'ятника з двох причин. По-перше, вшанувати пам'ять загиблих. По-друге, у нас триває війна з Росією, а застосування російської символіки в цей день — неприпустимо. Люди, які три роки вбивали нас на сході, використовували "колорадські" стрічки, які не є символом Перемоги. По-хорошому, мені все одно з якою партійною символікою прийдуть люди: червоними прапорами, прапорами "Опозиційного блоку", БПП, БЮТу — це їх право. Але символіки ворожої держави, чиї люди нас вбивають, на пам'ятних акціях на честь Дня Перемоги не повинно бути", — пояснив "Апострофу" Саакян.

За словами ветерана АТО, конфлікт спалахнув після того, як екс-боєць батальйону "Дніпро-1" Олег Чистопольцев намагався перешкодити представникам "Опозиційного блоку" пройти з партійною символікою до Монумента Слави.

"Чистопольцев зі своїми активістами перекрив дорогу вілкулівцям і почав вимагати, щоб вони прибрали партійну символіку, а потім спокійно проходили. Але тут набігли правоохоронці: в касках, повній амуніції, і стали бити Чистопольцева, його людей, — згадує шокуючі подробиці Едмонд Саакян. — Поруч стояв ветеран АТО Денис Буштрук. Він взагалі нікого не чіпав, не перекривав дорогу, нікому не заважав, але на нього напали менти і почали бити. Прямо на моїх очах з нього зірвали орден "За мужність", медаль від президента "Захиснику Вітчизни" та жбурнули на землю. Беркутівці завалили його на землю, один стрибнув зверху, заламали руки. Я підбіг в цей момент і став кричати, що Денис - інвалід війни ІІІ групи (після поранення і контузії). Йому взагалі не було сенсу брати участь в бійках, він і так ледве ходить. До мене повернувся беркутівець і послав мене, мовляв, він не бачив посвідчення Дениса. А у Дениса кров тече по голові... Я намагався пробитися ближче, але двоє беркутівців стали бити мене кийками, взяли в кільце і не дали підійти. Потім на Дениса надягнули кайданки, прибіг якийсь підполковник і скомандував відвести його до швидкої. Я прорвався до швидкої, а там чоловік 8 ментів вже вимагали у Дениса, з залитою кров'ю головою, підписати папір, що він чинив опір".

Саакян називає співробітників спецпідрозділу поліції "беркутівцями", адже, за його словами, діяли вони практично так само, як бійці розформованого спецпідрозділу. "Тітушки били нас разом зі співробітниками поліції. Наприклад, з прапором України стояв Олексій Вагнер, менти затиснули його, прибігли двоє тітушок, побили, втекли. Беркутівці і тітушки діяли спільно, чітко й узгоджено. Беркутівці тітушок не чіпали, а командували ними. У кожного тітушки був розпізнавальний знак — жовтий квадрат. Коли я відвозив Дениса Буштрука в Мечникова (Обласна клінічна лікарня ім. Мечникова в Дніпрі, — "Апостроф"), серед постраждалих лише АТОшники, але жодного тітушки. Вони діяли один в один як старі беркути", — резюмував Саакян.

9 мая в Днепре произошла массовая драка между титушками и участниками АТО inforesist.org
1 / 1
Ветераны АТО были избиты дубинками inforesist.org
1 / 1
Сотрудники полиции совершают арест правонарушителя. inforesist.org
1 / 1
Пострадавшим помогли волонтеры отряда быстрого реагирования Красного Креста inforesist.org
1 / 1

Лояльне ставлення поліцейських до тітушок визнають і в самому МВС. Про це "Апострофу" повідомив радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова у справах волонтерів і бійців АТО Євген Терехов. "Як не прикро це усвідомлювати, але поліція сприяла. Це було видно на відео, і приховувати тут нічого. Сьогодні в Дніпро виїжджає комісія і буде повністю розбиратися в причинах", — зазначив Терехов.

Хто винен

Після побоїща в Дніпрі полетіли голови високого поліцейського керівництва. Глава МВС Арсен Аваков звільнив керівника Головного управління Національної поліції Дніпропетровської області генерала Ігоря Репешка та начальника міського управління поліції Дніпра полковника Андрія Бідила.

"Їх просто зробили крайніми", — запевняє "Апостроф" директор Центру досліджень правоохоронної діяльності Олег Мартиненко відзначаючи, що у лояльності правоохоронців до тітушок немає нічого дивного, і поліцейські Дніпра в цьому плані не відрізняються від своїх колег з інших регіонів України. "Насправді тітушками користуються дуже багато мерів і губернаторів — це дуже поширене явище. Тітушок для того і наймають, щоб на них не звертали уваги правоохоронці. Той же Аваков через [Іллю] Ківу також орудує тітушками. Це сіра керована маса, яка виринає з тіні в потрібний момент", — пояснив Мартиненко.

Ймовірно, нардеп від "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул, який зберігає свій вплив на область (його батько Юрій Вілкул є мером Кривого Рогу) досяг домовленостей з правоохоронцями про безпечне проходження активістів Опоблока 9 травня в Дніпрі за участю міцних хлопців. Більше того, сам Вілкул практично не приховує цього. "Ми захистили ветеранів, радикали не змогли зірвати в Дніпрі багатотисячний Марш Перемоги", — зазначив нардеп після сутичок, не уточнивши, яким саме чином зміг забезпечити захист.

За словами політолога Кирила Сазонова, спускати всіх собак на поліцію не варто, адже можливість провокацій, тим більше на політичному грунті, повинні були передбачити спецслужби. "Є злочин — є реакція поліції. Точно так само працює й прокуратура — є правопорушення, є реакція прокуратури. На випередження працює тільки СБУ", — говорить експерт.

Співпраця тітушок з поліцейськими викликала інтерес у Генпрокуратури. Очільник ГПУ Юрій Луценко заявив, що правоохоронці затримали 8 тітушок, що напали на бійців АТО. "Вони будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Слідство працює, щоб встановити організатора і джерело фінансування тітушок", — підкреслив Луценко.

У свою чергу, політолог Петро Олещук впевнений, що якщо в стані "Опозиційного блоку" й були ті, хто наймав тітушок, то Генпрокуратура з мізерною часткою ймовірності вийде на їхній слід.

"Між Адміністрацією президента і деякими спонсорами Опоблоку встановилися непогані відносини, і я не думаю, що хтось ці відносини збирається псувати. Фактично всі представники цієї політсили мають неформальний імунітет від серйозного переслідування. Ми пам'ятаємо, наприклад, як позбавляли [Вадима] Новинського депутатської недоторканності, але далі цього справа не пішла. Це до жодних результатів не призвело. Ця заява Луценка - заради заяви, адже потрібно якось реагувати. Аваков реагує по-своєму, звільняючи керівництво, а Луценко робить такі гучні заяви. Можливо, що пішаків-виконавців притягнуть до відповідальності, але на 99% я впевнений, що Вілкулу нічого не загрожує", — резюмував Олещук.

Вишеньку на торт під назвою "Дніпровське побоїще" поклав міністр МВС Арсен Аваков. Після кадрових висновків щодо Бідила та Репешка він призначив нового керівника Головного управління Національної поліції Дніпропетровської області. Ним став Віталій Глуховеря, який вже обіймав цю посаду. Але іронія полягає в тому, що в свою першу каденцію на посаді глави управління МВС у Дніпропетровській області Глуховеря заперечував зв'язок співробітників міліції з тітушками, які в січні 2014 року побили прихильників місцевого Євромайдану. "Те, що вони (співробітники міліції, — "Апостроф") не перешкоджали тітушкам, в матеріалах службового розслідування я цього не бачив", — зазначав тоді Глуховеря.

Читайте також

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою