RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кремль підкидає "дохлих кішок": у Путіна виникла криза

Василь Богдан про референдум на Донбасі

Василь Богдан про референдум на Донбасі Фото: EPA

Пропозиція Кремля з проведенням референдуму на Донбасі є доказом того, що у Володимира Путіна виникла криза ідей щодо того, як регулювати ситуацію на Донбасі. Ця пропозиція передусім спрямована на російський електорат, щоб поліпшити імідж Путіна. Таку думку висловив "Апострофу" ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан, коментуючи ініціативу Путіна про референдум на Донбасі, яку той обговорив на зустрічі з Дональдом Трампом у Гельсінкі.

Пропозиція Росії щодо референдуму на Донбасі – це спроба зробити лохами весь світ, і навіть, Україну, американського президента та американців. Вона знаходиться в руслі відомої російської експансіоністської стратегії і є спробою легітимізувати терористичні псевдоутворення на сході України. Можливо Росія в особі Путіна відчула якісь сигнали з боку Трампа в розмові віч-на-віч і, очевидно, дозволила собі зробити пробу пера і протестувати суспільство – і світове, і українське, і російське, – як воно відреагує.

Зрозуміло, що це апріорі непридатна ідея, спрямована, по-перше, на закріплення терористичних псевдореспублік. А по-друге, мета стратегічна одна: розколоти Україну, розчленувати її на окремі псевдоутворення, ліквідувати Україну як державу. Агресія, яка почалася в 2014 році, спрямована саме в цьому напрямку.

Не думаю, що це означає якусь зміну підходів. Обстріли українських позицій продовжуються, як і нарощування військової присутності Росії і на окупованій частині Донбасу, і в Криму. Зменшення активності обстрілів на сході України може означати хіба тимчасову паузу, щоб перекинути туди особовий склад, озброєння і техніку. Ситуація кардинально не зміниться, поки в Україні не пройдуть президентські та парламентські вибори.

Читайте також: Що Путін запропонував Трампу щодо Донбасу: кілька важливих деталей

На моє переконання, ідея референдуму пов’язана з тим, що Росія панічно не бажає виконувати Мінські домовленості, не хоче появи миротворчого контингенту на неконтрольованій Україною частині російсько-українського кордону на Донбасі, тому що прекрасно усвідомлює, що це буде кінець навіть теперішньому залишку її першочергових планів.

Тому Кремль намагається підкидати такі "дохлих кішок" – ідеї про референдум чи щось інше. Це свідчить про те, що в них є криза ідей щодо того, як регулювати ситуацію на Донбасі. Зрозуміло, що це тупе намагання повторити те, що відбулося в Криму. Росія не бажає врегулювання ситуації на Донбасі на придатних для всіх сторін умовах. Я лише можу висловити жаль з приводу долі людей, які зараз перебувають на окупованих територіях. Значна їх частина – частка уже наближається до половини – категорично незадоволена умовами, в яких перебуває, і хотіла би повернутися в лоно української держави.

Пропозиція Путіна спрямована передусім на власний електорат, щоб продемонструвати, що керівництво Росії "піклується, робить пропозиції, але його не слухають". Таким чином вони хочуть якось поліпшити свій імідж, який серйозно похитнувся після так званих президентських виборів, коли Путіна вкотре призначили президентом.

Читайте також

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році