RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Що Путін запропонував Трампу щодо Донбасу: кілька важливих деталей

Нібито запропонований Кремлем референдум може стосуватися автономії Донбасу в складі України

Нібито запропонований Кремлем референдум може стосуватися автономії Донбасу в складі України Фото: EPA

На саміті в Гельсінкі президент РФ Володимир Путін запропонував лідерові США Дональду Трампу провести референдум щодо Донбасу. Таку інформацію у четвер, 19 липня, з посиланням на власні джерела в російському МЗС опублікувало авторитетне американське видання Bloomberg. Яка геополітична гра Кремля стоїть за цією пропозицією і де тут може бути пастка для України, розбирався "Апостроф".

Інформацію з-за океану про пропозицію Путіна до Трампа щодо референдуму на Донбасі підтвердив і головний редактор радіо "Ехо Москви" Олексій Венедиктов, який вважається вхожим у високі кабінети російського МЗС та адміністрації президента Путіна.

"Про референдум на Донбасі. Путін-Трамп – підтверджую. Трамп взяв тайм-аут", - написав Венедиктов у своєму Twitter.

Очевидно, що фейковий "референдум", який вже провели на окупованих територіях бойовики ще в 2014 році, використовуючи в якості бюлетенів для голосування роздруковані на принтері листочки, в політичному плані означає рівно стільки ж, скільки претензії пастафаріанців на землі Ватикану. Відповідно, ні про яку беззастережну лояльність жителів Донбасу до Росії не може бути й мови.

Проте експерти, опитані "Апострофом", запевняють, що лише за однієї константи – інформації про референдум – у цьому питанні занадто багато змінних, які мають принципове значення.

"Суті пропозиції ми поки не знаємо. По-перше, мова йде про референдум на окупованих територіях або на всій території Донецької і Луганської області? – говорить "Апострофу" дипломат Богдан Яременко. – По-друге, референдум з якого приводу? Яке питання має бути винесене на референдум? Незалежність територій, входження їх до складу Росії, до складу України або мова йтиме про вибір тимчасової форми управління? Нарешті, не менш важливе питання – умови проведення референдуму. Хто гарантує безпеку для учасників референдуму, рівні змагальні умови, справедливий підрахунок голосів і які умови повинні бути досягнуті для проведення референдуму: перемир'я, виведення військ, припинення вогню?"

16 липня 2018 року в Гельсінкі відбулася зустріч президента США Дональда Трампа і президента Росії Володимира Путіна Фото: EPA

Завісу таємниці щодо того, про що все ж може бути референдум на Донбасі, привідкрило російське інформагентство "Інтерфакс". За даними їх "поінформованих джерел", мова йде про автономію Донбасу в складі України, "щоб жителі Донбасу законним способом могли в правовому полі висловитися щодо надання окремим районам автономії у складі України, щоб Київ надав регіону відповідні політичні права".

Якщо референдум з такого питання все ж таки буде проведено, Кремль виграє за будь-яких його результатів. Наприклад, жителі Донбасу висловлюються за автономію у складі України. Тоді у Москви з'являється додатковий козир у переговорах з Києвом: ваші ж громадяни хочуть автономії, а її умови давайте обговорювати. Крім того, з'являється можливість легітимізувати на Донбасі умовного Захарченка і Пасічника.

"Це може бути використано і з точки зору пропагандистської роботи, мовляв, дивіться: Донбас же хоче назад в Україну, а Україна не хоче його приймати", - пояснює "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Якщо жителі Донбасу проти автономії у складі України, то для Москви ще краще. Ні, в Росії їх, звичайно, ніхто не забере, але у Кремля з'являється ще більш потужний переговорний козир: ваші громадяни хочуть бути з нами, ми не збираємося їх забирати, але раз вони нам так довіряють, і ми будемо диктувати умови.

Однак, на думку Ігара Тишкевича, результати референдуму взагалі можуть не цікавити Москву – усе затівається заради самого процесу.

"Якщо референдум буде проведений на території всієї України, то, за даними соціології, у населення немає єдиної думки про майбутнє Донбасу. Є ті, хто готовий відгородитися від цієї території, є люди, які виступають за максимально широкий компроміс, а є ті, хто виступає за вирішення питання військовим шляхом. Тут суть навіть не стільки в результатах самого референдуму, скільки у створенні політичної напруженості на українському полі і додаткової поляризації українського суспільства", - підкреслює Тишкевич.

Наприклад, якщо велика частина українців голосує за автономію Донбасу, менша частина громадян, яка не проти, навряд чи погодиться з результатами референдуму, нехай навіть він і буде цілком законним, а це загрожує реальним громадянським конфліктом.

Але і цей сценарій, цілком можливо, не основний для Москви. Проведення референдуму на Донбасі може бути пилом в очі Україні та Заходу для визнання референдуму в Криму. Схема наступна: Донбас голосує, не важливо, як, і Кремль апелює до Заходу, мовляв, ось на сході люди висловилися, і ми поважаємо їхнє рішення, давайте аналогічно поважати і рішення кримчан, які таким же чином висловилися. Вжух – і анексія – вже не анексія.

На Донбасі провели так званий "референдум про самовизначення" 11 травня 2014 року Фото: EPA

Утім, реальні перспективи проведення референдуму про долю Донбасу, яку б мету не переслідувало це волевиявлення, виглядають досить розпливчасто.

"Будь-які розмови про референдум, місцеві вибори та й взагалі будь-які вибори можуть вестись тільки після того, як будуть виконані всі пункти з безпеки Мінських угод: припинення вогню, виведення російських військ, доступ до кордону українських прикордонників", - пояснює "Апострофу" дипломат Володимир Хандогій.

"Не можна проводити референдум на окупованій території за визначенням, - додає "Апострофу" екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко. – Референдум, вибори й усі інші подібні заходи проводяться на тих територіях, де людина має можливість вільно висловити свою думку. А хіба можна вільно висловити свою думку під дулами автоматів, як це було в Криму? Звичайно, ні. Тому по суті ця пропозиція є абсурдною, вона не може обговорюватися, і я думаю, що найближчим часом американська сторона повідомить про те, що таку пропозицію було висловлено, але вона висить у повітрі, бо обговорювати тут нічого".

У такому разі навіщо Путіну потрібно було піднімати це питання, адже в Кремлі й самі розуміють, що під дулами автоматів ніякого референдуму не буде. Відповідей може бути дві: або Москва дійсно збирається забратися з Донбасу, щоб проштовхнути сценарій легітимізації кримського "референдуму", або це порожні розмови, мета яких створити імідж миротворця для Путіна – лідера, який невпинно шукає шляхи вирішення конфлікту. І не так важливо, що рецепти миру по-кремлівськи влаштовують тільки Москву, адже у великій геополітиці найчастіше головне не бути миротворцем, а вважатися таким. А там і до призупинення санкцій рукою подати.

Втім, пізніше в Білому домі заявили, що не розглядають ідею референдуму на Донбасі, бо Мінські угоди не передбачають його проведення. Крім того, голосування на непідконтрольної українському уряду території не може бути легітимним, зазначили в адміністрації президента США.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга