RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Арабські снайпери і мобільні морги: чим бомбардують мізки жителів Донбасу

Інформаційні атаки проти України тривають

Інформаційні атаки проти України тривають Фото: Getty Images

Бойовики окупованих територій Донбасу продовжують грубо порушувати умови перемир'я, відкриваючи вогонь по позиціях ЗСУ. Українських воїнів обстрілюють з гранатометів, артилерії, мінометів і стрілецької зброї. Але якщо на реальній лінії фронту є хоча б формальне перемир'я, то на віртуальному фронті воїни-пропагандисти стріляють з усіх гармат і навіть не думають припиняти залпи фейків, а навпаки – нарощують бомбардування мізків місцевих жителів. Які нові страшилки про "карателів" придумали терористи, розбирався "Апостроф".

Наступ

Тема, яка завжди в тренді у бойовиків, - швидкий наступ ЗСУ. Цей наратив ніколи не зникає з інформаційного простору Л/ДНР і помітно посилюється, коли в "республіках" справи зовсім погіршуються. Ось і цього разу про наступ "карателів" в ДНР згадали якраз наступного дня опісля останньої трапези Олександра Захарченка в кафе "Сепар". Ну дійсно, коли ж ще нападати на "республіку", як не в момент загибелі керманича?

І понеслося... Точніше – понесло так званого "замкомандувача оперативним командуванням ДНР" Едуарда Басурина. Спочатку Басурин заявив, що "карателі" готують прорив на маріупольському напрямку і йому навіть відома дата – 14 вересня. Потім Басурин налякав ще сильніше: нібито карателі стягнули до Маріуполя 12-тисячне ударне угруповання, і ось-ось воно висунеться на ДНР. Ще не страшно? Тоді вишенька на торті: ЗСУ планують за 5 днів дійти до кордону з РФ, а потім на авансцену вийдуть "нацики": "На захопленій території силами нацистського полку "Азов" і також рейдовими загонами 79-ї десантно-штурмової бригади почнеться зачищення населених пунктів", - запевнив Басурин.

Але, звичайно ж, ворог не пройде, війська ДНР готові успішно захищати "народ Донбасу", та так успішно, що "укри" навіть перекидають в маріупольський госпіталь "мобільні морги"! Ну, мабуть, чують супостати всю міць "республіканської" армії.

"І ми не виключаємо, що на маріупольський напрям будуть доставлені мобільні крематорії, що використовувалися Україною для приховування своїх втрат у 2014 році", – додав Басурин. І дивуватися тут нема чому – неофашисти використовують фашистські методи.

І коли все вже було готове: на передову підійшов загін з 50 іноземних снайперів, які розмовляють арабською мовою, а військовий аташе США в Україні Пол Шмідт з іншими інструкторами НАТО благословив наступ, у Басурина всередині раптом щось надломилося, і несподівано з'ясувалося, що ніякого наступу не буде. Зовсім.

Фото: Getty Images

"За даними нашої розвідки, запланований на 14 вересня наступ українських військ на маріупольському напрямку перенесено на невизначений термін", - заявив Басурин.

А чому не буде? Та тому що розвідка ДНР обвила своїми щупальцями все тіло сектора української нацбезпеки – Генштаб, Міноборони, РНБО, штаб ООС, СБУ і була ідеально обізнана про плани ЗСУ. Відповідно, втративши чинник несподіванки, "карателі" засмутилися і передумали наступати, за що, звичайно ж, отримали по шапці від своїх кураторів в США. Але це вже зовсім інша історія. Даремно тільки арабських снайперів викликали.

Дезертир

Окрема благодатна тема окупаційних пропагандистів – бардак і масове дезертирство в ЗСУ. Наприклад, за даними все тієї ж всемогутньої розвідки ДНР, за два тижні вересня з позицій української армії встигли втекти 42 людини. Варто зазначити, що випадки дезертирства бувають, про що іноді повідомляють українські силовики, проте бойовики повідомляють про такі історії, які можна придумати тільки під дуже сильними седативними.

Наприклад, буквально днями з української армії нібито втік сержант з промовистим прізвищем Пампушка (ну вже як змогли росіяни – так і придумали). Повідомляється, що над Пампушкою регулярно знущався його командир і навіть вимагав гроші. Досить це терпіти! Так вирішив Пампушка, включив режим Рембо, кинув у командира гранату, добив його з автомата, попутно відправивши на той світ ще трьох військових, які підвернулися під руку, і втік.

Фото: EPA/UPG

Мало драми? Ловіть іще. На початку серпня, за повідомленнями сепаратистських ЗМІ, справжня трагедія світоглядів розігралася в 24-й бригаді ЗСУ. Нібито командир прапорщик з Івано-Франківської області раз у раз принижував свого підлеглого, вихідця з Донецької області, за те, що він не хоче косити сепарів і веде неприцільну стрілянину по позиціях бойовиків. Більше того, командир вимагав від підлеглого звертатися до нього "виключно державною мовою". Класичний конфлікт. Це стало останньою краплею, що переповнила чашу страждань, і російськомовний солдат вирішив захистити себе зі зброєю в руках: застрелив свого командира, а потім сам повісився.

"Нагадаємо, що розбіжності на націоналістичній основі різко загострилися на Україні з моменту державного перевороту в 2014 році. Ультранаціоналістичні політичні групи, що прийшли до влади, до цього часу активно підтримують прояви в країні національної нетерпимості", - повчально відзначають сепаратистські ЗМІ.

Вербування і снайпери

"Апостроф" вже писав про схеми вербування "громадян ДНР", які, за версією бойовиків, практикує СБУ. Це і вербування в паспортних столах, і тиск на блокпостах, і багато іншого. Останній хіт пропагандистської машини – вербування "особисто" Олександром Захарченком (ну коли він ще був живий), для доносів... на Олександра Захарченка.

Цю "сенсацію" видало так зване МДБ ДНР. Згідно з інформацією МДБ, в одній з в'язниць ДНР сидів такий собі Тухватуллін Валерій Юрійович. В'язень вирішив спробувати щастя і подати прохання про помилування до Захарченка. Загугливши "Захарченко помилування лист", Тухватуллін знайшов адресу, куди і відправив своє прохання. Хто б міг подумати, але знайдена в'язнем адреса Захарченка виявилася фальшивою, а Інтернет-сайт – підробленим, і створили його хакери СБУ. Але це з'ясувалося потім, а до дивовижного викриття Тухватулліну відповів Захарченко (який насправді був якимось майором СБУ) і пообіцяв розглянути прохання про помилування, але за це потрібно зібрати інформацію про ситуацію в окупації, військові об'єкти і бойовиків. З в'язниці. Збирати інформацію.

Товариш Тухватуллін встиг виконати перше завдання, адже він щиро думав, що працює на Захарченка, але потім співробітники СБУ викрили себе, і невдалий шпигун блискавкою побіг каятися в МДБ.

Нарешті, найбільш жалісна історія, за версією сепаратистських ЗМІ, сталася днями в районі прифронтового села Ленінське. Там український снайпер застрелив бойовика ДНР Віталія Устича. Усе б нічого, але "український снайпер підло, в спину, пострілом у беззбройного, вбив 20-річного хлопця". "Хлопця, який хотів зробити умови існування літніх людей трохи краще", - крізь сльози повідомили сепаратистські ЗМІ.

Віталій Устич – дійсно реальний персонаж, добре відомий сайту "Миротворець". Але не зовсім зрозуміло, як Устич виявився беззбройним, адже на своїх сторінках в соцмережах "помічник старих" практично на всіх фото не розлучається з автоматами.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга