RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна може забезпечити армію зброєю і без Заходу: в чому головна проблема

Микола Маломуж про нову зброю для українських військ

Микола Маломуж про нову зброю для українських військ Фото: Ministry of Defense of Ukraine

На сьогоднішній день Україна не має домовленостей щодо отримання нового озброєння від США, а всі розмови представників влади щодо цієї теми є піаром. Натомість необхідно розвивати вітчизняний військово-промисловий комплекс. Про це "Апострофу" розповів екс-глава Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж, коментуючи заяву міністра закордонних справ Павла Клімкіна про те, що Україна може отримати нову партію зброї від США.

Піар на зброї

На сьогоднішній день ніякої передачі нової зброї не передбачається. Днями я спілкувався з представниками Пентагону і поки нам якісь новітні види озброєння не передадуть. Це в першу чергу не передбачено поточними планами Держдепу і Пентагону. З іншого боку, у Вашингтоні розуміють, що є загроза втрати технологій.

Можливо, йдеться про якісь старі зразки озброєнь. Але поки навіть цієї пропозиції не прозвучало. На сьогодні ми це чуємо тільки в теорії – без жодної конкретизації. Але я скажу, що на даний час нам така допомога і не потрібна, тому що у нас є такі розробки, які, за словами американських військових, є не гіршими, ніж у США. А за деякими параметрами ми вже й переважаємо Штати, тому що у нас техніка використовується якраз у реальних бойових умовах.

У даній ситуації нам потрібно нарощувати свій військово-промисловий комплекс. І ми маємо ракетні комплекси, які не гірші за Javelin – це і "Корсари", і "Скіфи" з новітніми головками наведення і новими бойовими можливостями, і наші радіотехнічні комплекси, які знешкоджують систему наведення вогню у противника, які ми маємо фактично найкращі у світі після США. Тому в даній ситуації треба розвивати ці напрямки. Також треба розвивати і наші танкові можливості, адже на базі "Оплоту" створюються новітні розробки, які за деякими параметрами переважають західні аналоги.

Тобто треба не прибіднятися, а працювати, виходячи з бюджету, і не красти. Треба не робити відкати по 30 відсотків від кожного оборонного замовлення, а формувати свої новітні озброєння і передавати їх у війська. А не зробили 1-2 екземпляри – і все, як це відбувається на сьогоднішній день.

Навіщо про зброю з Заходу заговорив Павло Клімкін? Це робиться тільки для піару. Він же хоче показати, що домовився в Америці, що у нас є перспективи. Це політика подвійних стандартів. У даній ситуації це одна позиція, яка, на жаль, звучить і від президента, і від Клімкіна.

Читайте: Путін вже нічого не зробить в Україні, але може стати президентом нової держави - Слава Рабинович

Допомога флоту

Можливо, нам можуть допомогти якимись катерами та іншими засобами контролю. Але поки це все розгорнеться, пройде щонайменше півроку-рік. А там і вибори пройдуть. А в період виборів, коли йдуть, так би мовити, підготовчі процеси, мало хто активно і ефективно реагує на конкретні заходи, тим більше - масштабні заходи.

Тому у найближчій перспективі нам на військову допомогу Заходу розраховувати не варто – хіба що на тактичну за старими проектами.

Нам же потрібно більш активно підходити до реалізації нових зразків озброєнь. Основна наша біда в тому, що проекти не реалізовуються. Хлопці на фронті кажуть, що нічого з того, що показують на виставках і парадах, у військах практично немає. Тому в даній ситуації нам необхідно комплексно підійти і провести глибоку оцінку видів і родів Збройних сил – забезпечення і поставки зброї і техніки у війська. А не на словах і в показушному варіанті – як це робиться сьогодні.

Читайте також

Реформа освіти має змусити виші ганятися за абітурієнтами - заступник голови МОН

Студенти в Україні в рамках реформи вищої освіти отримуватимуть гранти, що покриють більшу частину вартості навчання

Курс на війну: що чекати на фронті після виборів Путіна

Військові експерти та аналітики розповіли, чого чекати на фронті після переобрання Путіна