RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

І як тепер називати Путіна: в Україні оголосили війну матюкам

Закон проти лихослів'я Ольги Богомолець не буде виконуватись

Закон проти лихослів'я Ольги Богомолець не буде виконуватись Фото: censor.net.ua

Народний депутат від "Блоку Петра Порошенко" Ольга Богомолець зареєструвала законопроект, в якому пропонує заборонити нецензурну лексику. Серед іншого пропонується сформувати перелік матюків, заборонених до вживання. За порушення закону, у разі його прийняття, покладається штраф або громадські роботи. "Апостроф" вирішив дізнатися думку відомих українських виконавців з приводу цієї ініціативи.

Альберт (Олег) Цукренко-лідер гурту "Хаммерман Знищує Віруси".

У своїй творчості ця група активно використовує нецензурну лексику:

Не знаю жодного випадку в історії людства, коли б комусь вдалося заборонити лексику, без якої не можна обійтися. Принаймні, я не знаю жодного випадку, коли б це вдалося зробити в клубах і концертних залах, куди йдуть люди, щоб послухати саме це.

Якщо такий законопроект приймуть, він не буде виконуватися, а чому він з'явився – подивіться на обличчя Ольги Богомолець. Це типовий представник ханжеської частини нашого суспільства. Свої сексуальні та релігійні проблеми вона перекладає на більш здорову частину нашого суспільства. Я думаю, що Ольга Богомолець сама не уявляє, яким чином можна домогтися його виконання. Взагалі незрозуміло, чому у неї саме зараз з'явилася ця ідея.

Сергій Притула шоумен та телеведучий:

Щодо моєї реакції, відверто, я не зовсім готовий серйозно сприймати подібні ініціативи. Я не думаю, що це погано, але це трішки вибивається з актуального сьогодення. В той момент, коли у нас висять загрози, пов'язані з відміною люстрації, коли суди займаються чортзна чим, у нас, виявляється, є час займатись матюками в мові. І якщо я все правильно розумію та підозрюю, то навіть у разі прийняття подібного закону, він одразу ж піде туди, куди його пошлють противники дематюкації.

Я, навіть, не зовсім розумію, що мається на увазі. Якщо мова про телебачення, то у нас вже давно це працює - є стоп-лист слів, які не можна вживати в ефірі. В ситуації, навіть, коли воно вживається, воно запікується (замінюється звуковим сигналом, - "Апостроф") згідно норм, які зараз існують. Якщо раптом є матюк чи непристойний жест, матюк запікується, а ротова порожнина заблюрюється (замазується, - "Апостроф"), щоб навіть по вустах не було зрозуміло, що людина в цей момент сказала. Якщо людина під час ефіру використовує якийсь непристойний жест по типу зігнутої в лікті руки - це так само заблюрюється. Тому телевізійний медіаринок вже й так давно модерує подібні історії. Що нинішні депутати хочуть ще додати?

Нехай пані Богомолець почне зі своїх колег по парламенту. Якщо не помиляюсь, кілька років тому нардеп Барна з найвищої в Україні трибуни, з трибуни українського парламенту, в центрі українського парламентаризму запропонував прийняти законопроект про те, що "Путін - ху*ло". Нехай депутати спочатку попрацюють над якимись внутрішніми політиками застосування нецензурної лексини в стінах парламенту, яку ми регулярно чуємо, а вже потім почнуть людям розказувати, хто як і де має матюкатися.

В принципі я розділяю позицію Барни, що "Путін - ху*ло", інше питання - наскільки коректно використовувати подібну лексику в стінах парламенту. У мене все.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу