RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Замурований вихід і ручна сигналізація: шокуючі подробиці пожежі в коледжі Одеси (документ)

У розпорядженні "Апострофа" опинився звіт комісії про трагедію в Одесі

У розпорядженні "Апострофа" опинився звіт комісії про трагедію в Одесі Фото: Getty images

4 грудня в Одесі сталася пожежа в будівлі коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, яка обернуася справжньою трагедією і забрала життя 16 людей. 6 грудня Кабмін розпорядився створити урядову комісію з розслідування причин виникнення пожежі. У розпорядженні "Апострофа" опинився звіт комісії, яку очолював перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий. Документ відкриває безліч подробиць про події в коледжі і можливих винуватців події.

Як все відбувалося

Інформація про пожежу в коледжі надійшла в ДСНС Одеської області о 10 годині 12 хвилин 4 грудня, а вже через три хвилини, о 10 годині 17 хвилин перші підрозділи ДСНС приступили до порятунку людей і гасіння пожежі.

На момент пожежі в будівлі коледжу перебували 210 осіб: 172 студенти і 38 співробітників навчального закладу. Більшість людей вийшли з будівлі самостійно. Але тих, хто не зміг покинути палаючу будівлю коледжу, а це 40 осіб, врятували працівники ДСНС (18 осіб вивели рятувальники за допомогою пожежних сходів, а 22 людини вийшли внутрішніми сходовими клітками).

Локалізувати пожежу вдалося лише о 14:18, а пошуково-рятувальні роботи тривали до 8 години ранку 14 грудня. Внаслідок пожежі загинули 16 людей, двоє з них померли в лікарні від отриманих травм. Тіла 14 людей були виявлені під завалами будівельних конструкцій.

Читайте: Зараз все будуть горіти: чому пожежа в одеському коледжі "планувався"

Для ліквідації НП і її наслідків було залучено 4,4 тисячі осіб і 632 одиниці техніки. Тільки від ДСНС було залучено понад тисячу рятувальників.

Хто винен

В ході досудового розслідування було визначено, що осередок займання виник на третьому поверсі коледжу в кабінеті завідувача відділенням економіки і підприємництва. При цьому завідувача в момент загоряння не було в кабінеті. Звідси пожежа набула подальшого розповсюдження по всьому третьому поверху, а потім полум'ям один за одним були охоплені четвертий, п'ятий і шостий поверхи.

Пожежа в коледжі Фото: Getty images

Основна версія причин пожежі, як встановила урядова комісія - загоряння побутового електрообладнання, ймовірно, обігрівача. Слідчі встановили, що в коледжі активно користувалися такими приладами, незважаючи на те, що будівлю була підключено до системи централізованого опалення.

Евакуація студентів та співробітників навчального закладу з третього поверху ускладнювалася тим, що один з двох виходів з поверху був закритий. Більш того, сама будівля коледжу мало три виходи, але один з них був замурований.

Найбільше розповсюдженню вогню сприяла обшивка стін: легкозаймиста так звана вагонка. Востаннє перевірка будівлі коледжу на предмет пожежної безпеки проводилася в 2014 році. Тоді перевіряльники від ДСНС порекомендували керівництву навчального закладу поміняти обшивку, але цього так і не було зроблено.

Також коледж мав проблеми і в електрощитовій: там знаходилися порцелянові запобіжники, один з яких був обладнаний перемичкою, яка дозволяла значно збільшувати навантаження на електромережу.

Ну і, звичайно ж, проблеми з сигналізацією.

"Система пожежної сигналізації та оповіщення про пожежу в автоматичному режимі була відсутнє. Будівля була обладнана застарілою системою оповіщення типу "ревун", яка наводилася в дію в ручному режимі шляхом натискання на кнопку, яка перебувала біля місця вахтера на першому поверсі", - йдеться в тексті звіту.

А вогнегасники і пожежні багри слідчі знайшли під ліжком і за шафою в кабінеті коменданта коледжу, який і був відповідальним за пожежну безпеку будівлі.

В цілому ж комісія прийшла до висновку, що керівництво і персонал коледжу свідомо припускалися грубих порушень норм пожежної безпеки.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Грошове питання

Сім'ям загиблих у пожежі і постраждалим, які отримали травми, Кабмін запланував виділити матеріальну допомогу. Зокрема, сім'ї загиблих отримають по 200 тисяч гривень. По 100 тисяч гривень отримають постраждалі, які отримали травми середньої тяжкості і по 30 тисяч гривень виділять тим, хто отримав в результаті пожежі травми легкого характеру.

На ліквідацію наслідків пожежі для ДСНС виділено 580 тисяч гривень.

Що робитимуть

Урядова комісія дійшла висновку, що грубі порушення правил пожежної безпеки в коледжі стали наслідком вкрай нестрогої відповідальності за відмову виконувати вимоги рятувальників. Наприклад, якщо перевіряльники встановлюють, що в будівлі бракує пожежної сигналізації, а керівництво підприємства нічого не робить, то йому загрожує штраф: всього 170 гривень.

Відповідно, у звіті комісії рекомендується внести зміни до Кодексу України про адміністративні порушення і посилити відповідальність за невиконання рекомендацій перевіряльників.

Крім того, в уряді планують змінити судове законодавство, щоб суди за скороченою процедурою розглядали позови про зупинку підприємств через порушення правил пожежної безпеки.

Також комісія рекомендувала передбачити в державному і місцевих бюджетах, бюджетах підприємств державної та комунальної власності, обов'язковий відсоток на фінансування заходів щодо пожежної безпеки.

Нарешті, урядова комісія ініціювала проведення перевірок пожежної безпеки у всіх навчальних закладах країни.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію