RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зараз усі будуть горіти: чому пожежа в одеському коледжі "планувалася"

У топових ВНЗ України немає протипожежних сигналізацій, але є маса порушень

У топових ВНЗ України немає протипожежних сигналізацій, але є маса порушень Фото: zaodessu.com.ua

В Одесі 4 грудня сталася надзвичайна подія, яка приголомшила всю Україну. У місцевому коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу спалахнула масштабна пожежа, яка забрала життя 16 людей, ще 30 людей потрапили на лікарняні ліжка. За даними правоохоронців, ситуація з пожежною безпекою в коледжі була поганою : вогнегасників на місці пожежі не виявлено, а автоматичної системи оповіщення про пожежну безпеку в будівлі не було. Більш того, не було встановлено навіть спеціальних датчиків чутливості до температури і диму. Коли востаннє рятувальники перевіряли навчальні заклади країни на предмет пожежної безпеки, чи перевіряли взагалі, і які порушення найчастіше виявляли, розбирався "Апостроф".

Методологія аналізу

Одразу після НП президент Володимир Зеленський доручив Кабміну перевірити ситуацію з пожежною безпекою в усіх установах з масовим перебуванням людей: школи, дитячі сади, ВНЗ, профтехучилища. Однак такі перевірки і без доручень гаранта повинні проводити співробітники ДСНС.

Відповідно до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", ДСНС має право проводити два типи перевірок підприємств: планові та позапланові.

Планові перевірки здійснюються на підставі річних планів територіальних підрозділів ДСНС, які розробляються до 1 грудня. Підставою для позапланових перевірок можуть бути звернення самих підприємств, заяви громадян про порушення на підприємстві, які "завдали шкоди їхнім правам, законним інтересам, життя або здоров'ю, навколишньому середовищу чи безпеці держави", доручення прем'єр-міністра, нещасний випадок, аварія або смерть на підприємстві, а також проблеми з документами обов'язкової звітності у підприємства.

Всі дані про такі перевірки, їхні результати і санкції до підприємств вносяться в базу Інспекційного порталу. Це пілотний проект Державної регуляторної служби і Мінекономрозвитку.

Для аналізу ситуації з пожежною безпекою в навчальних закладах України "Апостроф" вибрав трійку ВНЗ країни, в які, за даними Міносвіти, в 2019 році було подано найбільше заявок від абітурієнтів.

Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Цей ВНЗ, традиційно, вважається флагманом вищої освіти України. У 2019 сюди надійшло 41412 заявок від випускників шкіл.

Згідно з наказом №114 Головного управління ДСНС у місті Києві від 15 лютого 2019 року, планова перевірка КНУ на предмет "дотримання законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки" мала пройти в березні цього року. Рятувальники мали обстежити факультети КНУ та гуртожитку для студентів. Усього 35 об'єктів. Однак, згідно з даними Інспекційного порталу, така перевірка... не проводилася.

Правда, ДСНС перевіряла об'єкти КНУ в 2018 році. У приціл рятувальників потрапили гуртожитки університету, кілька факультетів і будівель, що належать ВНЗ.

Що стосується гуртожитків, то найпоширеніші порушення пожежної безпеки тут: використання електрочайників у кімнатах студентів, відсутність вогнегасників у деяких приміщеннях, а також планів евакуації. Але це ще, як то кажуть, квіточки. Так само, як і в коледжі в Одесі, гуртожитки КНУ, згідно з даними перевірок, не обладнані ні автоматичними пожежними сигналізаціями, ні системами оповіщення про пожежу. А в тих гуртожитках, де пожежні сигналізації є, вони просто не працюють, наприклад, у гуртожитку №15.

І така ж "хвороба" була виявлена не тільки в гуртожитках, а й на факультетах КНУ, які перевіряли рятувальники: економічному, механіко-математичному, фізичному, комп'ютерних наук та кібернетики.

Червоний корпус університету ім. ШевченкаФото: Апостроф / Александр Гончаров

Львівський національний університет імені Івана Франка. За даними Міносвіти, в цей ВНЗ у 2019 році було подано 36078 заявок на вступ.

Але, так само як і у випадку з КНУ, університет у Львові на предмет пожежної безпеки в 2019 році ніхто не перевіряв.

Але перевіряли в 2018 році. За результатами цієї перевірки ДСНС знайшла в ЛНУ 42 порушення техніки пожежної безпеки. Найсерйозніші з них: неробоча система протипожежної безпеки, відсутність схем евакуації в гуртожитках, не відремонтовані пожежні водойми біля висотних будівель гуртожитків, неповна комплектація пожежних щитів. Також на вікнах факультету управління фінансами та бізнесом рятувальники помітили решітки, які не розкриваються і не розсуваються, а це значить, що в разі надзвичайної ситуації студенти не зможуть покинути будівлю через вікна першого поверху.

КПІ ім. Ігоря Сікорського. У рейтингу найбільш затребуваних ВНЗ України КПІ ім. Сікорського на третьому місці. У 2019 сюди виявили бажання вступити 35242 випускники.

У цьому році рятувальники перевіряли тільки оздоровчу базу "Маяк" в селі Лазурне Херсонської області, яка перебуває у відомстві КПІ.

За результатами цієї перевірки ДСНС виявила 82 порушення в адміністративних і житлових корпусах бази: пожежні системи оповіщення відпрацювали свій ресурс, договору на техобслуговування системи пожежної сигналізації у "Маяка" немає, а вогнегасників, звичайно ж, не вистачає.

У минулому, 2018 році, рятувальники виявили 37 порушень пожежної безпеки в головному корпусі КПІ №1. Крім нестачі вогнегасників і відсутності планів евакуації, ДСНС констатувала, що шляхи евакуації в головному корпусі захаращені меблями та обладнанням, а двері на шляхах евакуації не відкриваються в напрямку виходу з будівлі корпусу. Крім того, на вікнах стоять грати, які без зварювального апарату просто не зняти, а елементи з'єднання пожежних кранів, рукавів та ручного пожежного ствола не однотипні, а, отже, якщо станеться НП, конструкція просто не збереться. Ну і вже "класика": приміщення корпусу не обладнані системою оповіщення про пожежу, а деякі приміщення ще й не обладнані системою сигналізації.

Корпус КПІФото: unian

Що після перевірки

Після того як ДСНС проводить перевірку підприємств (у нашому випадку - закладів освіти) і складає за її підсумками акт, копія цього документа разом із приписом про порушення, які необхідно усунути, видається керівникам підприємств. Так ось проблема: у більшості випадків вказівки приписів просто не виконуються. Про це свідчать дані Інспекційного порталу.

"Не виконуються, тому що на це не відпускаються кошти, - пояснює "Апострофу" екс-глава ДСНС Сергій Бочковський. - Це ж інженерно-технічні заходи капітального характеру, які вимагають значних вкладень. На державному рівні повинна бути спеціальна програма. Раніше це було: проводилися незалежні обстеження та виділялися кошти. У Києві, наприклад, це було. А далі буде ще гірше. Знищено нагляд на етапі проектування, будівництва і контролю будівель. Вони будуть зараз горіти, тому що хто як хоче, так і будує. Взяти ті ж торгові центри: на шляхах евакуації - розкладки з товарами і подібні речі".

За словами Бочковського, реальних важелів впливу на керівників підприємств у ДСНС немає.

"Інспектор складає документи про перевірку, щоб убезпечити себе і зняти з себе відповідальність. Але ж немає ніяких важелів впливу", - резюмував екс-глава ДСНС.

Характерно, що в самому Міносвіти ситуацією з пожежною безпекою навчальних закладів не особливо цікавляться. Так, у відповідь на запит "Апострофа" в Міністерстві пояснили, що державний нагляд за станом пожежної безпеки навчальних закладів I-IV рівня акредитації здійснює ДСНС, із них і попит, а Міносвіти не має такої інформації.

Втім, спікер ДСНС у Київській області Вікторія Рубан пояснила "Апострофу", що домогтися виконання приписів рятувальники можуть тільки через суд.

"Після того, як приписи видаються керівникам підприємств, і якщо вони не виконуються, всі рішення, щодо їхнього виконання приймають уже суди. Якщо приписи не виконуються і на них не реагують, суд приймає рішення закривати об'єкт чи ні. І така судова практика є. Є рішення про закриття підприємств і навіть були рішення про закриття закладів освіти", - зазначила Рубан.

Документи зникли

А що ж із одеським коледжем? Коли там проводилися перевірки ДСНС і що вони показали? А це невідомо. Справа в тому, що на Інспекційну порталі немає інформації щодо цього підприємства. Взагалі. Можна було б подумати, що це помилка (хоча збіг досить дивний), однак помилки тут немає.

"Служба безпеки України проводить обшуки в службових приміщеннях ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій в Одеській області через пожежу в "Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу". За оперативною інформацією, окремі керівники ГУ ДСНС намагалися заховати і знищити документацію про проведення перевірки протипожежного стану і надання дозволу на експлуатацію приміщень навчального закладу", - повідомили в прес-службі СБУ.

Читайте також

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця