RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

До Харкова прибув літак з евакуйованими з Китаю українцями: всі подробиці, фото і відео

Серед евакуйованих немає хворих, всі громадяни пройшли перевірку.

Серед евакуйованих немає хворих, всі громадяни пройшли перевірку. Фото: Telegram

У четвер, 20 лютого, в Харкові сів літак, на борту якого знаходяться українці, евакуйовані з охопленого смертельним коронавірусом Китаю. Через це в Полтавській області вже почалися акції протесту. "Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

13:56 Жителі Нових Санжар викладають відео, як до місцевого медцентру стягують сили української Нацгвардії. У селищі знаходиться санаторій МВС. Туди повинні привезти на карантин українців, яких через коронавірус евакуювали з Китаю.

Евакуйовані українці розповіли, що їх кілька разів обстежили медики, вони три рази здавали аналізи, їм постійно перевіряють температуру.

13:50 Автобуси з українцями з Китаю виїхали з аеропорту Харкова і попрямували в Нові Санжари.

Серед пасажирів, які будуть спрямовані на обсервацію, 45 громадян України і 27 іноземців (громадяни Аргентини, Еквадору, Домініканської Республіки, Сальвадору, Коста-Ріки, Чорногорії, Панами та Ізраїлю).

13:17 Пасажирів почали випускати з літака в супроводі медперсоналу.

13:04 У МВС показали кімнати і санаторій Нацгвардії в Нових Санжарах зсередини і запевнили, що евакуйовані будуть у повній безпеці. Також у МВС розповіли, що вже встановлюють особи тих, хто закликав перекривати траси в Україні.

Відзначається, що в цих провокаціях замішані політичні сили. Деталей поки не розкривають.

12:47 Поки працівники аеропорту вивантажують багаж з літака, пасажирам роздали ласощі.

12:35 Харківський губернатор Олексій Кучер розповів про пригнічений стан евакуйованих українців. За його словами, пасажири дуже засмучені "теплим прийомом" на батьківщині.

"Вони отримують інформацію, як їх тут приймають, а приймають тут не дуже добре", - заявив глава Харківської ОДА.

Зараз пасажири знаходяться в літаку, проходять необхідне медичне обстеження. Потім почнуться митні процедури.

12:00 Літак рейсу SPQ1117 з евакуйованими з Ухань українцями і іноземцями приземлився в міжнародному аеропорту "Харків". Судно прибуло на спеціально підготовлену стоянку. Тепер евакуйованих українців і іноземців автобусами відвезуть у медичний центр Національної гвардії "Нові Санжари" в Полтавській області.

Медики не виявили симптомів ГРЗ у пасажирів і членів екіпажу, які прибули в Україну з Китаю, психологічний стан людей у нормі, заявили в Міністерстві охорони здоров'я.

11:20 Літак з Уханю з евакуйованими українцями вилетів з Борисполя в міжнародний аеропорт "Харків".

10:35 Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців у зв'язку з прибуттям в країну літака з евакуйованими з Уханю людьми. Він повідомив, що евакуйовані будуть жити в закритому медичному центрі Національної гвардії в Нових Санжарах.

"Літак з нашими громадянами і громадянами інших країн, яких ми евакуювали з Уханю, приземлився в Україні. Було складно з погодою - довелося спочатку посадити його в Борисполі. Він дозаправиться і полетить у місце призначення - в аеропорт у Харкові", - зазначив Зеленський.

За його словами, протягом двох тижнів госпіталь буде найбільш охоронюваним об'єктом у країні.

"Заходи безпеки - безпрецедентні. Зробили все можливе і неможливе, щоб гарантувати: вірус в Україну не потрапить. Кілька громадян не пустили на борт в Ухані, оскільки у них була трохи підвищена температура. Всі, хто піднявся на борт, в задовільному стані", - додав глава держави.

10:12 Голова парламентського комітету із питань здоров’я нації, народний депутат від фракції "Слуга народу" Михайло Радуцький заявив, що місце приземлення літака з евакуйованими українцями та іноземцями з Уханю було вирішено не афішувати через "деякі політичні сили".

"Почитайте пресу і ви зрозумієте, чому не повідомляється. Деякі політичні сили вирішили на людській біді підняти "хайп", ці всі речі. Тому і не повідомляється", - сказав він.

09:48 Літак із евакуйованими українцями з Китаю приземлився у аеропорту "Бориспіль" на дозаправку. Після цього він вилетить у міжнародний аеропорт "Харків". За доповідями екіпажу та медперсоналу супроводу, всі на борту здорові та можуть продовжувати політ.

У той же час в селищі Нові Санжари на Полтавщині люди перекрили дорогу і протестують проти того, щоб в місцевий санаторій Нацгвардії привезли українців, евакуйованих через коронавірус з китайського Уханю.

09:35 У Харківському аеропорту почав чергування спецтранспорт, рятувальники і швидка допомога, які очікують прибуття літака з евакуйованими з китайського Уханя українцями. Інформацію вже підтвердив голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер.

"Якщо прибуде борт в Харківську область, то Харків є транзитом. Далі людей будуть переміщати. Поки невідомо, це уряд координує переміщення людей", - сказав він.

При цьому він закликав не сіяти паніку.

"Я, звертаючись до людей, хочу повідомити: по-перше, що всі ті люди, а їх 73 людини, які прибувають в Україну, вони здорові. Вони пройшли перевірку спочатку китайськими лікарями, після цього наші лікарі теж їх перевірили. Ми знаємо на сьогоднішній день, що чотири людини, у яких була підозра на коронавірус, не були прийняті на борт", - додав він.

Також стало відомо, що в термінал Харківського аеропорту евакуйованих українців не пускатимуть. Зараз повітряне судно кружляє над Харківською областю.

09:11 У Полтавській області через можливе прибуття евакуйованих українців виникли зіткнення громадян з правоохоронцями. Бійка місцевих жителів з поліцією виникла при в'їзді до Нових Санжар.

Жителям міста стало відомо за чутками, що евакуйованих з Китаю українців везуть в Санжари, в госпіталь який знаходиться в центрі міста.

У той же час в аеропорту "Харків" коментують прибуття рейсу з евакуйованими з Уханю українцями. Попросили не сіяти паніку, а також заявили, що спецборт може прилетіти до Харкова, але тільки транзитом.

08:48 Літак з евакуйованими українцями змінив курс і розвернувся в небі над Харківською областю.

Згідно з відкритими даними, літак авіакомпанії SkyUp, який вночі вилетів з Уханю, залетів на територію України з півдня. Незважаючи на те, що пунктом посадки значиться Бориспіль, літак різко змінив курс і розвернувся в напрямку Харкова.

Однак вже о 07:40 в небі над Харківською областю судно змінило ще раз курс і полетіло в напрямку Дніпра.

Зараз, за даними харківської журналістки Тетяни Доцяк, в аеропорту Харкова знаходяться близько 10 автобусів рятувальної служби і три автомобілі "швидкої".

Як пишуть в Telegram-каналі PavlovskyNews, спецборт з українцями за 40 хвилин намотав вже 10 кіл між Дніпром, Полтавою і Харковом.

мережах обговорюють дві версії чому це відбувається. Густий туман і надлишок пального (літак може бути занадто важким для посадки)", - пишуть в інтернеті.

Однак літак чекають в аеропорту "Бориспіль". Там зібралися журналісти і рятувальники ДСНС. Також про прибуття літака свідчать дані на табло.

той же час, на в'їзді в село Нові Санжари Полтавської області почали з'їжджатися автобуси нацгвардії. Може підтвердиться варіант розміщення людей в місцевому санаторії", - написали в Telegram-каналі.

Відзначимо, що дана інформація суперечлива. Поки точний напрямок літака невідомий.

Як повідомляв "Апостроф", чотири місця дислокації, де розмістять українців з китайського Уханю - центру поширення коронавіруса, засекретили через реакцію громадськості.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу