RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Випробування потрібно подолати: як глави церков вітали українців з Великоднем, фото і відео

Проводити традиційні освячення великодніх кошиків заборонили через карантин.

Проводити традиційні освячення великодніх кошиків заборонили через карантин. Фото: Telegram

Великдень-2020 в Україні проходить в умовах карантину - щоб уникнути масового зараження людей коронавірусом, церкви прийняли рішення проводити великодні богослужіння онлайн. Через карантин не було і традиційного освячення великодніх кошиків, хоча самі паски почали освячувати на заводах. У велике свято до українців з важливим закликом звернулися глави церков - "Апостроф" розповідає про це детальніше.

Предстоятель Української православної церкви (УПЦ) Блаженніший митрополит Онуфрій нагадав про трагічні події Великої суботи та привітав усіх з наступаючим "святом життя". За його словами, випробування потрібно подолати і в умовах карантину зберігати спокій.

"Сьогодні нас спіткала чергова скорбота у вигляді вірусної хвороби. Не треба ні сумувати, ні впадати у відчай. Треба мужньо все терпіти, тому що це чергове випробування, через яке Господь хоче, щоб ми показали свою любов, і до Нього як до свого Творця, і до людей, які є нашими братами.

Христос Воскрес! Привітання з Великоднем: листівки, вірші, проза та відео

Не будемо сумувати, не будемо впадати у відчай, а будемо молитися, будемо каятися і будемо намагатися виправляти своє життя, налаштовувати його з Божественним Законом. І це випробування через недовгий час стане для нас черговою сторінкою минулої історії, в якій Господь випробовував ще раз нашу любов до Себе і до людей.

Ще раз вітаю вас, дорогі браття і сестри, з великим Днем Світлого Христового Воскресіння. З Великоднем Христовим! Бажаю всім здоров'я, спасіння, тієї благодатної сили, якою Господь переміг світ з його хворобами, скорботами, якою Господь воскрес із мертвих, якою Господь подарував нам вічне спасіння, вічне життя. Воістину Христос воскрес!" - сказав він.

Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній закликав зберігати в душах надію, віру і любов.

"У цьому році ми зустрічаємо Христове Воскресіння в надзвичайних умовах. Кілька останніх тижнів спонукали кожного зрозуміти, що вся круговерть справ цього світу не має значення без віри. Тільки усвідомлення того, що Бог є, що є вічне життя, що страждання і сама смерть - тимчасові, надають нашому життю сенс і значення. Нехай у ваших душах сьогодні і завжди буде надія, віра і любов. Славимо в молитві Воскреслого Господа, повідомляємо близьким і далеким цю радісну і життєстверджуючу звістку про перемогу над гріхом, злом і смертю", - сказав він.

На відео з 03:00:00

Глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Блаженніший Святослав побажав подолати відчай і страх і відзначити світле свято Великодня.

"Ми в цьому році святкуємо Великдень по-особливому... Господь освячує нам наші будинки, наші серця і сідає з нами за великодній сніданок, тому що наступним Його питанням було до переляканих учням: чи є у вас щось з'їсти? Він їх страх перетворює на радість. Відчуття втрати - на досвід великого заробітку, досвід присутності Христа, який через хрест, страждання і воскресіння переможно вийшов з труни і прийшов до них додому...

Вітаю всіх вас з цим великим святом. Вітаю з цим найбільшим християнським святом. Бажаю вам, щоб Воскреслий Христос пройшов крізь усі замкнені двері нашого відчаю, страху, переляку, невпевненості і засів з кожним з вас у ваших будинках за цим великоднім сніданком. Нехай Великдень в особливих обставинах буде моментом особливої зустрічі з нашим Воскреслим Спасителем. Щоб ми всі разом могли проспівати: Христос воскрес! Воістину воскрес!" - сказав він.

Що відбувалося в церквах

Жителі Києва прислухалися до порад і не пішли в великодню ніч під стіни Києво-Печерської лаври, закритої на карантин.

Ближче до півночі прихожан зовсім не залишилося біля Свято-Воскресенського храму, який примикає до Києво-Печерської лаври і куди напередодні з Єрусалиму доставили Благодатний вогонь. Перед цим монастир оточили правоохоронці для контролю карантинних обмежень.

У Києві більшість прихожан залишалися на вулиці під церковними стінами, в храми люди не заходили.

У той же час у Святогірській лаврі в Донецькій області натовпи людей зібралися на всеношну в приміщенні - карантинних приписів при цьому не дотримувалися.

У Дніпрі про карантин теж "забули", у результаті поліція склала протокол.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян