RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Великдень 2020: традиції і головні заборони на свято

Як правильно провести день Воскресіння Ісуса Христа

Як правильно провести день Воскресіння Ісуса Христа Фото: pixabay.com

19 квітня православні християни відзначають найважливіше релігійне свято - Великдень або Світле Христове Воскресіння. Згідно з біблійними писаннями, саме в цей день Ісус Христос воскрес із мертвих.

Традиції та обряди свята передаються з покоління в покоління, а деякі з них збереглися й до наших днів. "Апостроф" розповідає, що можна робити в світле свято Великодня, а від чого варто відмовитися.

Традиції Великодня

Підготовку до свята віряни починають за сім тижнів до Світлого Христового Воскресіння, вступаючи у Великий піст - найсуворіший і найбільш тривалий в році. Протягом цього періоду християни обмежують себе в їжі, відмовляються від мирських задоволень, причащаються, каються в гріхах, моляться.

В останній тиждень перед Великоднем зазвичай готують свою оселю і душу до святкування. Його називають Страсним, оскільки протягом семи днів віряни згадують земні страждання Христа. Особливо важливими вважаються останні три дні - Чистий четвер, Страсна п'ятниця і Велика субота. У дні Страсної седмиці господині готують великодній стіл: випікають паски, фарбують яйця і закінчують приготування інших великодніх страв.

У ніч на Світле Христове Воскресіння в церквах починається святкове богослужіння. Священнослужитель здійснює хресний хід - обходить храм під дзвін дзвонів. Потім відбувається пасхальний спів. Люди приносять свої великодні кошики зі святковими стравами, щоб їх освятити. Як правило до них входять - паска, крашанки, молочні продукти, м'ясо і червоне вино. Інші алкогольні напої приносити до церкви суворо забороняється.

Оскільки в 2020 році святкування Великодня випало на період карантину, то богослужіння багатьох церков проходитимуть в режимі онлайн. Всі бажаючі зможуть переглянути трансляцію в інтернеті або на ТБ.

Читайте: Великдень вдома: священики розповіли, як це буде

Великодню неділю прийнято проводити в колі сім'ї. Родичі збираються вранці за святковим столом. Кожен з присутніх бере в руку по яйцю і намагається вдарити по іншому так, щоб своє залишилося цілим. І тільки після того, як за столом з'явиться переможець, можна приступати до трапези.

Усі христосаються, вимовляючи: "Христос Воскрес!" - "Воістину Воскрес!" і при цьому обмінюються яйцями, пасками і триразовим поцілунками (правда, в умовах карантину зробити це буде проблематично).

Що не можна робити на Великдень

  • Головна заборона святкування Великодня у 2020 році стосується відвідин церкви. Прихожан просять утриматися від походу в храм через небезпеку зараження коронавірусною інфекцією.
  • Всі домашні клопоти і рукоділля варто відкласти на інший день. На Великдень не можна прибирати у домі, рубати дрова, працювати в городі, а також шити і в'язати.
  • У свято Христового Воскресіння не можна думати про погане, сваритися, бажати людям зла, брехати, мстити і використовувати в мовленні нецензурну лайку.
  • Під забороною також гучне святкування Великодня. Цей день краще провести в колі сім'ї, в тихій і спокійній обстановці.
  • Вважається, що на Великдень не можна відвідувати кладовище, проводити панахиди і перебувати в скорботі за померлими. Для цього є спеціальні поминальні дні.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками