RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Європа готується рятувати туризм: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні і світі (хроніка 29 квітня)

Економічні збитки від пандемії коронавірусу ростуть з кожним днем.

Економічні збитки від пандемії коронавірусу ростуть з кожним днем. Фото: iz.ru

Смертельний коронавірус з Китаю продовжує свою "ходу" світом, але в Європейському союзі вже думають про порятунок туризму і збираються створити єдиний документ для туристичної галузі під назвою COVID-паспорт.

Це дозволить врятувати галузь від величезних збитків, адже туризм становить 10% ВВП європейських країн. Передбачається, що документ буде дійсний в усіх державах-членах ЄС, даючи право його власникові на подорожі.

У Міжнародному комітеті порятунку (IRC) вважають, що коронавірусом може заразитися один мільярд людей у всьому світі, якщо не буде вжито термінових заходів. Мова в першу чергу йде про країни, які постраждали від збройних конфліктів і нестабільної економічної ситуації - там може загинути понад 3 млн осіб.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що вихід України з карантину може бути завершений набагато раніше, ніж очікувалося, але за умови, що кількість нових заражень коронавірусом буде знижуватися. За його словами, влада готується до поступового відновлення роботи ринків, кафе, спортзалів та інших закладів, але з дотриманням строгих санітарних вимог. "Апостроф" стежить за всім, що відбувається в Україні і світі.

23:15 "Карантинний" скандал з заробчтчанами завершився. Державіаслужба передумала і таки дозволила виконати рейс з Києва до Лондона, яким на сезонні роботи полетіли українські громадяни. Близько 19:40 29 квітня пасажирам видали квитки та дозволили почати реєстрацію на рейс. У повітря літак піднявся о 21:30, хоча від самого початку він мав рушати о 12:40. Тобто бюрократичні рішення затримали його майже на 9 годин.

22:35 Кріс Вудхед з Великої Британії придумав, як впоратися з нудьгою на самоізоляції: після оголошення карантину він кожен день став набивати собі татуювання. З тих пір пройшло 43 дні. До початку карантину на тілі Кріса було вже близько 1000 тату.

22:04 Президент Кіпру Нікос Анастасіадес оголосив про поступове ослаблення карантину з 4 травня. Будівельна галузь, суміжні галузі і роздрібні підприємства, за винятком торговельних центрів і великих магазинів, будуть знову працювати. Це буде перший етап пом'якшення заходів. Комендантська година для нічного пересування залишиться чинною.

На острові зареєстровано 843 випадків COVID-19 і 15 смертей.

21:42 Сьогодні в Ізраїлі літаки малювали сердечка над лікарнями. Таким чином морально підтримали медиків, які ведуть боротьбу з коронавірусом.

21:29 У селі Зазим'є Київської області від коронавірусу помер 95-річний киянин, який перебував у реабілітаційному центрі. Його інфікування підтвердили лабораторним ПЛРтестом. Тим часом у цьому гуртожитку вже 24 підопічних і 5 співробітників мають позитивний результат експрес-тесту.

21:17 А ось що пише про карантин прем'єр Денис Шмигаль:

"На наступному засіданні плануємо розглянути низку рішень щодо послаблення карантинних обмежень. Я вже доручив міністерствам і відомствам розробити критерії для об’єктів, які будуть поступово відкриватися. Адже ми не просто маємо відкрити магазини, перукарні та кав’ярні, ми маємо створити умови, за яких перебування там людей не загрожуватиме новим спалахом хвороби".

20:45 Партія масок і захисних халатів для медиків, привезених з помпою з Китаю для боротьби з коронавірусів, осіла в торговій мережі "Епіцентру".

20:08 У Дніпропетровській обласній клінічній лікарні у матері з позитивним ПЛР-тестом коронавірусної інфекції народилася здорова дитина. Про це повідомив головний лікар Сергій Риженко.

19:55 Україна готова до перемовин з європейськими країнами, які висловлять бажання офіційно запросити українських робітників на сезонні роботи.

Важливою передумовою є легальне працевлаштування строком від 3 місяців із дотриманням усіх соціальних гарантій та належних умов праці українців. Координацію цієї роботи буде здійснювати урядовий офіс з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Станом на зараз Україна не отримувала офіційних звернень від інших країн, окрім Фінляндії.

18:59 У Вільнюсі місцева влада дозволяє ресторанам і кав'ярням безкоштовно використовувати територію для установки столиків на безпечній відстані.

18:46 Лабораторії в Києві не справляються з обробкою аналізів на коронавірус, результати тестів видають через 3-4 доби. Про це заявили в КМДА. Лабораторія повинна надавати результати тестів протягом 48 годин.

У столиці є 1400 ліжко-місць для прийняття хворих на коронавірус. А зараз на стаціонарному лікуванні в київських лікарнях перебуває 199 хворих.

18:32 У гуртожитку на Петропавлівській Борщагівці, що під Києвом, лабораторно підтвердили захворювання у 13 осіб, ще 84 людини чекають на результати тестів.

Гуртожиток розрахований на 512 осіб, а під час карантину у ньому перебували 154 мешканці – переважно іноземні студенти.

На Київщині спалахи коронавірусу сталися у 4 гуртожитках: у двох по 1 людині (у Гостомелі та Бориспільському районі), у Вишневому та Петропавлівській Борщагівці спалахи масовіші.

18:20 В Україні на COVID-19 захворіло 1976 медпрацівників, найбільше в Чернівецькій області - 264 людини.

18:17 Глава МОЗ Туреччини Фахреттін Коджа заявив, що його країна пройшла пік епідемії коронавірусу.

18:03 Число пацієнтів з коронавірусом в Росії, які одужали, в середу перевищило 10 тисяч - це більше 10% всіх інфікованих. Тільки за добу в країні виписали майже 2 тисячі осіб.

За день коронавірус підтвердили ще у 5 841 людини, на 570 менше, ніж у вівторок. Загальна кількість випадків досягла 99 399. Добове зростання числа заражених виявилося найнижчим з початку березня - 6,24%. Воно тримається нижче 10% уже восьмий день поспіль. Зараз на 100 тисяч жителів Росії припадає в середньому 67,7 випадки зараження.

17:46 Німецький уряд продовжив глобальне попередження про подорожі до 14 червня у зв’язку з пандемією коронавірусу. Про це заявив міністр закордонних справ Гайко Маас. Він пояснив, що необхідність безпрецедентного рішення пояснюється тим, що ще не вдалося добре просунутися у подоланні пандемії, щоб радити людям безпроблемно подорожувати світом. До того ж, багато країн мають свої обмеження аж до закриття кордонів, а міжнародне пасажирське повітряне сполучення повністю призупинено. Міністр запевнив, що переговори на міжнародному рівні з метою координації дії у цьому питанні відбуваються постійно.

17:27 Міністр культури і туризму Італії Даріо Франческіні закликав співгромадян не виїжджати з країни на відпочинок влітку. Він заявив, що уряд розвиває для цього внутрішній туризм. Уряд країни також активно працює над тим, щоб, як тільки це буде можливо, відновити поїздки іноземних туристів в Італію.

Міністр назвав фейковий повідомлення про те, що кордони Італії будуть закриті до кінця 2020 року. Він пояснив, що міністри туризму ЄС на нещодавній нараді якраз обговорювали способи відкрити кордони всередині Євросоюзу і при цьому - не допускати поширення коронавірусної інфекції.

17:10 МОЗ України повідомляє, що кошти на 300% доплати медикам, які лікують пацієнтів з COVID-19, виділені і вже у регіонах. Медична субвенція у розмірі 552,8 млн грн переказана на місця 16 квітня.

Додатково МОЗ виділило регіонам 241,8 млн грн, які раніше були заплановані на останній квартал 2020 року. Ці кошти надійдуть у регіони найближчим часом.

16:43 В Тернополі відмовилися відкривати продовольчі ринки незважаючи на дозвіл уряду. Вони будуть відкриті не раніше 11 травня. Керівники ринків пояснили це зростанням захворювань на коронавірус в області.

"Ми не хочемо ризикувати здоров'ям як своїх працівників, так і жителів Тернополя", - заявили підприємці.

16:21 Велика Британія буде тестувати всіх, хто працює поза домом.

"З сьогоднішнього дня тестування на коронавірус в Англії є ще мільйонам громадян", - йдеться в повідомленні уряду.

Якщо минулого тижня тестування було поширене на всіх працівників ключових галузей в Британії і їх домогосподарства, то тепер тести на COVID-19 мають право проходити всі постояльці і персонал будинків престарілих, люди старше 65 років, а так само ті, хто змушений покидати свої будинки і йти на роботу.

15:56 У Харківській області з початку пандемії коронавіруу інфекцію підтвердили у 62 медиків, один з яких знаходиться в реанімації, повідомили в обласній державній адміністрації.

15:45 Великий футбол повинен повернутися не раніше 1 вересня, заявив голова Медичного комітету Міжнародної федерації футболу (ФІФА) Мішель Д'Оге. На його думку, для повноцінної гри необхідний повний контакт футболістів, що в умовах обмежень соціальної дистанції неможливо.

15:28 Рейс PS1118 Київ-Лондон, який повинна була виконати авіакомпанія МАУ для доставки до Великої Британії українців, що мають довгостроковий контракт з роботодавцем за кордоном, був скасований за дві години до вильоту через заборону Державної авіаслужби України. Його організували на замовлення роботодавця, який завчасно потурбувався про забезпечення українських громадян довгостроковим контрактом.

15:15 Польща анонсувала послаблення карантинних обмежень. З 6 травня відновлять роботу ясла і дитсадки. З 4 травня можуть відкритися готелі і торгові центри. Крім того, з 4 травня відновлять роботу музеїв та бібліотек.

14:56 Українські лікарні до кінця тижня отримають понад 240 млн грн. Ці кошти будуть перераховані в регіони 29-30 квітня.

14:40 В охопленому коронавірусом Нью-Йорку влаштували видовищне авіашоу на підтримку медиків. Літаки пролетіли над Манхеттеном, Лонг-Айленд і Нью-Джерсі.

14:24 Після пандемії коронавірусу COVID-19 статистика сезонної захворюваності на грип та ГРВІ в світі знизиться, вважають вчені з Університету Центрального Ланкаширу (Великобританія).

14:00 Уряд виділив 100 мільйонів гривень на апарати штучної вентиляції легенів, щоб додатково оснастити заклади охорони здоров'я сучасним обладнанням, яке відповідає всім технічним критеріям і посилить лікарів у боротьбі з пандемією.

13:45 Кабінет міністрів підтримав критерії, які дозволяють продовольчим ринкам відновити свою діяльність.

"Робота продовольчих ринків під час пандемії повинна регламентуватися чіткими санітарними нормами. Сьогодні уряд підтримав критерії, розроблені Міністерством охорони здоров'я та Мінекономіки, які дозволяють ринкам відновити свою діяльність", - заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

13:20 У Німеччині медики влаштували голий протест, щоб звернути увагу влади країни на ситуацію, що склалася з засобами індивідуального захисту. У ньому беруть участь як чоловіки, так і жінки.

На фотографіях лікарі позують у своїх кабінетах, прикриваючи тіла всілякими предметами.

13:00 У Туреччині заявили, що система "все включено" і далі залишиться в турецьких готелях, оскільки контракти з турагентствами по всьому світу вже укладені з урахуванням цього виду послуг. Більш того, відвідувачів турецьких готелів будуть обслуговувати за столами як у мережі ресторанів а-ля-карт, а ось самообслуговування відвідувачів готелів під час прийому їжі залишиться в минулому.

12:45 Президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах повідомив, що витрати, пов'язані з перенесенням літніх Олімпійських ігор в Токіо з 2020 на 2021 рік, складуть сотні мільйонів доларів. Олімпіада в Токіо повинна була пройти з 24 липня по 9 серпня 2020 року, але через пандемію коронавірусу Ігри були перенесені на літо 2021 року (23 липня - 8 серпня).

12:28 У прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона, який недавно перехворів на коронавірус, народився син.

12:15 У Києві станом на ранок 29 квітня зафіксовано вже 1341 випадок зараження коронавірусом і 24 смерті від нього, тоді як вилікуватися вдалося 69 хворим. За добу додалося ще 43 випадки зараження: з них 5 медиків.

Ситуація по районах:

11:56 Карантин карантином, а квіточки за розкладом. У Києві готують клумби під посадку квітів.

11:48 Індійські вчені визначили 10 підтипів коронавірусу, з яких один виявився домінуючим. Вірус ефективно і в великих кількостях проникав в легені людини, що сприяло миттєвому зараження пацієнта і поширенню інфекції.

11:20 Пекін з 30 квітня знижує найвищий рівень реагування на НС через епідемію.

11:15 У Росії на тлі поширення коронавірусу у відставку пішли міністри охорони здоров'я в 11 регіонах.

11:00 За останню добу в Росії зафіксували 5 841 новий випадок зараження коронавірусом (вчора було +6 411), їх загальна кількість зросла до 99 399.

10:56 В Італії добове число тих, хто одужали від коронавірусу, перевищило число тих, що заразилися. За добу було виписано 2 317 осіб, у той час як кількість нових заражень склала 2,1 тис. Померли 382 людини. Таким чином, за весь період з початку епідемії в Італії діагностовано захворювання у 201,5 тис. осіб, з яких 27,3 тис. померли і майже 69 тис. вилікувалися і виписані з лікарень. Лікування проходять 105,2 тис. осіб.

10:47 Компанія British Airways готується скоротити майже 30% з 42 тис. своїх співробітників у зв'язку з кризою, йдеться в заяві міжнародного авіаційного холдингу IAG, до складу якого входять British Airways і іспанська авіакомпанія Iberia.

10:28 Центр по контролю і профілактиці захворювань США рекомендував власникам домашніх тварин забезпечити соціальну дистанцію між вихованцями під час прогулянок.

10:15 Уряд України оцінює втрати імпорту та експорту туристичних послуг від пандемії коронавірусу COVID-19 в 1,5 млрд доларів. У ситуації, що склалася, внутрішній туризм має набагато кращі шанси на швидке відновлення, ніж виїзний.

09:56 Під Кабміном 29 квітня розпочалася акція протесту підприємців. Вони вимагають скасувати карантин з 1 травня.

протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
протест Кабмін карантин підприємці поліція Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1

Акцію протесту спробували розігнати.

09:28 На наступному тижні Кабмін має намір затвердити постанову про те, як будуть діяти перші етапи виходу з карантину. Про це заявив глава уряду Денис Шмигаль.

"Поки що ми прямуємо до піку, який за розрахунками Національної академії наук очікується з 3 по 8 травня. Однак, в уряду є план послаблень. І ми затвердимо, як саме будуть впроваджені перші етапи, щоб і бізнес, і громадяни мали можливість підготуватися до цього заздалегідь", - заявив він.

Глава Кабміну також зазначив, що зараз уряд фокусується на підтримці малого і середнього бізнесу.

09:15 В Україні зафіксовано 9 866 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, 250 летальних випадків, 1103 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 456 нових випадків.

На амбулаторному лікуванні 6773 пацієнтів, у тому числі 536 дітей, 1643 медпрацівники. Всього потребували госпіталізації 3093 осіб, з них 136 дітей і 333 медика. На апараті штучної вентиляції легенів перебуває 129 осіб, в тому числі одна дитина і 8 медиків.

Ситуація по областях:

08:56 Коронавірус продовжує змінювати світ: через пандемію організатори премії "Оскар" вирішили змінити правила відбору фільмів і вперше допустять до конкурсу в 2021 році стрічки, які виходили в прокат тільки онлайн. Для участі необхідно розмістити картину на власному стрімінговому сайті кіноакадемії протягом 60 днів з дати її виходу.

08:45 На будинках жителів Дніпра, госпіталізованих з підозрою на коронавірус, з'явилися відповідні оголошення. У мерії кажуть, що під'їзди таких будинків будуть дезінфікувати частіше, ніж інші. Жителів також забезпечать антисептиками.

08:22 У США лікар з Нью-Йорка Лора Брін, яка боролася з пандемією коронавірусу COVID-19, покінчила життя самогубством. Жінка очолювала департамент невідкладної допомоги в лікарні на Манхеттені. Нещодавно Брін сама підхопила коронавірус і перебувала на самоізоляції. Через півтора тижні медик спробувала повернутися до роботи, але її знову відправили додому.

08:10 У Чехії депутати парламенту прийняли рішення про продовження режиму надзвичайного стану в країні, який було введено через пандемію коронавірусу, до 17 травня.

Уряд на чолі з прем'єр-міністром Андрієм Бабішем і міністром охорони здоров'я Адамом Войтехом наполягав на продовженні надзвичайного стану до 25 травня.

07:56 У Херсонській області закривають місто Каховка на карантин через спалах коронавірусу. З 08:00 29 квітня і до 06:00 4 травня населений пункт буде закрито на в'їзд-виїзд.

07:40 У лікарнях Чернівецької області з коронавірусом COVID-19 або підозрою на нього знаходиться 501 пацієнт. Серед тяжкохворих є двоє дітей. У 5-річної дівчинки коронавірус підтвердили ще минулого тижня. І вона до сих пір у важкому стані підключена до апарату ШВЛ.

07:28 У США кількість померлих з підтвердженим зараженням вірусом COVID-19 перевищило число загиблих американців за 12 років війни у В'єтнамі. Коронавірус нового типу убив в країні 58 365 осіб, у той час як в В'єтнамі загинули 58 220 осіб.

07:15 Жителям Швейцарії не слід планувати міжнародні поїздки до 2021 року, сказав Ерік Якоб, голова Державного секретаріату з економічних питань.

06:56 В Україні від коронавірусу вмирають люди похилого віку, а також ті, які мають супутні хронічні хвороби, заявили в Міністерстві охорони здоров'я. Найчастіше помирають чоловіки - 132 випадки, або 55%. У віковому розрізі - 85% померлих були старше 50 років. Більшість померлих (71%) мали супутні серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, новоутворення, захворювання нирок і легень, у деяких таких захворювань було кілька.

06:45 Житомирська міськрада прийняла рішення про ослаблення карантинних обмежень вже з 1 травня, дозволивши роботу перукарень та ринків. Також у місті відкриються заклади громадського харчування, але вони будуть працювати тільки "на винос" і за умови забезпечення продавців і відвідувачів засобами індивідуального захисту. Салони краси повинні будуть працювати виключно за попереднім записом і не допускати більше одного відвідувача на 15 кв. м площі.

06:22 У Греції з понеділка, 4 травня, почнеться поетапне скасування карантину через коронавірус - знімається основна частина обмежень на пересування громадян. Разом з тим організовані пляжі залишаються закритими.

Спочатку відкриються невеликі магазини і салони краси. Крім того, будуть зняті обмеження на пересування в межах провінцій (адміністративних районів) країни. Для індивідуального відвідування при дотриманні заходів соціального дистанціювання будуть відкриті церкви. Церковні служби при цьому не відновляться. Пізніше в травні почнуть відкриватися школи. У червні відновлять роботу дитячі сади і початкові школи, а також торгові центри, ресторани і готелі.

06:15 Влада Люксембургу поставила мету з 19 травня за місяць провести перевірку всього населення на предмет зараження COVID-19. У країні зареєстровано 3 729 випадків зараження, 88 осіб померли.

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих у світі від коронавірусу становить 217 132 особи (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше у світі смертей зафіксовано в США - 58 355 осіб, Італії - 27 359 осіб, Іспанії - 23 822 і в Франції - 23 694. У Китаї загалом - 4 637. Всього у світі 3 115 977 інфікованих.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (101 2517), Іспанія (232 128), Італія (201 505), Франція (169 053), Велика Британія (162 350), Німеччина (159 912), Туреччина (114 653) і Росія (93 558).

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають