RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Бізнес на коронавірусі: в Україні розгорається скандал через торгівлю медичним вантажем з Китаю

В Україні розгорається скандал навколо медичного вантажу, який 23 квітня привезли з Китаю на борту літака "Мрія". Медичні засоби були призначені для боротьби з коронавірусом. Літак в Києві зустрічав президент Володимир Зеленський. Загалом "Мрія" привезла 103 тонни медичного вантажу: маски, захисні окуляри для медиків і захисні костюми.

29 квітня стало відомо, що народний депутат Олександр Герега написав листа меру Києва Віталію Кличку і нардепам з пропозицією купувати медичні товари у його компанії "Епіцентр К", передає УП.

Представниця компанії, яка в листі вказана як Ольга Анатоліївна, розповіла журналітам, що в "Епіцентр К" дійсно можна купити такі медтовари:

"Ми купуємо і продаємо все це в торгових центрах. Ми також допомагаємо всім, кому потрібно купити даний товар, тому що дійсно цей товар зараз дефіцитний. Він у нас є в наявності в торгових центрах, тому є така розсилка. Якщо вам потрібно, то ви до мене звертаєтеся, я вам кажу, який товар, яка ціна і де в торговому центрі ви можете все це придбати".

При цьому на питання, чи передавалися привезені з Китаю товари на благодійній основі в лікарні і аптеки України, представниця компанії відповіла, що "це прийшло на комерційній основі, ми закуповуємо".

За словами Ольги Анатоліївни, крім продажу масок, окулярів і дезінфікуючих засобів, "Епіцентр К" займається благодійністю - зокрема, в Хмельницьку область (де знаходиться округ Гереги - ред.) передали захисні костюми.

Помічниця Гереги Ольга Григор'єва сказала журналістам: "Ну такий лист було всього один - на КМДА. Він був один. І це помилка. Він не повинен був вийти. Але помічниця зробила помилку. Він один-єдиний такий. Помічниця з власної ініціативи. Думаю, що народний депутат буде розбиратися ще. Але це був один такий лист, і це була помилка помічниці. Всі ми люди, кожен може зробити помилку".

У свою чергу депутати Верховної Ради розповіли, що подібні листи від Гереги отримали ряд нардепів.

Відзначимо, що лист було надруковано на депутатському бланку, а згідно із законом нардепи не можуть поєднувати роботу в парламенті з бізнесом. При цьому закон не забороняє залишатися власником свого бізнесу і отримувати дивіденди. Нардепам забороняється передавати в управління належні їм підприємства та корпоративні права на користь членів своєї сім'ї, але кримінальної або адміністративної відповідальності за порушення цієї норми закону немає. Згідно з даними opendatabot, "Епіцентр К" станом на 14 квітня належить родині Олександра та Галини Гереги (51.3% і 47,97% відповідно) і Тетяні Суржик (0.73%).

У мережі також 29 квітня з'явилися фото і відео з "Епіцентру" з медтоварами, виробленими в березні цього року.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Пізніше заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що доставлений в Україну вантаж із захисними масками був частково гуманітарним і частково комерційним. Це пояснює продаж цих масок в мережі "Епіцентр".

"Все дуже просто, як і говорив президент, цей літак оплачувався не з державного бюджету. Він оплачувався комерційними структурами", - повідомив він.

Як повідомляв "Апостроф", доставлені з Китаю українським транспортним літаком Ан-225 "Мрія" до Польщі 7 млн медичних масок мали підроблені сертифікати.