RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий "сплеск" смертності в Італії: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні і світі (хроніка за 3 травня)

Пошуки ліків і вакцини від COVID-19 тривають.

Пошуки ліків і вакцини від COVID-19 тривають. Фото: ansa.it

Смертельний коронавірус з Китаю продовжує ходу світом - захворювання з новою силою атакувало Італію - за останню добу число жертв COVID-19 знову наблизилося до 500, але таку цифру місцева влада пояснює спотворенням інформації. У статистику врахували 282 смерті за межами лікарень, які фактично сталися в квітні, але були зареєстровані тільки зараз. Від небезпечної хвороби в країні померли майже 29 тис. осіб.

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебреісус заявив, що організація продовжила термін глобального режиму надзвичайної ситуації у зв'язку з коронавірусом. За його словами, пандемія залишається найсильнішим викликом для громадської охорони здоров'я.

Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що в разі повного скасування карантину без введення профілактичних заходів кількість померлих від COVID-19 до кінця року досягла б 140 тис. осіб, проте деякі міста вже пішли на ослаблення карантинних заходів. "Апостроф" стежить за всім, що відбувається в Україні і світі.

22:37 У Черкасах, де з 1 травня місцева влада пішла на послаблення карантину через коронавірус, у неділю, 3 травня, помітили військову техніку і військовослужбовців Нацгвардії.

22:00 У неділю, 3 травня, в Одесі, в курортній Аркадії, незважаючи на карантин, було відкрито магазини і кафе, а люди масово ходили по вулиці без масок.

21:40 Держсекретар США Майк Помпео впевнений, що є "значна кількість доказів" того, що новий коронавірус з'явився в китайській лабораторії, але не заперечує висновок спецслужб США про те, що він не був створений людиною.

21:20 В США найбільше смертей від COVID-19 в добу зафіксували 30 квітня, тоді померло 2909 осіб. Про це повідомив "Голос Америки" у неділю, 3 травня. Це майже стільки ж втрат, як під час терористичних атак в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року. Тоді, за офіційними даними, померло або пропало безвісти 2973 особи.

21:00 Вже в другому гуртожитку Запоріжжя виявили коронавірус, починається перевірка контактних осіб. Так, в гуртожитку в Заводському районі, сьогодні виявлено випадок захворюваності коронавірусом. Хвору відправили в обласну інфекційну лікарню.

20:40 За минулу добу в Росії виявили рекордні 10 633 випадки коронавірусу, померло 58 осіб. Зокрема, в Москві за добу зафіксували 5 948 нових випадків хвороби, померло 34 людини, видужало - 655. Всього в РФ з початку епідемії виявили 134 687 випадків COVID-19, померло 1 280 осіб, видужало - 16 639.

20:20 Після того, як Україна відновила ряд спеціальних рейсів з-за кордону, понад 550 пасажирів прибули в Україну спецрейсами з США, Португалії, Франції і Швейцарії.

"Прикордонники окремого контрольно-пропускного пункту "Київ" оформили чотири спеціальних пасажирських авіарейсів з Нью-Йорку (США), Лісабону (Португалія), Парижа (Франція) і Цюріха (Швейцарія). Цими літаками в Україну прибуло понад 550 пасажирів", - повідомляє прес-служба прикордонного відомства України.

20:00 Керівництво НАТО побоюється, що восени 2020 року може виникнути друга хвиля поширення коронавірусу, і підготує військовий план дії для протидії їй.

19:40 Болгарія планує зменшити тиск карантинних заходів. Вже на наступному тижні місцева влада збираються скасувати заборону на виїзд за межі своїх місцевих громад і послабить ряд інших обмежень, які було введено раніше через коронавірус.

18:55 У Франції надзвичайний стан через коронавірус продовжили до 24 липня. У той же час, французам дозволять виходити на вулицю без посвідчення особи, проте за відсутність маски в громадському транспорті буде загрожувати штраф в розмірі 135 євро.

18:40 Скандал з походженням коронавірусу і Китаєм набирає обертів. Зокрема, співтовариство розвідок п'яти західних країн США, Австралії, Канади, Великобританії та Нової Зеландії, відоме як Five Eyes, з'ясувало, що влада Китаю навмисно приховувала важливі наукові відомості і придушувала поширення інформації про спалах коронавірусу на ранній стадії. Крім того, китайська цензура почала вилучати з інтернет-пошуку все згадки фраз "варіація SARS", "Уханьський ринок" і "Уханьська невідома пневмонія".

17:40 В Білорусі не збираються скасовувати парад до 9 травня через пандемію коронавірусу.

"Повинен сказати, що ми не можемо скасувати парад. Просто не можемо. Я довго над цим думав. Звичайно, це емоційна, глибоко ідеологічна річ. Треба пам'ятати, що ті люди (учасники війни, - ред.) вмирали, може бути, і від вірусів, інших хвороб. Але вони це не відчували часом і про це не думали. І вмирали вони заради нас, як би це пафосно не звучало. І подумайте, що скажуть люди. Може, не відразу, через день, через два після цього, - скажуть, що злякалися", - пояснив таке рішення президент Олександр Лукашенко.

17:20 В Швеції від коронавірусу помер українець. Чоловіка не стало 2 травня, але про це стало відомо тільки 3-го. Українець помер в лікарні Стокгольма. Нагадаємо, що Швеція не вводила карантин через коронавірус.

16:45 В Іспанії кількість померлих від коронавірусу COVID-19 за останні 24 години знизилася до 164 осіб. Завдяки цим цифрам країна поставила новий рекорд за низьким показником летальності з 18 березня.

16:20 З 4 травня в Польщі розпочнеться другий з чотирьох етапів ослаблення карантину, раніше введеного через коронавірус. Там відновлять роботу готелі та хостели, серед обслуговуючого персоналу яких раніше працювали українські заробітчани.

15:52 У Білорусі помер 36-річний співробітник лікарні в Буда-Кошельово. У нього були пневмонія і коронавірус. Працював там програмістом.

15:45 Китай навмисно приховував або знищив докази про спалах коронавірусу, здійснивши "напад на міжнародну прозорість", який забрав десятки тисяч життів. Про це йдеться в 15-сторінковому досьє, підготовленому спецслужбами США, Великої Британії, Канади, Австралії та Нової Зеландії, стверджує The Daily Telegraph.

15:20 В Одесі люди гуляють в районі Аркадії, кафе і магазини працюють, незважаючи на карантин.

14:56 Повітря в Москві прогрілося до 25 градусів, жителі столиці РФ ігнорують карантин і виходять на вулиці.

14:28 У Великій Британії почнуть тестувати додаток для боротьби з COVID-19. Міністр транспорту Грант Шеппс заявив, що тестування розпочнеться наступного тижня на острові Уайт (розташований у протоці Ла-Манш).

Якщо технологія доведе ефективність у ході випробувань, вона буде впроваджена на території всієї країни протягом травня. Шеппс вважає, що застосування цієї технології, ймовірно, дозволить уникнути другої хвилі COVID-19 у країні. Він припустив, що в майбутньому програма може стати обов'язковою для тих, хто приїжджає до Великої Британії.

14:10 Генеральна дирекція міністерства охорони здоров'я Франції повідомляє, що станом на вечір суботи, 2 травня, від коронавірусу за добу померли 166 осіб. Це найнижчий показник за останні п'ять тижнів.

13:52 Президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що не може скасувати військовий парад до 9 травня в зв'язку з пандемією коронавірусу. За словами білоруського лідера, парад - це глибоко ідеологічна і емоційна річ, тому скасувати його держава "просто не може".

"Треба пам'ятати, що ті люди (учасники війни, - ред.) вмирали, можливо, і від вірусів, інших хвороб. Але вони це не відчували часом і про це не думали. І вмирали вони заради нас, як би це пафосно не звучало", - сказав він.

13:45 У Швеції від коронавірусної інфекції COVID-19 помер громадянин України. Посольство України в Швеції допомагає родичам померлого з оформленням необхідних документів і вирішенням питання про репатріацію тіла.

13:18 У Тернополі активісти влаштували символічні похорони туристичного сезону, який зірвався через спалах коронавірусу.

12:50 За місяць МОЗ України збільшив кількість тестувань методом ПЛР з 700 до майже 7 тис. на добу. У найближчих планах - збільшення до 10 тис., а протягом місяця - до 20-25 тис. тестувань на добу.

12:24 У США за програмою Білого дому "Надзвукова швидкість" розробляють 14 вакцин від коронавірусу. Вони були відібрані з понад 90 зразків.

Вакцини будуть проходити випробування протягом двох тижнів. Передбачається, що залишиться 6-8 з них. В адміністрації президента США розраховують, що принаймні одна вакцина успішно пройде всі випробування і буде запущена у виробництво. Лікувати людей з її допомогою почнуть у січні 2021 року.

12:00 Хворий на коронавірус прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін відчуває себе нормально і працює з документами, заявив його прес-секретар Борис Бєляков. Він залишається під наглядом фахівців і постійно знаходиться на зв'язку з колегами.

11:45 В Іспанії через коронавірус за добу померли 164 людини, це мінімум з середини березня.

11:29 У ЗСУ показали прозорі мішки для транспортування заражених коронавірусом військових.

11:15 У МОЗ назвали нову область-лідер з розповсюдження коронавірусу. Останнім часом найбільшу кількість нових випадків виявляли на Буковині, проте 2 травня в лідери вийшла Одеська область - +80 хворих за добу.

10:56 Дослідники з Англії з'ясували, від чого залежить успішне одужання від коронавірусної інфекції. Вони взяли для порівняння захворюваність у різних китайських містах і з'ясували, що шанси на одужання може підвищувати мікроелемент селен.

10:40 Дослідники з Ірландії виявили в організмі людини патологію, здатну привести до смерті від коронавірусу. За їх словами, у хворих на коронавірус на тлі самої інфекції розвивається ще й синдром аномального згортання крові, що приводить до утворення тромбозу в легенях.

10:32 Влада Бельгії готується до виходу з ізоляції 4 травня, однак група експертів розробляє план щодо повторного введення режиму посиленого карантину, якщо число заражень знову почне зростати.

10:15 В Україні підтвердили захворювання на коронавірус у 2325 медичних працівників та 829 дітей. Всього серед медиків підтверджено 18 летальних випадків, при цьому 352 медпрацівники вилікувалися.

09:56 У Росії 3 травня повідомили про більш ніж 10 тис. нових підтверджених випадків коронавірусу за останню добу. Від наслідків коронавірусу померло 58 осіб. 1 626 осіб видужали. Також повідомляється, що у 5 345 осіб, у яких був підтверджений коронавірус, не було клінічних проявів хвороби. Всього з початку епідемії в Росії від коронавірусу померли 1 280 осіб. Загальна кількість заражених - 134 687 осіб.

09:28 Число заражених COVID-19 у ФРН зросло за добу на 793. Такі темпи інфікування спостерігалися в країні більш як півтора місяці тому. Як повідомив Інститут Роберта Коха в своєму зведенні, загальна кількість хворих у Німеччині - 162 496.

Одужали 130 600 осіб, що на 1 600 більше, ніж було напередодні. Померли від наслідків інфекції в Німеччині 6 649 осіб, що на 74 більше, ніж було напередодні. Епіцентрами поширення коронавірусу в країні є Баварія, Північний Рейн-Вестфалія та Баден-Вюртемберг.

09:15 У Києві вже 1 511 підтверджених випадків захворювання COVID-19. За добу вірус виявили ще у 17 людей: 6 жінок у віці від 55 до 68 років, 10 чоловіків від 30 до 80 років, дівчинки, якій 6 місяців. У лікарні столиці госпіталізували 9 пацієнтів. Інші - лікуються на самоізоляції, під контролем медиків.

09:00 Станом на ранок неділі, 3 травня, в Україні зафіксовано 11 913 підтверджених випадків захворювання на коронавірус COVID-19. Від наслідків вірусу померло 288 осіб. 1 547 осіб видужало. За останню добу було підтверджено 502 нових випадки захворювання. Таким чином, загальне число заражених наблизилося до позначки в 12 тисяч осіб.

08:45 За кордоном станом на 2 травня від коронавірусу загинуло восьмеро українців. Від COVID-19 лікується 160 осіб, 50 громадян України вже одужали.

08:28 Австрія до 22 травня не буде приймати літаки з України та інших держав. Заборона, зокрема, торкнеться Китаю, Ірану, Італії, Швейцарії, Франції, Іспанії, Великої Британії, Нідерландів, Росії. У той же час дія указу не поширюється на спеціалізовані рейси, які перевозять сезонних працівників і доглядальниць за літніми людьми.

08:15 У Китаї поновлюється туризм. Зростання захворюваності або нових спалахів у країні не спостерігається з моменту виходу з карантину. Всі зафіксовані випадки нових заражень - це пацієнти, які заразилися за кордоном.

07:56 За останню добу в Москві померли 34 людини з коронавірусом. Загальна кількість пацієнтів з коронавірусом, померлих у столиці Росії, досягла 729.

07:45 В Іспанії кількість жертв COVID-19 перевищила 25 тисяч. За добу вірусом заразилися ще 1 147 іспанців. Загальна кількість заражених в Іспанії - 216 582 особи. Всього одужали 117 248 осіб. Уже кілька тижнів рівень поширення захворювання в Іспанії поступово знижується.

07:28 За розрахунками українського лікаря Миколи Рихлицького, повний курс лікування від коронавірусу в українській лікарні обходиться в середньому в 30 тис. гривень. При цьому витрати з лікування коронавірусу бере на себе держава. Правда, іноді частину витрат все одно доводиться брати на себе рідним пацієнта.

07:15 Майже половина американських штатів починають відновлювати роботу після кількох тижнів обмежень, тоді як інша частина штатів навпаки - ще більше підсилюють карантинні заходи.

У штаті Техас влада в п'ятницю, 1 травня, офіційно почала відновлення роботи бізнесу в кілька фаз. Ресторани, магазини роздрібної торгівлі і торгові центри можуть працювати на 25% своєї заповнюваності. Якщо кількість захворювань у штаті зменшиться, влада введе в дію другу фазу відновлення економіки з 18 травня.

06:56 Слідчі Національної поліції почали санітарні перевірки для виявлення можливих порушень у Черкасах після рішення мера про ослаблення карантину. Поліцейські створили мобільні групи для проведення превентивної роботи серед представників малого і середнього бізнесу та недопущення поширення коронавірусу. У прокуратурі нагадали, що за фактом ослаблення карантину в Черкасах відкрито кримінальне провадження.

"У даний час слідство триває, слідчими і процесуальними керівниками розроблено план першочергових слідчих (розшукових) дій, вживаються заходи щодо всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин", - йдеться в повідомленні.

06:48 У Великій Британії створили інтерактивну карту, яка показує кількість загиблих від коронавірусу COVID-19 за поштовим індексом. Аналіз карти показує, що смертність у бідних районах Англії і Уельсу в два рази вище, ніж у середньому по країні.

Так, у більшості бідних районів на 100 тис. осіб припадає 55 смертей від коронавірусу, тоді як у найбагатших районах - в середньому 25 смертей. При цьому в місті Гастінгс у багатому графстві Східний Суссекс найнижчі показники смертності від COVID-19 - менше 10 на 100 тис. осіб. Лондон має найвищий рівень смертності: 85,7 смертей на 100 тис. осіб. Це більш ніж удвічі більше, ніж у середньому по країні - 36,2 смертей. Кожен четвертий з усіх жертв коронавірусу жив у британській столиці.

У звіті проаналізовано 20 283 випадки смертей від COVID-19, зареєстрованих в Англії і Уельсі з 1 березня по 17 квітня. Це означає, що він застарів на два тижні і тисячі загиблих не були враховані.

06:35 Влада Індії в законному порядку ввела обов'язкову установку додатка для смартфона, через який буде відслідковуватися місцезнаходження людей на самоізоляції - Aarogya Setu використовує GPS-систему стеження.

"Використання Aarogya Setu має стати обов'язковим для всіх співробітників, як приватних, так і державних. Це буде обов'язок керівників компаній і організацій забезпечити 100%-ве охоплення цим додатком серед співробітників", - наголошується в повідомленні.

06:28 Заступник голови Житомирської обласної ради Сергій Крамаренко захворів на коронавірус. За його словами, він отримав підтвердження з обласного лабораторного центру, зараз знаходиться на самоізоляції. Ніяких симптомів хвороби у нього немає.

06:15 Наречена Бориса Джонсона назвала новонародженого сина на честь лікарів, які в минулому місяці вилікували британського прем'єра від коронавірусної інфекції.

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих у світі від коронавірусу становить 243 808 людей (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше смертей зафіксовано в США - 66 369 осіб, Італії - 28 710 осіб, Іспанії - 25 100, Британії - 28 205 та в Франції - 24 763. У Китаї загалом- 4 637. Всього у світі 3 427 343 інфікованих.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (1 132 539), Іспанія (216 582), Італія (209 328), Велика Британія (183 500), Франція (168 518), Німеччина (164 967), Туреччина (124 375) і Росія (124 054).

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають