RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В корона­вірусній реальності: чому світу ще рік доведеться жити без вакцини

Звучать не надто обнадійливі прогнози

Звучать не надто обнадійливі прогнози Фото: pixabay.com

Дослідження вірусу Sars-CoV-2 (а саме такою є повна назва коронавірусу) сьогодні стало найважливішим науковим завданням для всього людства. Адже тільки повністю зрозумівши його природу, людство зможе ефективно протистояти заразі, яка загнала на карантин ледь не всю планету. Зазвичай медико-біологічні дослідження тривають роками. Але на коронавірус було в авральному режимі кинуто сили лабораторій та інститутів по всьому світу. З огляду на це постає питання: коли будуть отримані чудо-ліки. "Апостроф" зібрав головні досягнення науковців на ниві боротьби з коронавірусом.

Коронавірусна вакцина вже на горизонті?

З цілком зрозумілих причин, сьогодні в інститутах та лабораторіях найбільші зусилля докладаються для пошуку вакцини від COVID-19. Дослідженнями в цьому напрямі займається вже 80 груп вчених по всьому світу. Не обійшлося і без політики, адже держава, яка першою зуміє розробити вакцину, отримає величезний зростання свого впливу. Головне змагання розгорнулося між Китаєм, якому заодно конче необхідно відмитися від негативного іміджу джерела пандемії, та традиційним "англо-саксонським" тандемом США та Великої Британії. І поки що Захід явно лідирує в своїх здобутках, вже тестуючи свою розробку.

Дослідницька установа Kaiser Permanente у Сіетлі вже проводить тестування на добровольцях, яким вводять віруси з нешкідливими частинами генетичного матеріалу COVID-19. Спричинити хворобу такий вірус не може, але, на думку вчених, може сприяти виробленню антитіл в людському орагнізмі, які гарантуватимуть імунітет від COVID-19. Для того, щоб прискорити процес, американці пропустили стадію випробування вакцини на тваринах, що може в майбутньому викликати проблеми із сертифікацією вакцини. Але надзвичайні умови потребують надзвичайних рішень, і тому особливих нарікань такий крок не викликає.

Також до випробувань цієї вакцини на людях перейшли і дослідники Оксфордського університету. Залучено понад 800 добровольців, половині з яких введуть спільно розроблений вченими Оксфорду та американської компанії Inovio Pharmaceutical препарат, а іншій половині — плацебо. При цьому піддослідні не знатимуть, яку саме ін’єкцію отримали. Такий метод дає найбільш повні дані під час дослідження реакції організму на вакцину та значно підвищує вірогідність успішних випробовувань. Сара Гілберт, професор вакцинології Інституту Дженнера, керівник програми випробовувань, повідомила британським ЗМІ: "я дуже оптимістично налаштована і на 80% упевнена, що вакцина спрацює".

На цю британсько-американську вакцину зараз покладають найбільше надій, і саме на неї робить ставку ВООЗ. Паралельно з випробуваннями в Британії та США на людях, в Австралії проводять тестування цього препарату на папугах, які, як і люди, теж можуть заражатися коронавірусом.

Читайте також: Що робити власникам домашніх тварин під час пандемії коронавірусу: головні рекомендації

Не без проблем

На перший погляд, випробування коронавірусної вакцини на добровольцях означає, що ось-ось рятівний засіб поступить в лікарні та аптеки, і про пандемію та про карантин можна буде забути як про страшний сон. На жаль, це не так. Сам принцип роботи вакцини — введення ослабленої форми хвороби в організм для вироблення імунітету — супроводжується дуже великими ризиками. І без сотень перевірок, що виключають найменшу вірогідність ризику для людського організму, не обійтися. Зазвичай такі перевірки і сертифікація вакцини займають роки і навіть десятиліття. Звісно, у випадку з коронавірусом, формальностями можна пожертвувати. Але аж ніяк не обов’язковими перевірками, які зможуть гарантувати безпеку для людей. Тому навіть найоптимістичніші експерти не обіцяють введення вакцини від COVID-19 найближчим часом. "Більшість експертів вважають, що вакцина, можливо, стане доступною до середини 2021 року, приблизно через 12-18 місяців після появи нового вірусу. Такі швидкі строки стали б справжнім науковим подвигом, і то не факт, що зусилля дадуть результат. Адже вже чотири штами коронавірусу циркулюють серед людей. Вони викликають симптоми звичайної застуди, і ми досі не маємо вакцини для жодного з них", - зазначає науковий та медичний кореспондент ВВС Джеймс Галлахер.

Крім того, навіть після проходження коронавірусною вакциною величезної кількості перевірок та підтвердження її 100% ефективності, швидко забути про коронавірус не вдасться. Адже за підрахунками вчених, для того, аби спинити поширення вірусу пандемічними темпами, необхідно, щоб імунітет набуло від 70 до 80% населення планети. А отже, провакцинувати доведеться десь 5,5 мільярдів людей. І провакцинувати далеко не один раз. Адже з набуттям імунітету не все так просто. Навіть ті люди, що перехворіли коронавірусом, не можуть розраховувати на довготривалий захист. Вся справа в тому, що антитіла, необхідні для протистояння вірусу, не живуть в людському організмі довго. Більшість вірусологів вважають, що імунітет проти Covid-19 триватиме не довше за рік-два. "Зрозуміло, що в заражених COVID-19 людей проходять імунні реакції. І антитіла, створені за допомогою цих реакцій, забезпечать захист від майбутніх інфекцій - але ми повинні зазначити, що навряд чи цей захист буде на все життя. Така сама ситуація з іншими коронавірусами, які можуть вражати людей. А тому, навіть якщо більшість перехворіє коронавірусом, він все одно залишатиметься ендемічним — а отже, ми матимемо справу з регулярними сезонними спалахами", — повідомив вірусолог Імперського коледжу Лондона Майк Скінер.

Коронавірус проти спеки та мутацій

Враховуючи висновки вчених, стає зрозуміло, що COVID-19 прийшов всерйоз і надовго. Адже до часу, коли гарантовано запрацює механізм вакцинації, пройде не менше року. Втім, є й світлі моменти.

По-перше, численні дослідження свідчать, що з приходом літнього сезону — зі спекою та сухістю, можливість коронавірусу виживати поза людським організмом — а отже поширюватися і заражати інших - впаде в рази. А тому, подібно до своїх колег по симптомам - грипу і застуди, а також інших штамів коронавірусу - у COVID-19 є всі шанси стати сезонною болячкою. Зокрема, вчені з Бейханського університету в Пекіні встановили, що з підвищенням теператури повітря на 10 градусів кількість заражень коронавірусом знижується на 20% відсотків. Схожих висновків дійшли і вчені Рурського університету в Бохумі, які встановили, що при однаковій кількості початкових хворих, кількість заражених в Італії, коли середня температура повітря вдень становила 9 градусів, була в 4 рази вища, ніж в Тайланді, де температура трималася на рівні 35 градусів. Щоправда, українські спеціалисти не виключають, що для України саме літо буде складним в епідеміологічному плані.

По-друге, висока заразність та швидкість поширення коронавірусу, як це не парадоксально, означає, що не варто боятися його мутацій, які можуть зробити і так небезпечну хворобу смертельним вироком для людства. "Ми повинні розглянути цю пандемію з позиції вірусу. Він дуже добре поширюється по всьому світу. У нього все добре. Мутації не принесуть жодної користі, а тому дуже малоймовірні", - висловив переконання Майк Скінер.

Кожного дня людство все більше дізнається про вірус, який кинув виклик найсильнішим державам і навіть глобальному світопорядку. Рано чи пізно ці знання допоможуть остаточно перемогти цю "новітню чуму" - у цьому у вчених немає сумнівів. Але не варто очікувати чудес і треба запастися терпінням. І поки вчені та медики внаслідок клопіткої роботи не відкриють всі таємниці COVID-19, всім нам доведеться продовжувати жити в тривожній та проблемній коронавірусній реальності.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося