RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Подарунок для Кремля: чому блокування "ВКонтакте" може бути небезпечним

Росіяни намагаються нав'язати Україні свої соцмережі

Росіяни намагаються нав'язати Україні свої соцмережі Фото: pixabay.com

Українські користувачі соціальної мережі "ВКонтакте" ризикують опинитися на обліку в поліції. Про це днями заявив секретар РНБО Олексій Данилов. "Ми про всіх цих користувачів матимемо розуміння. Вони будуть всі на обліку перебувати. Якщо вони далі будуть поширювати російський контент, то вони матимуть певні клопоти з нашою поліцією, з нашими силовими структурами", - підкреслив Данилов. Чи зможе влада знову забанити соцмережу, розбирався "Апостроф".

Повсталі з бана

Уперше доступ до російської соцмережі в Україні був заблокований навесні 2017 року, коли президент Петро Порошенко своїм указом ввів в дію відповідне рішення РНБО. Разом з "ВК" під санкції потрапили "Однокласники", "Яндекс" та інші сервіси з російською пропискою.

Тут важливо відзначити, що в список санкцій потрапили фізичні та юридичні особи, пов'язані з РФ. Ніякої нормативно-правової бази, яка б забороняла і вводила відповідальність для громадян України за користування російськими соцмережами, ухвалено не було.

Навесні 2020 вже президент Володимир Зеленський продовжив блокування соцмереж РФ.

Ну, як блокування... За великим рахунком, всі хто хотів, і далі юзав "ВК". Для цього достатньо було встановити на смартфон або комп'ютер VPN-клієнт. Втім, далеко не кожен бажав так морочитися, і частка українських користувачів "ВК" дійсно скоротилася. За даними Інтернет-асоціації України, з вересня 2016 року по вересень 2019 року частка українських користувачів, які щодня заходили в "ВК", впала з 54% до 10%. Обрушилися і "Однокласники" - з 35% до 10%.

Проте, українці продовжують заходити в соцмережу. Наприклад, згідно з опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", в 2019 році "ВК" опинилася на 5 місці серед соцмереж, якими користуються українці - 9% опитаних продовжували заходити в "ВК". А це не так вже і мало.

Але тепер, порушників заборони РНБО може стати ще більше: на початку вересня "ВК" оновили свій мобільний додаток, в якому просто "зашили" VPN-клієнт. Це означає, що тепер немає проблем зі скачуванням окремих програм: варто тільки оновити додаток - і все працює. Більше того, схоже, росіяни всерйоз задумали знову повернути собі українську аудиторію, оскільки в додатку навіть з'явився спеціальний розділ "Україна", де зібрані всі найпопулярніші українські пабліки.

Гроші або вплив

Чому ж адміністрація "ВК" вирішила влаштувати агресивний камбек на український ринок?

В РНБО пояснюють це просто - ФСБ необхідно посилити вплив на український інформпростір напередодні місцевих виборів.

"Активізація роботи програми націлена на збір даних громадян України та поширення дезінформації для впливу на громадську думку і маніпуляцію нею. Такі дії, як правило, проводяться напередодні знакових подій. Зараз це - проведення в Україні місцевих виборів", - пояснив заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк.

Військовий оглядач Олександр Коваленко згоден з позицією РНБО.

"Будь-який інформаційний ресурс, що знаходиться на території РФ, тим більше, до архітектури якого, причетні російські фахівці, в тій чи іншій мірі залежить від російських спецслужб. "ВК", перебуваючи під контролем спецслужб РФ, дозволяє збирати дані і вести каталогізацію українських користувачів, відслідковувати їхнє місцерозташування", - пояснив "Апострофу" Коваленко.

Фото: Getty images

Так, наприклад, білоруський блогер Степан Путіло, який володіє Telegram-каналом NEXTA (канал координує дії протестуючих), в одному зі своїх інтерв'ю підтверджував, що білоруському КДБ була доступна вся особиста переписка затриманих опозиціонерів в "ВК".

А та обставина, що "ВК" "зашив" VPN прямо в мобільний додаток, потенційно робить цю соцмережу ще більш небезпечною для українців. Ні, масового повернення українських користувачів в "ВК" експерти не прогнозують (люди давно вже знайшли свою зону комфорту в Facebook та інших соціальних мережах), проте ті користувачі, які і не припиняли заходити в "ВК", стануть ще більш зручною "мішенню" для ФСБ.

"У чому суть VPN? Ця утиліта дозволяє заходити в соціальну мережу під IP-адресою, абсолютно не пов'язаною з тією країною, де блокується ця соцмережа, - додає Коваленко. - Наприклад, ви можете користуватися "ВКонтакте" як громадянин Нідерландів або Сомалі. Таким чином, вас набагато складніше відстежувати. Звісно, якщо ви викладаєте особисту інформацію, наприклад, дату народження, то відстежити вас простіше, але локалізувати ваше місцезнаходження досить проблематично. А якщо у користувача вже немає потреби користуватися VPN, то люди будуть заходити під своїми реальними IP-адресами, тоді можна проводити не тільки інформаційну каталогізацію даних, але і відстежувати місце розташування того чи іншого користувача. І в цьому основна загроза".

Утім, на думку експерта з інформаційних технологій, екс-заступника міністра інформполітики України Дмитра Золотухіна, агресивний камбек "ВК" це більше комерційна історія, ніж шпигунська гра.

"Головний інструмент впливу Кремля на Україну - це гроші, а не соцмережі. Те, що "ВКонтакте" створили для України мобільний додаток з VPN - це, в першу чергу, бізнес, а не політичний вплив. Адже, сума, тільки офіційно витрачена (а неофіційна набагато більше) на політичну рекламу в Facebook за два тижні парламентської передвиборної кампанії в 2019 році становить 3,2 мільйона доларів. "ВКонтакте" теж хоче "маленький шматочок цього пирога". Тому, намагається повернути соцмережу на український ринок".

Як в Китаї

Але якою б не була справжня мета повернення "ВК" в Україні, факт залишається фактом: соцмережа знаходиться під українськими санкціями, а значить працювати в нашій країні не може. Правда, коли мова йде про інтернет-заборони, важливо пам'ятати, що за великим рахунком в мережі щось заборонити неможливо і "ВК" - не виняток з правила. Можливо тільки створити якомога більші перешкоди для роботи того чи іншого сервісу, і тоді звичайні люди самі не захочуть ним користуватися.

Таким шляхом пішли, наприклад, в Китаї, створивши, так званий, "Великий китайський файрвол" - систему безпеки в мережі, яка фільтрує зміст інтернету в КНР та блокує доступ до небажаних закордонних сайтів. Навіть такий IT-гігант як Apple в 2018 році погодився перенести свої сервера iCloud, на яких зберігаються дані про громадян Китаю, в КНР.

Фото: pixabay.com

Теоретично, таким шляхом могла б піти і українська влада, якщо вже взяла курс на протистояння російським соцмережам. Але це тільки теоретично.

"На це потрібна величезна кількість грошей, людського ресурсу, політичного впливу для змагань з постачальниками послуг. Китай мав можливість тиснути на Apple, а ось що стосується України, я не впевнений", - коментує ситуацію "Апострофу" експерт з кібербезпеки Гліб Пахаренко.

Більше того, КНР почав вибудовувати свій файрвол ще в 1998 році, коли в Україні інтернет взагалі вважався розкішшю. Максимум, чого можуть домогтися в уряді - видалити "ВК" з українських версій магазинів додатків App Store (для користувачів iOS) і Play market (для користувачів Android). В принципі, цим і займається зараз Мінкульт.

"Міністерство готує звернення до основних провайдерів програмного забезпечення (Apple, Google і інші) з вимогою вилучити мобільний додаток "ВКонтакте" з переліку доступних завантажень для українських користувачів", - повідомляв Мінкульт на своїй сторінці в Facebook.

Але навіть якщо українським чиновникам і вдасться це зробити, ситуація не зміниться.

По-перше, це неефективно. Взагалі.

"Тоді людині потрібно просто зареєструватися, наприклад, в американському AppStore і завантажити додаток", - додає Пахаренко.

А, по-друге, така політика, навпаки, може ще більше нашкодити інформаційній безпеці України.

"Люди почнуть встановлювати додатки зі сторонніх ресурсів. До речі, що в Китаї і відбувається. Але додатки зі сторонніх маркетів будуть з вірусами і тоді автори вірусів, які, як правило, підконтрольні урядам інших країн, будуть контролювати величезну кількість трубок в Україні. Це і є зворотна сторона медалі: чи не погіршиться взагалі екосистема безпеки інтернету в Україні", - резюмував Гліб Пахаренко.

Читайте також

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців