RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Європейський локдаун: які країни ще не закрив коронавірус

У країнах ЄС знову вводять жорсткі карантинні заходи, як це відобразиться на туризмі

У країнах ЄС знову вводять жорсткі карантинні заходи, як це відобразиться на туризмі Фото: Getty Images

Друга хвиля захворюваності на коронавірус у Європі призвела до посилення карантинних заходів. Деякі європейські країни вже ввели повний або частковий локдаун: закриті бари та ресторани, кінотеатри та інші розважальні заклади. Звичайно, все це б'є і по туризму, який і так був у повному занепаді. За даними ООН, збитки туристичної сфери через пандемію становлять близько 730 млрд дол, а про відновлення повноцінного туризму в найближчі півроку й мови немає. В Україні ж спостерігається зростання внутрішніх подорожей, хоча без відкритого європейського ринку, ситуація залишається незавидною. Детальніше - в матеріалі "Апострофа".

Локдаун в Європі

Зростання кількості нових випадків інфікування на COVID-19 змусив уряди багатьох європейських країн знову повернутися до введення локдауну. У Чехії, де кількість хворих за добу поставила рекорд в понад 15 тис заражених, тимчасово закрилися більшість дрібних магазинів і підприємств щодо надання послуг.

Жителям країни дозволено залишати будинки тільки для того, щоб піти на роботу, до лікаря або купити продукти і товари першої необхідності. Дозволені також прогулянки на природі, наприклад, в парках. Крім того, згідно з розпорядженням уряду, здійснювати поїздки можна тільки в невідкладних випадках, а число соціальних контактів слід скоротити до "необхідного мінімуму". Крім того, в Чехії введена комендантська година - з 21:00 до 06:00.

Влада Польщі ввела жорсткі обмеження - мітинги і масові зібрання відтепер заборонені, майже всі школи закриті, а ресторанам і кафе дозволяється лише готувати їжу на винос.

На місяць ресторани, бари, кінотеатри, кафе і театри будуть закриті в Німеччині та у Франції. В Австрії повторний локдаун набуде чинності 3 листопада і триватиме до кінця місяця. Карантинні заходи включають в себе комендантську годину з 20:00 до 06:00, роботу кафе та ресторанів тільки на доставку або продаж на виніс, а також дистанційне навчання для учнів старших класів та студентів. Магазини та дитячі садки продовжать роботу.

З четверга, 5 листопада, на місяць жорсткий карантин вводиться у Великобританії. У країні закриваються всі магазини, крім найнеобхідніших. Однак, на відміну від весняного карантину, школи та університети не припиняють роботу.

Уряд Бельгії оголосив, що, починаючи з понеділка, 2 листопада, і як мінімум до середини грудня роботу можуть продовжувати тільки продовольчі магазини і аптеки, інші йдуть на карантин.

На вулиці в громадських місцях можуть зустрічатися разом не більше чотирьох осіб. В гості буде дозволено ходити лише по одному, а супермаркетам буде наказано продавати лише товари першої необхідності. Бари і ресторани в країні закриті, а осінні шкільні канікули продовжені до 15 листопада.

Жорсткий карантин також введений в Іспанії та Італії, майже у всіх європейських країнах діє масковий режим навіть на вулицях, а штрафи за недотримання сягають декількох тисяч євро.

Що в Україні

У нашій країні поки діє адаптивний карантин. З понеділка, 2 листопада, Міністерство охорони здоров'я оновило карантинні зони, де в жовту і зелену потрапили тільки деякі регіони Херсонської області.

У "червону" зону увійшли обласні центри: Житомир, Ужгород, Івано-Франківськ, Миколаїв, Полтава, Рівне, Суми, Харків, Хмельницький, Чернівці, Чернігів та місто Бориспіль. Київ залишається в помаранчевій зоні.

Тим часом в Україні також ставляться антирекорди за кількістю хворих на коронавірус, перевищивши позначку в 8500 заражених. У зв'язку з цим по країні вже давно ходять розмови про введення повторного локдауну, як це було навесні поточного року.

Раніше ЗМІ писали про те, що влада розглядає п'ять сценаріїв розвитку: зелений, жовто-зелений, жовтий, помаранчевий і чорний. Відомо, що в найближчі місяці точно не буде зеленого, а чорний введуть, якщо в країні буде висока смертність і більше 10 000 інфікованих на добу.

Ось тільки останнім часом влада так і не може домовитися, скільки повинно бути хворих, аби Україна перейшла до жорсткого карантину. Якщо ще 19 жовтня президент Володимир Зеленський заявляв, що це стане можливим якщо добова кількість нових випадків коронавірусу стане понад 9500, то 22 жовтня він уже сказав про 15 тис випадків зараження в день.

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

А глава МОЗ Максим Степанов на останньому брифінгу 2 листопада взагалі заявив про 20 тис. Так що поки локдауни Україні не загрожують.

Туристична сфера в повному занепаді

За даними Всесвітньої туристської організації ООН (UNWTO), за вісім місяців 2020 року число міжнародних поїздок в світі скоротилося на 700 млн або 70% в порівнянні з тим же періодом минулого року, що призвело до втрати $730 млрд. Це більш ніж у вісім разів перевищує збитки від глобальної економічної кризи 2009 року.

У липні число міжнародних поїздок впало на 81%, в серпні - на 79%. У той же час до пандемії ці місяці були найбільш завантаженими в році.

Зниження турпотоків сталося по всьому світу. В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, який перший постраждав від впливу COVID-19, число прибуттів скоротилося на 79%. Слідом ідуть Африка і Близький Схід (обидва - 69%), Європа (-68%) і Америка (-65%).

Після часткового ослаблення карантину, країни Європи відкрили кордони в основному для країн Євросоюзу і Шенгенської зони. З 1 липня ЄС ухвалив рішення дозволити в'їзд для громадян третіх країн. Критерієм допуску стали дані статистики по COVID-19, епідемічна ситуація, заходи, які приймаються владою для поліпшення цих факторів, рівень медичного обслуговування і довіра до статистики. Список країн регулярно оновлювався, але Україна в нього так і не потрапила.

Разом з тим, деякі країни ЄС все ж дозволяли в'їзд українцям з туристичною метою, серед них Хорватія та Чорногорія. Правда в країнах діє правило щодо пред'явлення негативного результату ПЛР-тесту на коронавірус, зробленого протягом 48 годин (для Хорватії) і 72 годин (для Чорногорії) до в'їзду на ту чи іншу територію. Те ж правило діє і в Болгарії.

Крім того, для громадян України відкритий для відвідування цілий ряд напрямків: Туреччина, Єгипет, Албанія, Сербія, ОАЕ та інші. Але варто розуміти, що для деяких з них також потрібен негативний ПЛР-тест, а після повернення в Україну необхідно пройти обов'язкову двотижневу самоізоляцію, або здати повторний тест.

Як розповів "Апострофу" заступник генерального директора "Tez Tour" Олександр Новиковський, деякі країни Європи в окремому випадку можуть прийняти українців, але оскільки через пандемію ЄС тимчасово призупинив безвіз, для в'їзду можуть запросити візи і негативний ПЛР-тест. Також приводом для в'їзду може стати наявність родинних зв'язків з громадянами ЄС або посвідка на проживання.

У відкриті ж для українців європейські країни, як Хорватія і Чорногорія, попит на тури в Україні падає, замість них на перше місце виходять Єгипет і Туреччина.

Єгипетські пірамідиФото: pixabay.com

"Говорити про Болгарію, Хорватію та Чорногорію на сьогоднішній день вже не актуально, оскільки сезон вже закінчено. На сьогоднішній день найбільш затребуваним залишається Єгипет, туди організовується велика кількість чартерних рейсів за доступні гроші, і відпочинок там вважається безпечним", - каже Новиковський.

Також за даними UNWTO повідомляється, що відновлення туризму може відбутися не раніше третього кварталу 2021 року, хоча 20% експертів вважають, що цього варто чекати тільки у 2022-му. Новиковський вважає такі прогнози цілком правдоподібними, але якщо говорити про окремі сегменти туристичної сфери, то вони можуть подолати кризу і набагато раніше.

"Якщо говорити в цілому про галузь, куди входять і транспортники, і готельєри, і екскурсоводи, і ресторанний сектор, це цілий комплекс економіки, який дійсно може відновиться в третьому кварталі 2021 року. А якщо брати окремі сегменти, то вони можуть швидше виходити з цієї кризи. Наприклад, ми працюємо в сегменті масового туризму, і можемо відчути на собі підйом швидше, ніж інші. Але в тому випадку, якщо не буде стрімкого зростання захворюваності і закриття кордонів", - пояснив він.

Що ж стосується українського туризму, то тут, за словами туристичного експерта, в курортний сезон 2020 року відбувся на вищому рівні.

"Очікування від туристичного буму виправдалися, всі курорти були переповнені, ціни росли через відсутність альтернатив і конкурентності. Всі наші морські курорти, будь то Чорне або Азовське море, були дуже популярні, не жалілися на відсутність туристів і в Карпатах. Міський туризм був скупішим, але якщо брати регіональні, то сплеск все ж був", - зазначив він.

З ним не згоден заступник голови комітету з туризму Торгово-промислової палати України Володимир Царук, який називає ситуацію з внутрішнім туризмом в Україні катастрофічним.

"Туристична сфера одна з тих, яка найбільше постраждала від пандемії, і зараз ситуація не поліпшується. Буму не було, популярними тільки стали тури вихідного дня, тоді курортні міста ставали повністю забитими, але з понеділка вони спустошувалися, можна так сказати. Особливо це було видно в липні. На західній Україні теж все було погано,оскільки залізничне сполучення в тому напрямку відновилося пізніше за інших, але так і не відновилося в нормальному ритмі, так як часто ті регіони потрапляють в червону зону. А на Закарпаття "УЗ" встановила дуже високі ціни, і не всім вони по кишені. Непогано сезон пройшов тільки в Одесі і в Херсонській області, трохи Львів піднявся, але в порівнянні з минулим роком, він у величезному мінусі через відсутність іноземних туристів", - розповів він в коментарі "Апострофу".

Рости внутрішньому туризму в Україні нікуди, вважає Царук. У країну не приїжджають іноземці, на яких в більшості розрахований туристичний бізнес. І прогнозувати, коли ж українці зможуть поїхати в Європу, а європейці до нас, досить складно: "Все буде залежати від ситуації з COVID, а тому поки важко щось прогнозувати".

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами