RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

В Україні збільшать мінімальну зарплату та пенсію: що потрібно знати

Щоправда через це зростуть деякі податки та штрафи

Щоправда через це зростуть деякі податки та штрафи Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

У грудні на українців очікує збільшення мінімальної зарплати та мінімальної пенсії. Є й інші виплати, що зміняться з першого дня зими. Крім того, збільшаться розміри деяких податків та штрафів, які прив'язані до "мінімалки". "Апостроф" з'ясував, наскільки виростуть виплати.

В останній місяць 2021 року в Україні збільшаться зарплати та пенсії. Зрозуміло, виплати піднімуть не всім, та й надбавки будуть не такими вже значними.

Проте навряд чи хтось буде проти підвищення розміру свого прибутку, особливо на тлі стрімкого зростання цін.

Вагома добавка до "мінімалки"

З 1 січня 2021 року мінімальна зарплата в Україні становить 6000 гривень на місяць. Передбачалося, що з 1 липня її розмір збільшиться до 6500 гривень, але ще наприкінці 2020 року від цієї ідеї відмовилися, змістивши термін підвищення виплат на більш пізній час.

"Це пояснюється тим, що у нас шокові вливання коштів в економіку впливають на інфляцію. Ми подискутували з нашими партнерами та визначили, що нам дійсно краще відкласти це підвищення до кінця року", - заявив у листопаді минулого року міністр фінансів Сергій Марченко.

Відкладене майже на півроку підвищення розміру мінімалки не вберегло від прискорення інфляції, проте факт залишається фактом – з 1 грудня 2021 року мінімальна зарплата в Україні підвищується до 6500 гривень .

Відповідно мінімальна погодинна зарплата збільшується з 36,1 гривні до 39,12 гривні.

Крім того, збільшується розмір окладу працівників першого розряду Єдиної тарифної сітки. Якщо у січні-листопаді 2021 року він становив 2670 гривень, то з 1 грудня – 2893 гривні. Ці розряди застосовуються для встановлення окладів (це не те саме, що зарплата, яка включає різні доплати), перш за все, бюджетників. Відповідно, підвищення відбудуться по всій тарифній сітці.

Більше отримуємо – більше платимо

Зростання мінімальної зарплати спричинить збільшення деяких видів податків і зборів, які прив'язані до розміру "мінімалки".

Зокрема, це стосується єдиного соціального внеску (ЄСВ), який становить 22% від зарплати. Таким чином, ЄСВ із мінімальної зарплати з 1 грудня збільшується з 1320 гривень до 1430 гривень. Це ж стосується фізичних осіб-підприємців (ФОПів), які працюють на єдиному податку – вони також тепер мають щомісяця платити ЄСВ у сумі 1430 гривень.

Для стимулювання роботодавців платити високі зарплати "у білу" ЄСВ не стягують із тієї частини зарплати, яка перевищує 15 "мінімалок". У січні-листопаді 2021 року сумою відсікання були 90 тисяч гривень. Тепер планка піднімається до 97,5 тисячі гривень.

Також зросте (в абсолютних цифрах) податок на нерухомість. Нагадаємо, він щорічно стягується за "зайві" квадратні метри з власників квартир площею понад 60 квадратних метрів і будинків площею понад 120 квадратних метрів, хоча місцева влада має право збільшити неоподатковуваний поріг квадратних метрів. Ставки цього податку також встановлюються місцевою владою, але вони не можуть перевищувати 1,5% від мінімалки за 1 квадратний метр надлишкової площі. Тобто якщо у вас у квартирі 10 "зайвих" квадратів, тепер замість 900 гривень вам доведеться заплатити 975 гривень податку. Небагато, але все ж таки. До того ж, якщо "зайвих" квадратних метрів – 30-40-50, то збільшення буде набагато відчутнішим.

Потрібно також пам'ятати, що до розміру мінімальної зарплати прив'язано багато штрафів. Якщо штраф складає п'ять "мінімалок", то він збільшується з 30 тисяч гривень до 32,5 тисячі гривень, якщо десять, - то з 60 тисяч гривень до 65 тисяч гривень, якщо тридцять, - то зі 180 тисяч гривень до 195 тисяч гривень.

Мінімум та максимум для пенсіонерів

До мінімальної зарплати також прив'язаний розмір мінімальної пенсії. Щоправда, це стосується не всіх пенсіонерів, а лише тих, хто досяг віку 65 років та має необхідний страховий стаж (чоловіки – не менше 35 років, жінки – не менше 30 років). Для цієї категорії громадян встановлено мінімальний розмір пенсії, що становить 40% від мінімальної зарплати. Відповідно, з 1 грудня він збільшується з 2400 до 2600 гривень .

А от тим, хто вирішив "докупити" стаж, якого не вистачає для виходу на пенсію (це цілком легальна опція для громадян), підвищення мінімальної зарплати невигідно. Як відомо, "вартість" одного місяця стажу становить 22% від "мінімалки" (як ЄСВ). Відповідно, "ціна питання" зростає з 1320 до 1430 гривень.

Розмір звичайної мінімальної пенсії з 1 грудня також зростає. Але пов'язано це зі збільшенням не мінімальної зарплати, а прожиткового мінімуму, розмір якого коригується двічі на рік – у липні та грудні.

Мінімальна пенсія прив'язана до розміру прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність. 1 липня цього року прожитковий мінімум для непрацездатних і автоматично розмір мінімальної пенсії зріс до 1854 гривень. З 1 грудня вони збільшуються до 1934 гривень .

До прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб також прив'язана максимальна пенсія. Вона становить десять прожиткових мінімумів для відповідної категорії. Неважко підрахувати, що розмір максимальної пенсії зростає з 18 540 гривень до 19 340 гривень. Різниця – 800 гривень.

Також варто нагадати, що зі збільшенням мінімальної пенсії підвищуються доплати за наднормативний стаж – за кожний повний рік стажу понад 35 років для чоловіків та 30 років для жінок пенсія за віком збільшується на 1% від розміру мінімальної пенсії. Майже цілий рік ці доплати становили 18,54 гривні, а з 1 грудня вони зросли до 19,34 гривні.

Плани на 2022 рік

2022 року очікується подальше підвищення пенсій.

Так, у березні заплановано індексацію для всіх категорій пенсіонерів. Точний розмір надбавки поки що невідомий, оскільки він визначається з урахуванням показників зростання середньої зарплати та цін за попередній – тобто 2021 рік. А ці дані будуть відомі лише на початку наступного року.

У 2022 році також двічі відбудеться підвищення мінімальної пенсії – відповідно, у липні та грудні.

А ще наступного року піднімуть пенсії жінкам, щоб вирівняти їх із пенсіями чоловіків. Поки що жінки в середньому отримують меншу пенсію через вимушене переривання стажу на відпустку для догляду за дітьми. Останнім часом декретна відпустка включається до загального страхового стажу, а тому насамперед збільшать пенсії жінкам, у яких стаж становить не менше 29 років. Планується, що щомісячні виплати їм збільшаться на 9%.

Загалом, за даними Міністерства соціальної політики, на 2022 рік заплановано 12 етапів підвищення пенсій різним категоріям громадян.

2022 року також має відбутися підвищення мінімальної зарплати. Планується, що 1 жовтня вона зросте до 6700 гривень (на 200 гривень). Очевидно, що тоді зростуть і всі платежі, які прив'язані до "мінімалки".

Читайте також

Новини партнерів