RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Окупанти відходять подалі від Дніпра, бояться ударів ЗСУ - мер міста Олешки

Мер Олешек розповів Апостроф TV про ситуацію у місті сьогодні

Мер Олешек розповів Апостроф TV про ситуацію у місті сьогодні Фото: facebook

У тимчасово окупованих Олешках на Херсонщині ситуація залишається стабільно важкою. З міста тікають окупанти, подалі від лінії розмежування відходять російські військові, яким ЗСУ не дають закріпитися на окупованій території. В самих Олешках майже не лишилося місцевих жителів, хто може, виїжджають вглиб Херсонської області, але є випадки, коли рашисти розстріляли людей, що намагалися переправитися річкою Дніпро.

Детальніше про ситуацію у місті - в ефірі Апостроф TV розповів міський голова міста Олешки ЄВГЕН РИЩУК.

– Є інформація, що з Олешків вивезли всіх окупантів.

– В цілому ситуація в місті стабільно тяжка. Військових рф у місті стало трохи менше, тому що вони відійшли далі від річки Дніпро на десять кілометрів. Вони в більшості знаходяться в лісах та селах, які розташовані подалі від лінії розмежування.

Щодо виїзду колаборантів, то тут нічого дивного немає. Вони бояться за своє життя, бо кожен день є прильоти від ЗСУ. І така ситуація не тільки в Олешках, я знаю, що виїжджають з Голої Пристані, Каховки. Тобто вони тікають, бо бояться за своє життя і поки вони ще комусь потрібні. Бо коли вони перестають бути потрібними, їх кидають, а де вони опиняться потім, будемо бачити в українських судах та тюрмах.

Читайте: Деокупація Криму: за яким сценарієм буде звільнений півострів

Тих, хто "керував" громадами, евакуювали, а ті, хто їм допомагав, нікому не потрібні, їх залишили. Зараз вони своїм ходом намагаються виїхати, тікають у Крим, а хто далі в росію. Є інформація, що дехто навіть у Європу виїхав. Є надія, що після війни ми їх і звідти дістанемо, бо вони думають, що самі хитрі, награбували тут грошей та поїхали в Європу і хочуть там добре жити.

– Тобто окупаційна влада кидає свої пости і Олешки перетворюються на таку собі "сіру зону", де немає жодної вертикалі лади, яка б опікувалася інтересами цивільних?

– Так, Олешківська громада перетворюється у так звану "сіру зону", плацдарм для введення бойових дій. Росіяни не можуть закріпитися на цій території, і поки ЗСУ також не можуть зайти та закріпитися там. Там немає окупаційної влади, та й людей там вже не багато. Мені телефонував знайомий, каже: таке враження, що місто вимерло. Хтось виїхав, хтось ховається, бо прильоти кожного дня.

– Чи можуть мешканці Олешків кудись виїхати, адже зима на дворі, а чи буде в домівках електропостачання, вода та тепло невідомо. Чи немає перешкод від окупантів?

– Вода, тепло та електропостачання у місті то є, то немає. Там немає стабільної ситуації.

Щодо руху людей з Олешків, то проблем з цим немає. Окупанти навіть оголошували евакуацію, як ми її називаємо, депортація. У кого є можливість, той виїжджає вглиб області, або до Криму, тобто можливість виїхати є.

Обласна ВЦА давала об'яву, що б ті, хто знаходиться на дачах - у нас їх дуже багато на лівому березі річки Дніпро - і ті, що там застрягли, щоб вони переїжджали. Немає в мене поки інформації, скільки людей змогло виїхати. Знаю, що окупанти відібрали всі плавзасоби, а які не змогли відібрати, то розстріляли. Тому я мало вірю, що комусь вдалося перебратися. Але була інформація, що люди намагалися перебратися з дач до Голої Пристані і були розстріляні, загинула одна жінка. Тобто річкою зараз небезпечно переправлятися, бо окупанти так просто нікого не відпустять.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Новини партнерів