RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

США проти Коломойського: звинувачення пред'явлені, що далі?

Між Україною та США немає угоди про екстрадицію

Між Україною та США немає угоди про екстрадицію Фото: Апостоф / Колаж

Американська Феміда звинувачує українського бізнесмена Ігоря Коломойського в розкраданні та відмиванні коштів. Журналіст "Апострофа" Віктор Авдєєнко з'ясовував, як ця справа вплине на відносини України та США, на ситуацію всередині нашої країни, і яких дій можна чекати від скандального олігарха.

Міністерство юстиції США висунуло офіційні звинувачення одному з найбагатших українців Ігорю Коломойському. Олігарха звинувачують в розкраданні мільярдних сум з "ПриватБанку", який раніше належав бізнесмену, а також у відмиванні цих коштів на території США.

Аналогічні звинувачення висунуті і на адресу ділового партнера Коломойського Геннадія Боголюбова.

Мін'юст подав до Окружного суду США Південного округу Флориди два цивільних позови, в яких стверджується, що Коломойський і Боголюбов відмивали частину злочинних доходів через банківські рахунки підставних компаній, перш за все, в кіпрському відділенні "ПриватБанку", після чого переводили ці кошти в США.

У позові також йдеться, що комерційна нерухомість Коломойського в Луїсвіллі (штат Кентуккі) і Далласі (штат Техас) була придбана за рахунок незаконних коштів, в зв'язку з чим підлягає конфіскації на підставі дії федерального закону про боротьбу з відмиванням грошей.

Слід сказати, що американські правоохоронці не перший рік розслідують діяльність Ігоря Коломойського. Подейкують, що саме з цієї причини олігарх перебрався з Женеви, що довгий час була його постійним місцем проживання, в Ізраїль, громадянином якої (поряд з Україною та Кіпром, за його власним визнанням) він є. Однак звідти він також поїхав, як тільки стало ясно, що на виборах в Україні весною 2019 переміг Володимир Зеленський (Коломойський повернувся незадовго до його інавгурації). Відносини Коломойського і колишнього президента Петра Порошенка, м'яко кажучи, не склалися, а Володимира Зеленського якраз безпосередньо пов'язували з одіозним олігархом (багато хто стверджує, що цей зв'язок зберігається донині). При цьому, за неофіційною інформацією, Коломойський всерйоз побоювався, що його можуть видати США, незважаючи на те, що Ізраїль, як правило, своїх громадян не віддає іншим державам.

Дістануть і в Україні

Україна і США, як відомо, не мають угоди про екстрадицію (правда, це не означає, що екстрадиція в принципі неможлива). З цієї причини, зокрема, Україні не видали експрем'єра Павла Лазаренка, засудженого в США за відмивання грошей, але також звинуваченого в розкраданнях на батьківщині.

Поки ж невідомо, як будуть складатися відносини двох країн в світі кримінального переслідування Ігоря Коломойського.

"Навряд чи варто очікувати, що ситуація зі звинуваченнями на адресу підприємця, нехай і впливового, і який має досить великі активи на території України, може стати зовнішньополітичним чинником", - сказав в коментарі "Апостроф" юрист-міжнародник Євген Огарков.

Однак, за його словами, очевидно, що американські правоохоронці всерйоз взялися за Ігоря Коломойського, чому підтвердження пред'явлені звинувачення, а також проведені обшуки. "Американське судочинство досить чітке і заточене на винесення обвинувальних вироків, особливо щодо тих підприємців, які, на думку американської Феміди, порушили законодавство Сполучених Штатів", - зазначив експерт.

При цьому, вважає він, навряд чи найближчим часом американські слідчі зможуть допитати Коломойського або доставити його на територію США, "якщо він сам цього не захоче", а в цьому, об'єктивно, є великі сумніви.

Фото: Getty images

"Швидше за все, американське слідство і, згодом, судовий розгляд, будуть націлені, в основному, на компенсацію матеріальних збитків, а в цьому контексті повноваження і можливості у американської Феміди значно більше, ніж ми можемо з вами припускати", - сказав Євген Огарков.

Він пояснив, що стосовно Коломойського можуть бути застосовані індивідуальні санкції фінансового характеру, наприклад, "будуть арештовані і стягнуті на користь американської держави активи, що знаходяться на території США та інших держав, з якими у Сполучених Штатів є міжнародно-правові відносини".

До речі, такого роду відносини у США є і з Україною, а це значить, що потенційно українські активи Коломойського також знаходяться під прицілом.

"Є міжнародна конвенція, яка потребує сприяти виконанню судових рішень на території наших держав, і в рамках цієї конвенції якраз і може бути розглянута процедура стягнення активів", - пояснив Євген Огарков.

Втім, як будуть розвиватися події, можна буде зрозуміти, тільки, коли з'явиться хоча б рішення суду першої інстанції, "не кажучи про те, що воно, швидше за все, буде оскаржено в апеляційному порядку і, можливо, касаційному".

"Приватна" справу

Очевидно, що для Ігоря Коломойського ситуація ускладниться і в Україні.

Після перемоги на президентських виборах Володимира Зеленського здавалося, що Коломойський не тільки поверне собі те, що було їм втрачено в колишні роки, а й істотно розширить свій вплив в Україні. В першу чергу, мова йде про згаданий "ПриватБанк", яким він і Геннадій Боголюбов володіли до грудня 2016 року, тобто до націоналізації через його серйозні фінансові проблеми.

Олігарх через суди намагався (насправді, і зараз продовжує намагатися) домогтися визнання незаконною націоналізацію свого банківського дітища, що могло спричинити за собою повернення під його контроль "ПриватБанку" або, що ймовірніше, виплату великої грошової компенсації, яку він сам оцінив в 2 мільярда доларів.

Однак Верховна Рада під тиском міжнародних партнерів України, в тому числі Міжнародного валютного фонду (МВФ) прийняла закон, що забороняє повернення націоналізованих фінустанов їх колишнім власникам, при цьому кілька судових рішень по "ПриватБанку" були винесені не на користь олігарха.

Навряд чи ситуація навколо "ПриватБанку" зміниться на користь Ігоря Коломойського після недавніх подій в США.

"Зараз би це виглядало як безумство, якби він почав вигравати суди, - сказав виданню інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса. - Правда, в Україні можливо все".

У всьому винен Захід

Відзначимо, що Володимир Зеленський, по крайней мере, публічно, не демонструє особливої лояльності до людини, який, як кажуть, допоміг йому стати президентом.

Володимир ЗеленськийФото: Апостроф / Александр Гончаров

Проте, Коломойський не залишить спроб заручитися підтримкою влади, і буде це робити через певні групи впливу у владних кабінетах, зокрема, в Офісі глави держави, переконаний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Степаненко.

"Його дії в значній мірі спрямовані не стільки на розширення бізнесу в Україні, хоча ці процеси також відбуваються, скільки на гарантування собі персональної безпеки", - сказав фахівець в розмові з "апостроф".

При цьому, незважаючи на викликані переслідуванням в США складності, олігарх, швидше за все, стане навіть більш агресивним у своїх діях.

и буде спостерігати лише посилення протистояння в інформаційному полі з Заходом і так званими" соросятамі "всередині України. Його дестабилизирующая діяльність на території України, швидше за все, буде лише посилюватися. Загнаний звір стає тільки небезпечніше", - говорить Степаненко.

З цим згоден і Сергій Фурса: "Риторика телеканалів, які перебувають під контролем Коломойського (а це, в першу чергу, телеканал" 1 + 1 "), а також його людей у Верховній Раді, стане ще більш антизахідної, ніж вона була до цього" .

Шляхи відступу

Але як будуть реагувати на "американську справу" Коломойського українські політики і, ширше, вітчизняна еліта?

"По ідеї, це повинно зробити його персоною нон-грата для українських політиків, так як спілкування з ним зробить їх нерукопожатним (на Заході). Так повинно бути. Але в Україні все трохи не так, тому, можливо, нічого такого не станеться", - говорить Сергій Фурса.

За його словами, багато чого буде залежати від президента і його команди, наскільки вони готові дистанціюватися від Ігоря Коломойського: "Все залежить від політичної волі. Або дистанціюються від Коломойського, або персоною нон-грата стає вся Україна".

Таким чином, Україна також може стати небезпечним місцем перебування для олігарха.

Вже зараз через телеграм-канали розганяється інформація про те, що Ігор Коломойський, нібито, знову почав збиратися в Ізраїль, незважаючи на те, що, як було сказано вище, абсолютних гарантій особистої безпеки ця країна йому надати не може. Разом з тим, наскільки правдивою є ця інформація, з упевненістю сказати не можна.

Але, ймовірно, у нього може з'явитися ще один "запасний аеродром".

"Ми розуміємо, що Ігор Валерійович (Коломойський) для себе шукає й інші шляхи відступу, і один з них Російська Федерація, - говорить Максим Степаненко. - Останнім часом помітно, що він хоче налагодити відносини з РФ, і це робиться, в першу чергу, через Віктора Медведчука (голова політради партії "Опозиційна платформа - За життя", кум президента РФ Володимира Путіна)".

Чи наважиться опальний олігарх на переїзд до Росії? Експерт цього не виключає, якщо ситуація на батьківщині для Коломойського стане по-справжньому критичною.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою