RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Військове звільнення Криму у пріоритеті, та є варіанти - Рефат Чубаров

Перші серйозні удари по Криму призведуть до паніки на півострові

Перші серйозні удари по Криму призведуть до паніки на півострові Рефат Чубаров Фото: crimean-solidarity.org

Деокупація Криму є неминучою складовою війни України проти російських загарбників. Про шляхи звільнення півострова кажуть не лише в Україні, але й іноземні експерти та військові. Поки невідомо, як саме звільнятимуть Крим, але окупанти вже готуються. На півострові будують оборонні споруди, розробляються плани евакуації окупантів. Що відбувається на півострові та як поводяться колаборанти в Криму - в етері Апостроф TV розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу РЕФАТ ЧУБАРОВ.

- Почнемо з найбільш обговорюваної новини щодо Криму. Путін нібито зібрався на окупований півострів на річницю анексії. Враховуючи періодичну "бавовну" і те, що господар Кремля на окупованих територіях буває вкрай рідко, наскільки висока вірогідність, що він ризикне туди поїхати?

- У путіна взагалі маніакальний страх за своє здоровʼя і безпеку. Пам'ятаємо величезний стіл, за який він сідав під час перемовин зі своїми візаві. Він не соромився цього. Або було твердження про те, що він, починаючи з часів ковіду, а потім з повномасштабного вторгнення російських військ на територію материкової України - майже не покидає свій бункер. Він отримав прізвисько "бункерний дід". Тому відвідування Криму напередодні річниці тих подій 2014 року мені уявляється проблематичним для нього.

Читайте: Остання лінія оборони: як окупанти окопуються у Криму

Хоча деякі експерти говорять про те, що він може на це наважитися. Але це вже свідчитиме про те, що для нього зараз спроба використати тему Криму задля якоїсь внутрішньої мобілізації суспільства є дуже важливою. Тому прогнозувати, чи відвідає він Крим - дуже важко. З одного боку, він дуже боїться за своє життя, і це йому говорить: "Ні, не треба". А з іншого боку, в нього дуже мало залишається важелів, щоб далі маніпулювати російським суспільством. І в цьому розумінні Крим йому ще потрібен.

- Багато кажуть, що зменшується кількість бронювань в Криму на сезон. Яка зараз ситуація на тимчасово окупованому півострові?

- Навіть якщо путін і відвідає Крим, то це не дуже підбадьорить місцевих колаборантів. Вже всі усвідомлюють, що звільнення півострова невідворотне, і якщо він і заїде до окупованого Криму, йому немає чого сказати, щоб його тамтешні прихильники якимось чином йому знову повірили. Все, щоб використати тему Криму, було раніше сказано. Було сказано, що це непотоплюваний авіаносець і ніхто не посміє зазіхати, як вони кажуть, "на споконвічно російський Крим". Але минулий рік показав, що російські військові обʼєкти є дуже вразливими. Це і військовий аеродром у Новофедорівці під Саками, і знищення потужного складу боєприпасів біля Джанкоя і атака штабу Чорноморського флоту рф дронами. Мало що може врятувати путіна в підвищенні якоїсь довіри до нього.

- Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що зараз лишається тільки військовий шлях звільнення Криму. Рашисти це, вочевидь, розуміють – ми бачили окопи, якісь конструкції встановлюються. Зараз півострів використовується лише як хаб чи вони певні оборонні операції теж готують? Чи маєте якусь інформація про це?

- Так, місцева окупаційна "влада" в Криму продовжує спорудження всіляких фортифікаційних укріплень. Нещодавно гауляйтер Криму Аксьонов заявив, що до 15 квітня вони мають завершити всі ці роботи. Він доповідатиме в Москві, що завдання виконане. Крим переритий. Особливо північна його частина. І західний Крим, де здебільшого сконцентровані російські ракетні комплекси С-300, С-400. Вони звідти атакують материкову частину України.

Читайте: Росіяни сьогодні думають про Крим не менше, ніж про Бахмут - Ігор Козій

Який саме шлях звільнення Криму? Я би остаточно зараз би не висловлювався на користь одного з цих варіантів. Все залежатиме від того, як відбуватиметься подальший хід війни. Якщо військовий шлях виходить на перший план, залишаються і інші варіанти. Не просто теоретично, вони обовʼязково будуть задіяні, бо самі по собі бойові дії при звільненні Криму означатимуть вже абсолютно інший рівень можливостей країни-агресора. Це буде етап певної паніки в середовищі військово-політичного керівництва росії. Відбуватимуться якісь дезінтеграційні процеси.

Тому я не відкидаю одночасно з веденням бойових дій щодо звільнення Криму і інші події. Зокрема можливі переговори щодо виведення країною-агресором своїх військ з Криму за умови, якщо півострів буде повністю відрізаний від самої росії, з якою зараз Крим поєднує міст. Уявимо, що міст буде підірваний Збройними силами України, кораблі Чорноморського флоту росії зазнають жорстоких атак, багато з них будуть знищені в Чорному морі або у місцях дислокації на базах ЧФ в Криму. Також буде перекрито коридор суходолом, який зараз функціонує через окуповані райони Херсонської та Запорізької областей. Щойно будуть знищені ці три фактори, позиція росії щодо утримання Криму буде абсолютно вразливою.

- Щодо окупованого Запоріжжя, у Василівці вже нібито розробили плани евакуації. Евакуюють, звичайно ж, до Криму. Вони зараз Крим розглядають як тил, як я розумію. Як в Криму ставляться до тих колаборантів, які тікають зі звільнених ЗСУ територій?

- Ми намагаємося слідкувати за поведінкою окремих людей, які нам були відомі до окупації Запорізької та Херсонської областей. Вони перейшли на бік російських окупантів. Таких людей ми не знаємо багато, але декілька таких помітних фігур є, ми абсолютно точно знаємо, що вони вивезли свої родини до Криму. Деякі – вже до Краснодарського краю. Це говорить про те, що всі, хто перейшов на бік окупантів і служать російським карателям на території Херсонської та Запорізької областей, абсолютно не впевнені в тому, що росія утримає ці окуповані території. Вони уже готуються до того, щоб бігти з цих територій.

Читайте: Окупанти Криму чекають на наступи ЗСУ: яка зараз ситуація на півострові

Друге, про що говорять ці так звані плани евакуації… Взагалі ці плани дурні якісь, там йдеться про те, що за дві години до того, як будуть відступати російські війська, окупаційна адміністрація вивозитиме тих, хто перейшов на їхній бік, тобто колаборантів. Це абсолютно фантастичні речі. Це робиться для того, щоб заспокоїти тих, хто їм служить на цих територіях, бо велика нестача таких негідників, їх мало. Тому російські окупанти намагаються опікувати кожного з них.

Щодо того, як ставляться в Криму. Там є свої колаборанти, які за ці девʼять років засвітилися. Тому як не вітають місцевих колаборантів, зрозуміло, також без приємності ставляться до тих, хто зрадив своїй державі, своїм людям і служить ворогу. Всі, хто зараз переїжджає до Криму, також усвідомлюють, що їм також доведеться і звідси рятуватися. Тому мені здається, що вони Крим розглядають просто як трансферну територію. Вони думають вже про те, як заховатися вглибині російських територій.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга

Новини партнерів