RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Індексація пенсій: на скільки за місяць розбагатіли пенсіонери

Серед інших збільшено чорнобильські та військові пенсії

Серед інших збільшено чорнобильські та військові пенсії Фото: Pixabay

В Україні в квітні розпочалася індексація пенсій працюючих пенсіонерів, а минулого місяця був проведений перерахунок виплат для більшості пенсіонерів. "Апостроф" з’ясував, якої кількості українців торкнулася березнева індексація, та на скільки підвищили виплати різним категоріям пенсіонерів.

Березнева індексація пенсій торкнулася 10,5 мільйонів українців. Про це йдеться в офіційній відповіді Пенсійного фонду України (ПФУ) на запит "Апострофа".

Читайте: Кому в Україні не перерахують пенсії: роз'яснення ПФУ

У відповіді ПФУ також повідомляється, що середній розмір підвищення в рамках кампанії індексації пенсій склав 579,1 гривень.

"За оперативними даними середній розмір пенсії станом на 1 березня становить 5219,69 гривень. Перерахунок з 1 березня проведено автоматично", - йдеться у повідомлені.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що середній розмір пенсії після індексації має перевищити 5000 гривень.

Читайте: Влада вигадала, як допомогти українцям з мінімальною пенсією: хто може отримати надбавку

При цьому до індексації середня пенсія в Україні становила 4622,59 гривні.

Різні пенсіонери – різні доплати

Звичайно, різні категорії пенсіонерів під час індексації отримали різні доплати.

"Розмір підвищення пенсії кожного конкретного пенсіонера, відповідно до закону, визначено індивідуально з урахуванням його особистих показників... часу призначення пенсії, тривалості страхового стажу, величини заробітної плати, факту роботи та належності до певної вікової категорії", - повідомили в ПФУ.

Втім доплати склали не менше 100 гривень, але й не більше 1500 гривень.

Читайте: Частині українців припиняють виплату пенсії: кому і чому не буде нарахувань

Найбільша категорія пенсіонерів, для яких був проведений перерахунок в березні, це ті, хто отримує страхові пенсії. Таких в країні виявилося 9 мільйонів. Їм підвищили пенсії на 19,7%. Середній розмір підвищення склав 587,41 гривень, повідомили в ПФУ.

Також на 19,7% було підвищено чорнобильські та військові пенсії.

Індексація торкнулася 100 тисяч пенсій чорнобильців. Для них середній розмір підвищення склав 998,54 гривень.

В березні перерахували пенсійні виплати для 500 тисяч військових пенсіонерів. Середній розмір підвищення для них склав 1073,56 гривні.

Є також категорія "молодих" пенсіонерів, які вийшли на пенсію в 2020-2022 роках. По ідеї, для них індексація не передбачена, але вони теж отримали доплати – у розмірі 100 гривень. До речі, таких пенсіонерів було 900 тисяч.

Мінімальні перерахунки

В рамках перерахунку відбулося також підвищення мінімальних пенсій українців.

За даними ПФУ, для 1,7 мільйона пенсіонерів, які досягли віку 65 років, отримують страхову пенсію та мають повний страховий стаж (30 років для жінок і 35 років для чоловіків), при цьому не працюють, пенсійні виплати збільшені до 3120 гривень. Середній розмір підвищення склав 385,48 гривень.

Також збільшено розміри мінімальних пенсійних виплат:

- для 500 тисяч пенсіонерів, яким виповнилося 80 років і більше, які отримують страхову пенсію та мають страховий стаж 20 років для жінок і 25 років для чоловіків, – до 3120 гривень;

- для 300 тисяч пенсіонерів віком від 70 до 80 років, які отримують страхову пенсію та мають страховий стаж 30/35 років (жінки/чоловіки), – до 3000 гривень;

- для 2,1 мільйонів пенсіонерів віком до 70 років, які мають страховий стаж 30/35 років (жінки/чоловіки), та особам з інвалідністю І групи, які отримують страхові пенсії, – до 2760 гривень;

- для 300 тисяч непрацюючих пенсіонерів інших категорій, – до 2520 гривень.

Пенсії воєнного часу

Як зазначалося вище, у березні було проіндексовано пенсії 500 тисяч військових пенсіонерів. При цьому, як уточнили в ПФУ, станом на 1 березня 2023 року, за оперативними даними, на обліку перебувало 599 982 пенсіонери, які отримують пенсію відповідно до закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Враховуючи, що вже дев’ятий рік триває війна проти росії, зростає кількість військових пенсіонерів, зокрема тих, хто ще не досяг пенсійного віку.

Втім в ПФУ не змогли повідомити "Апострофу", скільки наразі в нашій країні таких пенсіонерів, "оскільки збір такої інформації не передбачений звітністю Пенсійного фонду України".

Україна, на жаль, в цій війні несе втрати, і вже багато сімей залишилися без годувальників. Проте для членів таких сімей передбачені пенсії.

В ПФУ зазначили, що призначення пенсій в разі втрати годувальника здійснюється відповідно до законів №1058 ("Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування") та №2262 ("Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб").

До таких пенсії також встановлюються надбавки, підвищення, доплати, що закріплено законодавством.

"Крім того, постановою Кабінету міністрів України від 03.08.2020 №674 “Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб”, передбачено встановлення до пенсій в разі втрати годувальника державної адресної допомоги членам сімей осіб, які брали участь, зокрема, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, якщо розмір їх пенсій не досягає визначеного розміру", - повідомили в Пенсійному фонді.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів